ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какви са ползите на Acti NAC (N-ацетил L-цистеин) за здравето

Може да не сте чували за N-ацетил цистеин или NAC досега, защото той не е толкова известен колкото витамин С или магнезий например. А трябва да бъде - това мощно съединение действа като антиоксидант, укрепва имунната защита и поддържа плодовитостта, подпомага детоксикацията на черния дроб и дори служи за възстановяване на мускулите. Този многофункционален елемент доставя различни ползи за тялото, които ще бъдат предмет на анализ в тази публикация. Научната общност отдавна е потвърдила неговите полезни антиоксидантни свойства in vivo и in vitro, както и някои други.

Науката зад действието на NAC

N-ацетил цистеинът е химичен предшественик (прекурсор) на глутатиона, един от най-важните и мощни антиоксиданти на тялото, който помага за защитата на клетките от свободните радикали. Глутатионът е особено важен за защита на вашите неврони, мозъчните ендотелни клетки, както и може да защити тялото от отравяне с живак и много други потенциални заплахи за здравето.

Свободните радикали са нестабилни атоми, които причиняват големи увреждания на клетките, като ги разрушават, което от своя страна полага основата за сериозни заболявания, като диабет, рак и Алцхаймер. Антиоксидантите (като глутатион) могат да неутрализират тези свободни радикали. С други думи, N-ацетил L-цистеин може да помогне в борбата с увреждането на клетките в цялото тяло.  Според проучването “S-linolenoyl glutathione intake extends life-span and stress resistance via Sir-2.1 upregulation in Caenorhabditis elegans”, глутатионът може дори да повлияе на дълголетието, като се бори с отрицателните ефекти на оксидативния стрес, които водят до много хронични заболявания. 

За щастие всички ние естествено произвеждаме малки количества от аминокиселината цистеин - вид аминокиселина, съдържаща сяра, която участва в елиминирането на чужди молекули от тялото, включително лекарства. Увеличаването на приема на богати на протеини храни като яйца, пилешко месо, кисело мляко и бобови растения може да помогне за осигуряването на цистеина, от който се нуждаем, за да поддържаме нивата на глутатион оптимални. Това е необходимо още повече с напредване на възрастта, когато все повече хранителни вещества, ензими и други комплекси се изчерпват и нарушават други процеси в тялото. 

N-ацетилцистеинът също играе роля в елиминирането на токсичните съединения, получени от метаболизма на лекарствата. Поради това той може да се прилага успешно в процедури за детоксикация, за подобряване на чернодробната функция и имунитет и други. Например, N-ацетил-L-цистеинът е част от компонентите на Интравенозна терапия “Immun”, която се осъществява в център за иновативна медицина “Detox Center”.

Ясно е, че не всички от нас наблягат на диета с високо съдържание на протеини и тъй като адекватните нива на глутатион са необходими за поддържане на имунната защита и не само, други решения са необходими. Популярна, лесно усвоима суплементарна форма на цистеин е N-ацетил-L-цистеинът.

Какви са ползите от добавките с NAC

N-ацетил цистеинът като хранителна добавка е широко прилаган антиоксидант in vivo и in vitro. NAC действа директно като уловител на свободните радикали, особено кислородните радикали. Освен това може да окаже муколитично действие, което означава, че помага за освобождаване на упоритите лигавични бронхиални секрети. Поради това NAC може да се прилага за лечение на различни заболявания в пряко действие или в комбинация с други медикаменти.

N-ацетил цистеинът  също може да помогне на тялото да се освободи от вредните токсини. Той помага за защита на клетките от токсичност, причинена от замърсители на околната среда, включително пестициди, тежки метали като олово и бензинови и дизелови изпарения.

След като се знае, че NAC подкрепя антиоксидантната защита, то може да се каже, че има и анти-ейдж ефект, тъй като съдейства за нивата на глутатион. А последният може да ви направи по-устойчиви на оксидативен стрес, забавяйки стареенето на клетъчно ниво.

Любопитен факт е, че NAC допринася и за фертилността. Установено е, че NAC подобрява качеството на яйцеклетките и увеличава процента на бременност при жени със синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ). Също така може да помогне за балансиране нивата на тестостерона, един от основните двигатели на безплодието при жени със СПКЯ. N-ацетил цистеинът може дори да помогне за предотвратяване наддаването на тегло и преддиабетно състояние. 

При мъжете NAC подобрява качеството на спермата и в някои случаи дори може да противодейства на безплодието. Изследователите смятат, че това се случва, защото NAC е изключително мощен в защитата на клетките от окислително увреждане. От няколко научни публикации по темата става ясно, че подобряването на антиоксидантния статус може да помогне за поддържане на сперматозоидите по-здрави.

В клинични проучвания е установено, че NAC  може да помогне за поддържане на здравословен възпалителен отговор в тялото, което е изключително важно за облекчаване на симптомите на респираторни състояния като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и подобряване на инсулиновата резистентност.  

Сред многото ползи на NAC е и още една, която стана особено актуална по време на пандемията от коронавирус. Оказва се, че N-ацетил цистеин може да помогне за облекчаване на хронични респираторни състояния, което според предварителните изследвания може да играе основна роля в подкрепата, предотвратяването и лечението на хора с COVID-19. Този негов аспект на действие е разгледан подробно в “The Role of Glutathione in Protecting against the Severe Inflammatory Response Triggered by COVID-19”, откъдето става ясно, че “ниските нива на глутатион (GSH) могат да бъдат една от основните причини за прекомерния възпалителен отговор, свързан с тежки симптоми на COVID-19”. В друга част от проучването се посочва, че “хранителна добавка, съдържаща прекурсорите на глутатион цистеин и глицин, при подходящи условия, напълно възстановява синтеза и концентрациите на глутатион. Някои наблюдения подкрепят този практичен и ефективен подход за намаляване на оксидативния стрес при стареене и заболявания, свързани с ниска концентрация на GSH”. А както разбрахме от днешната тема, N-ацетил цистеинът е прекурсор на глутатиона.

Как да приемате N-ацетил L-цистеин

В зависимост от това с каква цел приемате NAC, вероятно една капсула от 600 мг 2-3 пъти на ден ще е достатъчно. Важно е никога да не превишавате препоръчителната доза. Хората, които приемат N-ацетил-L-цистеин за поддържане на имунното си здраве, може да го приемат два пъти дневно в продължение на 30 дни. Ако е необходимо да се балансират нивата на хомоцистеин, приемането на 600-1200 мг. NAC е добра отправна точка за тази цел. Обикновено капсулите се приемат по време на хранене, като нашата препоръка е за Акти НАК / Acti NAC - 60 капсули 100% чист N-ацетил L-цистеин. 

Като цяло, добавките с  N-ацетил L-цистеин са безопасен начин за поддържане здравословните нива на глутатион, но е много важно да се поддържа отлична хидратация на тялото. Също така ако приемате определени лекарства, може да възникнат някои взаимодействия, за които трябва да внимавате. Хората, които приемат нитроглицерин и изосорбид динитрат, може да забележат странични ефекти, ако приемат и NAC. затова преди да решите да приемате добавки е препоръчително да се консултирате с лекар за повече информация и индивидуално решение според вашите нужди. 

Използвани ресурси

  1. Mokhtari, V., Afsharian, P., Shahhoseini, M., Kalantar, S. M., & Moini, A. (2017). A Review on Various Uses of N-Acetyl Cysteine. Cell journal, 19(1), 11–17. https://doi.org/10.22074/cellj.2016.4872 
  2. Silvagno, F., Vernone, A., & Pescarmona, G. P. (2020). The Role of Glutathione in Protecting against the Severe Inflammatory Response Triggered by COVID-19. Antioxidants (Basel, Switzerland), 9(7), 624. https://doi.org/10.3390/antiox9070624 
  3. Cascella, R., Evangelisti, E., Zampagni, M., Becatti, M., D'Adamio, G., Goti, A., Liguri, G., Fiorillo, C., & Cecchi, C. (2014). S-linolenoyl glutathione intake extends life-span and stress resistance via Sir-2.1 upregulation in Caenorhabditis elegans. Free radical biology & medicine, 73, 127–135. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2014.05.004 
  4. El-Ebiary, A. A., Elsharkawy, R. E., Soliman, N. A., Soliman, M. A., & Hashem, A. A. (2016). N-acetylcysteine in Acute Organophosphorus Pesticide Poisoning: A Randomized, Clinical Trial. Basic & clinical pharmacology & toxicology, 119(2), 222–227. https://doi.org/10.1111/bcpt.12554
  5. Kasperczyk, S., Dobrakowski, M., Kasperczyk, A., Ostałowska, A., & Birkner, E. (2013). The administration of N-acetylcysteine reduces oxidative stress and regulates glutathione metabolism in the blood cells of workers exposed to lead. Clinical toxicology (Philadelphia, Pa.), 51(6), 480–486. https://doi.org/10.3109/15563650.2013.802797 
  6. Lombardo, F., Sansone, A., Romanelli, F., Paoli, D., Gandini, L., & Lenzi, A. (2011). The role of antioxidant therapy in the treatment of male infertility: an overview. Asian journal of andrology, 13(5), 690–697. https://doi.org/10.1038/aja.2010.183 
  7. Ciftci, H., Verit, A., Savas, M., Yeni, E., & Erel, O. (2009). Effects of N-acetylcysteine on semen parameters and oxidative/antioxidant status. Urology, 74(1), 73–76. https://doi.org/10.1016/j.urology.2009.02.034 
  8. Santus, P., Corsico, A., Solidoro, P., Braido, F., Di Marco, F., & Scichilone, N. (2014). Oxidative stress and respiratory system: pharmacological and clinical reappraisal of N-acetylcysteine. COPD, 11(6), 705–717. https://doi.org/10.3109/15412555.2014.898040 
  9. Kerksick, C., & Willoughby, D. (2005). The antioxidant role of glutathione and N-acetyl-cysteine supplements and exercise-induced oxidative stress. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2(2), 38–44. https://doi.org/10.1186/1550-2783-2-2-38 


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ