ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какви са ползите от броколите и Броколин на Хербамедика

Обичате ли броколи? В света на зеленчуците това растение не просто изглежда като красив зелен букет, а представлява истински букет от ползи за здравето.

Броколите са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които допринасят нося редица предимства за организма. Но дори и с хубавите неща не трябва да се прекалява, затова днес ще разберете не само защо броколите са полезни, но и защо трябва да ги консумирате с мярка. 

Полезни ли са броколите?

Броколите са част от семейството на кръстоцветните зеленчуци, и могат да се похвалят с наистина забележителен хранителен профил. Те са богат източник на витамин С, витамин К и фолат, по-известен като фолиева киселина или витамин В9. 

Освен това, зеленчукът съдържа основни минерали като калий и манган. Зеленолистните зеленчуци също така са мощен снабдител на тялото с диетични фибри, допринасящи за правилната работа на храносмилателната система и осигуряващи усещане за ситост.

Една от забележителните характеристики на броколите е тяхното антиоксидантно съдържание. Антиоксидантите като сулфорафан и кверцетин, открити в броколите, играят ключова роля при неутрализирането на свободните радикали в тялото. 

Тези свободни радикали, когато не са контролирани, могат да доведат до оксидативен стрес и увреждания на клетките, които потенциално да доведат до някои хронични заболявания. Оказва се, че броколите са вашият щит, който поддържа здравето ви.

Какви са предимствата на броколите за организма?

Вече се запознахте с композицията на броколите, която наистина е впечатляваща комбинация от полезни вещества, но какви точно ползи носят те за тялото ви? Вижте кои са едни от най-големите предимства на този зеленчук за организма ви. 

Подкрепа за сърдечно-съдовата система - Фибрите и антиоксидантите в броколите могат да допринесат за здравето на сърцето, като помагат за регулиране на кръвното налягане и поддържането му в стабилни граници, намаляване на нивата на холестерола и поддържане на правилни сърдечно-съдови функции.

Предотвратяване на рак - Съществуват изследвания, че някои съединения в броколите, като например сулфорафан, притежават мощни противоракови свойства и могат да допринесат за намаляване на риска от някои видове рак.

Укрепване на храносмилателната система - Броколите са добър източник на фибри, които насърчават здрава храносмилателна система, подпомагат редовното изхождане и поддържат здравето на червата.

Здраве на костите - Заради високото съдържание на хранителни вещества като калций, фосфор и магнезий, броколите са сигурен помощник за здравето на опорно-двигателната ви система и са от съществено значение за поддържането на здрави кости.

Управление на теглото - Броколите са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което ги прави засищаща и питателна храна, която може да подпомогне управлението на теглото.

Здраве на очите - Наличието на съединения като лутеин и зеаксантин в броколите подпомага здравето на очите и предотвратяване на свързаната с възрастта макулна дегенерация.

Детоксикация - Съединенията в броколите, включително глюкозинолатите, подпомагат процесите на детоксикация на тялото и могат да помогнат за елиминирането на вредни вещества от организма.

Подкрепа за имунната система - Комбинацията от витамини, минерали и антиоксиданти в броколите допринася за стабилна имунна система и ви предпазва от чести настинки и сезонни грипове.

Храносмилателна наслада или стомашен дискомфорт?

Въпреки че броколите имат толкова много полезни свойства за организма, прекомерната им консумация може да доведе до известни стомашни неразположения.

Много хора страдат от подуване на стомаха и газове след прекаляване с броколите. Причината за това е високото съдържание на фибри и наличието на един вид сложна захар, наречена рафиноза. Този ефект от броколите се проявява най-често при хора, които не са свикнали да приемат по-голямо количество фибри на дневна база.

Освен това, броколите съдържат съединения като изотиоцианати, които в големи количества могат да повлияят на функцията на щитовидната жлеза. В случай, че имате проблеми с щитовидната жлеза, или приемате определени лекарства, трябва да бъдете внимателни с консумацията на зеленчука и да го приемате в разумни норми.

Друг възможен риск за здравето от прекомерния прием на зеленолистното растение, са проблеми с бъбреците, породени от  съдържанието на оксалат в броколите. 

Оксалатите, естествено срещащи се съединения в много храни, могат да допринесат за образуването на камъни в бъбреците при някои по-чувствителни индивиди. Докато този риск обикновено е нисък за повечето хора, ако страдате от камъни в бъбреците е препоръчително да намерите алтернатива за извличане на полезните вещества от броколите.

Как да извлечете единствено ползите от броколите?

Макар и да причиняват известен дискомфорт и да крият други рискове за здравето, броколите, когато се приемат с мярка и са приготвени правилно, продължават да носят на организма редица ползи. Изпробвайте тези съвети за правилно приготвяне и включване на зеленчука в менюто си:

Правилно приготвяне - Избягвайте консумацията на сурови броколи. Тяхното запичане или задушаване може да подобри смилаемостта им, тъй като термичната обработка разгражда някои от фибрите. По този начин растението запазва голяма част от хранителните си стойности, а в същото време вероятността от храносмилателен дискомфорт вече е минимална.

Постепенно въвеждане в менюто -  Ако тепърва навлизате в света на броколите и изобщо храните с високо съдържание на фибри, постепенното въвеждане на растението в менюто ви ще позволи на храносмилателната ви система да се адаптира. По този начин се елиминира риска от храносмилателни разстройства, а вие отново можете да се наслаждавате на ползите на броколите.

Съчетаване на храните - Комбинирането на броколи с богати на ензими храни може да подобри и улесни храносмилането на сложни захари. Един пример е киселото мляко, което съдържа пробиотици, допринасящи за здравословна чревна среда.

Броколин на Хербамедика - извлечете всички полезни съставки на броколите без риск от дискомфорт

Ако колкото и да обичате да похапвате броколи, те ви носят стомашно неразположение, или пък просто не сте почитатели на това растение, все още има начин да извлечете неговите ползи за организма си по естествен начин.

Броколин е натурална хранителна добавка с екстракт от броколи, която е специално създадена за състояния като лошо храносмилане или завишен холестерол.

Продуктът има високо съдържание на полезни вещества, сред които витаминин С, К, А и В9, както и манган желязо и калий. Хранителната добавка се препоръчва като профилактично средство за укрепване на храносмилателната система. Фибрите и антиоксидантите в състава подобряват функциите и движението на червата.

Броколин се препоръчва и при лечение на Хеликобактер Пилори. Екстрактът от броколи има сходни свойства с тези на лекарствените медикаменти за борба с тази бактерия и продуктът е перфектното натурално средство за регулиране на нейното количество в организма и поддържането на здрава храносмилателна система.

Друго предимство на продукта е съдържанието на лутеин и зексантин, които са известни с ползите си за здравето на очите и превенцията от развитие на катаракта.

В света на зеленчуците броколите са истинско съкровище, богато на полезни за организма вещества. Въпреки това за хора, които не са свикнали с високия прием на фибри, или просто прекаляват с консумацията на броколи, съществува възможност за стомашно неразположение. 

Освен контролиран прием на зеленчука, друго оптимално решение за този проблем е Броколин на Хербамедика - с негова помощ можете да извлечете всички полезни свойства на броколите без риск от подуване и газове, а дори напротив - продуктът е чудесно решение за поддържането на стабилна и правилно функционираща храносмилателна система.

Използвани източници

Syed RU, Moni SS, Break MKB, Khojali WMA, Jafar M, Alshammari MD, Abdelsalam K, Taymour S, Alreshidi KSM, Elhassan Taha MM, Mohan S. Broccoli: A Multi-Faceted Vegetable for Health: An In-Depth Review of Its Nutritional Attributes, Antimicrobial Abilities, and Anti-inflammatory Properties. Antibiotics (Basel). 2023 Jul 7;12(7):1157. doi: 10.3390/antibiotics12071157. PMID: 37508253; PMCID: PMC10376324.

Latté KP, Appel KE, Lampen A. Health benefits and possible risks of broccoli - an overview. Food Chem Toxicol. 2011 Dec;49(12):3287-309. doi: 10.1016/j.fct.2011.08.019. Epub 2011 Aug 28. PMID: 21906651.

Kaczmarek JL, Liu X, Charron CS, Novotny JA, Jeffery EH, Seifried HE, Ross SA, Miller MJ, Swanson KS, Holscher HD. Broccoli consumption affects the human gastrointestinal microbiota. J Nutr Biochem. 2019 Jan;63:27-34. doi: 10.1016/j.jnutbio.2018.09.015. Epub 2018 Sep 21. PMID: 30317146; PMCID: PMC8025206.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ