ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Каква е връзката между електролитите и тиреоидит на Хашимото

Щитовидните хормони вероятно са първото нещо, за което се сещате, когато се говори за щитовидна жлеза и ендокринно здраве. Все по-честите случаи на хормонален дисбаланс и автоимунни заболявания ни навеждат на мисълта, че трябва по-усилено да се търсят причините за появата им, както и да се търси правилният подход на лечение. При тиреоидит, който е сред най-разпространените у нас (в превод „възпаление на щитовидната жлеза“), може да се стигне до повишена или понижена функция на жлезата. В настоящата тема ще се опитаме да изясним каква е ролята на електролитите за добрата работа на ендокринната система и дали те влияят на хормоналния фон в организма.

Същност на електролитите

Електролитите са елементи и съединения, които се срещат естествено в организма. Те контролират важни физиологични функции от различен вид. Тези вещества присъстват в кръвта, телесните течности и урината на човека, като могат да се приемат с храна, напитки и дори чрез добавки.

Сред най-известните и важни електролити са:

 • Калций
 • Калий
 • Магнезий
 • Фосфат
 • Натрий

Нека разгледаме дейността на няколко от тях. Калият е основният вътреклетъчен йон, а натрият е основният извънклетъчен. Калият и натрият получават най-голямо внимание по тази причина и са безспорно най-важни за поддържане на добра хидратация и електролитен баланс в организма. Натрият и калият функционират в организма в много специфичен баланс, който не бива да се пренебрегва както от медицинските специалисти в традиционната медицина, така и от холистичните лекари.

Същевременно хипофизната жлеза в мозъка помага за управление на електролитите в цялото тяло. Трудно може да се измери актуалното състояние на електролитите, защото понякога тялото трябва да даде приоритет накъде да отидат електролитите. Така че е възможно да се окажете с ниски електролити в една област, защото те се използват в друга област на тялото, която е приоритетна според обстоятелствата.

Електролитите и балансът на течностите играят решаваща роля за сърдечно-съдовото здраве, особено при сърдечната дейност и регулирането на кръвното налягане. Калият е особено важен поради ролята му в регулирането на сърдечния ритъм, а ниският (или висок) калий може да създаде сърдечни аномалии, които потенциално могат да бъдат животозастрашаващи.

Чрез биохимичен процес електролитите се превръщат в йони (атом или молекула с електрически заряд), които могат да провеждат електрически сигнали в тялото. Тези сигнали създават комуникация и функционират в нервите и мускулите, докато електролитите се движат в клетките или извън тях. 

Електролитите са важни за баланса на течностите, съкращаването на мускулите и кръвното налягане и имат други роли в тялото.

Гореизброените елементи са важни, защото помагат за нормално протичане на следните процеси:

 • Балансиране на количеството вода, която се използва и извежда от тялото
 • Поддържане на алкално-киселинен баланс в организма
 • Транспорт на хранителни вещества до клетките
 • Изхвърляне на отпадъци от клетките 
 • Осигуряване на енергия за функционирането на нервите, мускулите, сърцето, мозъка и други органи.

Електролитен дисбаланс – как и защо

Електролитен дисбаланс възниква, когато нивата на електролити в тялото Ви са или твърде високи, или твърде ниски. Електролитите трябва да се поддържат в равновесие, за да може тялото да функционира правилно и това да не се отрази на хормоналния баланс. В противен случай могат да бъдат засегнати жизненоважни телесни системи, включително отделителната и ендокринната система.

Електролитният дисбаланс може да бъде обусловен от различни фактори като:

 • Недостиг на хранителни вещества, т.е. дефицит на витамини и минерали
 • HPA-ос дисфункция или „надбъбречна умора“, срещана още като „адренална умора“
 • Хипотиреоидизъм или Хашимото
 • Заболяване, което причинява повръщане и / или диария, включително вирусна или грипна инфекция
 • Медикаменти като диуретици или прекомерна употреба на лаксативи
 • Дехидратация от излишно изпотяване, например в резултат на спортни занимания, използване на сауна или живот в горещ или сух климат
 • Нисък прием на ключови минерали (например ниска консумация на плодове и зеленчуци богати на калий, калций, магнезий и други)
 • Повишена нужда от електролити поради нисковъглехидратна или кетогенна диета
 • Непълноценно хранене бедно на електролити
 • Прекалено малък или твърде голям прием на вода
 • Нарушение на бъбречната функция

Хипонатриемията (или ниско съдържание на натрий в кръвта) е най-честата форма на електролитен дисбаланс. По-често се среща при възрастни хора и такива с високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и бъбречни заболявания. Може да се появи и при хора с проблеми с надбъбречните жлези или щитовидната жлеза. Симптомите включват главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи, умора. В по-тежки случаи хипонатриемията може да причини дезориентация, припадъци, увреждане на мозъка и кома.

Хипернатриемията (или високото съдържание на натрий в кръвта) е много по-рядко срещано с тази на Хашимото, отколкото хипонатриемията, но симптомите могат да включват слабост, гадене, загуба на апетит, потрепване на мускулите и по-сериозно психическо объркване и кървене в мозъка.

Хипокалиемия (или ниско съдържание на калий в кръвта) е друг електролитен дисбаланс. Може да се прояви със симптоми като умора, запек, често уриниране, мускулна слабост и при най-тежки случаи – с мускулна парализа и нарушен сърдечен ритъм. Хиперкалемията (или високото количество калий в кръвта) също е свързана с ненормални сърдечни ритми, забавен сърдечен ритъм и слабост. 

И следващият важен въпрос, който зададохме още в заглавието, е:

Каква е връзката на електролитите с Хашимото 

Тиреоидит на Хашимото е автоимунно състояние, причинено от произведени антитиреоидни антитела. Това е най-честата форма на тиреоидит и е около пет пъти по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Тиреоидитът на Хашимото обикновено води до хипотиреоидизъм и е необходимо лечение с хормони на щитовидната жлеза, като може да се провежда и терапия с био-идентични хормони.

Симптомите на хипонатриемия и хиперкалиемия, включително умора, слабост, ниско кръвно налягане и дори някои храносмилателни симптоми звучат много близко до симптомите на хипотиреоидизъм. Но знаете ли, че щитовидната жлеза и електролитите са доста тясно свързани?

Установено е, че електролитните дисбаланси пряко взаимодействат с дисбалансите на щитовидната жлеза. Отчасти това се дължи на факта, че нарушенията на щитовидната жлеза могат да доведат до промени в бъбречната функция, което от своя страна може да доведе до електролитен дисбаланс. 

Също така, хормоните на щитовидната жлеза участват в метаболизма на минералите. Като такива, хората с хипотиреоидизъм, особено напреднали случаи на хипотиреоидизъм, обикновено имат и по-бавен метаболизъм, което води до нарушения на електролитния баланс. 

Основните механизми за това как щитовидните хормони влияят върху електролитите обаче не са напълно разбрани. Но пък може да разгледаме някои проучвания по въпроса, които са налице до момента.

В едно проучване участниците с хипотиреоидизъм показват ниски серумни нива на натрий, хлорид и калий. Обратно, тези с хипертиреоидизъм са имали повишени серумни нива на калий. Друго проучване, проведено върху 110 клинично известни случая на хипотиреоидизъм (хора на възраст между 20 и 60 години), демонстрира подобни резултати. Пациентите с хипотиреоидизъм показват нарушения в серумните нива на електролити, като ниско съдържание на натрий, ниско съдържание на калий, на калций, както и високи нива на магнезий и фосфор.

Още едно проучване, което има за цел да открие ефекта на хипотиреоидизма върху нивата на електролити и минерали, разглежда над 120 случая на явен хипотиреоидизъм. От хората с тази диагноза са взети кръвни проби. На следващ ред са измерени техните нива на T3, T4 и TSH хормоните. Измервани са също нивата на електролитите калций, фосфор, магнезий, натрий и калий в кръвта. Изследователите заключават, че колкото по-високи са нивата на TSH, толкова по-високи са нивата на магнезий и фосфор в кръвта и по-ниски са нивата на серумния калций, натрий и калий. Така те установяват, че колкото по-тежък е хипотиреоидизмът, толкова по-тежък е и електролитният дисбаланс.

Твърде често тиреоидитът на Хашимото е обусловен или съпроводен от дефицит на минерали като магнезий, калций и калий, както и на витамини като В6 и В12. Затова от изключително важно значение е ако имате съмнения за недостиг на тези или други вещества да направите съответните лабораторни тестове. При някои от тези витамини може да има и генно обусловени мутации, които нарушават нормалната абсорбция и функция на съответния елемент. 

Изследователите също откриват, че степента на хидратация на организма (недостатъчен или прекомерен прием на електролити / вода или и двете) може значително да повлияе на хормоналните резултати. 

В едно проучване нивата на TSH са били с 8 процента по-високи при тези, които са дехидратирани, в сравнение с тези с оптимален хидратационен статус. Тук има положителна страна – този проблем лесно може да се поправи с хидратация, най-добре с вода и чай. 

И тъй като през цялото време говорим за щитовидната жлеза и ендокринно здраве, няма как да пропуснем да коментираме коя е най-добрата грижа за нея.

Тироид Код - нова формула за отлично здраве на щитовидната жлеза

Тироид Код е един от последните продукти, които представихме и за създаването му се обърна много сериозно внимание върху състава, взаимодействието и цялостната завършеност на продукта.

Едни от най-важните елементи за щитовидно здраве са част от Тироид Код, сред които Н-ацетил Л=цистеин, Л-Тирозин, Витамин В2, Цинк, Манган, Селен и други витамини, минерали и растителни екстракти.

Скоро в блога ще отделим внимание на всички тези съставки, за да Ви представим Тироид Код в цялата му светлина.

Лято е - хидратирайте се добре, пазете се от слънцето и не забравяйте за електролитите!

Ако предпочитате да ги приемате по отделно и искате да споделите с още някого, даваме Ви препоръки в края на статията.

До нови срещи!

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ