ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какви са ползите от L-аргинин за мъже и жени?

L-аргининът е естествено срещаща се аминокиселина, която се намира в някои храни. Тя също така играе роля в немалко телесни функции, като например производството на протеини, влияе върху освобождаването на хормони на растежа, инсулин и други вещества в тялото ви. Вашето тяло може също да преобразува L-аргинин в химикал, наречен азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и подобрява притока на кръв. 

Тази аминокиселина може да донесе страхотни ползи както за здравето на мъжете, така и на жените. Останете с нас на следващите редове, за да научите кои са те и за какво допринася L-аргининът в човешкия организъм.

Какво е L-аргинин?

L-аргининът е вид аминокиселина. Аминокиселините са градивните елементи на протеина, който е ключов за здравето на вашите мускули и имунната система. Някои аминокиселини могат да служат за допълнителни цели. Например L-аргининът поддържа здравословни нива на кръвното налягане и помага при лечението на еректилна дисфункция. L-аргининът е вазодилататор, което означава, че може да помогне за подобряване на кръвообращението и доставя повече кислород на мускулите в цялото тяло.

L-аргининът е неесенциална аминокиселина, което означава, че тялото естествено произвежда веществото самостоятелно. Тялото прави това, като превръща L-цитрулин, друга аминокиселина, в L-аргинин в бъбреците. L-аргининът също се намира естествено в храни, богати на протеини, като месо, млечни продукти, ядки и семена. Но суплементирането с добавка  с L-аргинин като Л-аргинин Натурал  може да донесе още повече ползи и да бъде полезно при управлението на определени здравословни състояния.

Л-аргинин Натурал е хранителна добавка с натурален състав, която може да осигури по 1000 мг л-аргинин на всеки 2 капсули. Заедно с разнообразния и здравословен хранителен режим, от който да си набавите Л-аргинин, може да приемате и добавка за още повече ползи.

Функциите на L-аргинин в човешкото тяло

L-аргининът изпълнява множество задачи в човешкото тяло, като допринася за различни функции, които са жизненоважни за нашето благосъстояние: 

  • Производство на азотен оксид: L-аргининът действа като прекурсор на азотен оксид, молекула, която отпуска кръвоносните съдове, поддържайки здравословния кръвен поток и сърдечно-съдовата функция.
  • Заздравяване на рани: Тази аминокиселина подпомага възстановяването на тъканите и заздравяването на рани, осигурявайки естествената способност на тялото ни да се възстановява.
  • Регулиране на хормоните: L-аргининът участва в синтеза на хормони като инсулин и растежен хормон, които са от решаващо значение за растежа, метаболизма и цялостното здраве.
  • Амонячна детоксикация: L-аргининът подпомага премахването на токсичния амоняк от тялото, играейки роля в детоксикацията.

Ползи от L-аргинин за мъже: Подхранване на жизнеността отвътре

L-аргининът, забележителната аминокиселина, която природата ни дарява заедно с много други, предлага множество ползи за мъжете, които отговарят на техните уникални здравни нужди. От здравето на сърдечно-съдовата система до репродуктивната функция, L-аргининът играе ключова роля в поддържането на цялостното благосъстояние на мъжете.

Сърдечно-съдово здраве: За мъжете здравото сърце не е просто физическа необходимост, а символ на жизненост. Способността на L-аргинина да насърчава производството на азотен оксид служи като пазител на сърдечно-съдовото здраве. Чрез отпускане на кръвоносните съдове, той подобрява притока на кръв и помага за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане. Това от своя страна поддържа оптималната сърдечна функция, като гарантира, че всеки сърдечен удар резонира с жизненост.

Повишаване на производителността при упражнения: Независимо дали във фитнес залата или на стадиона, въздействието на L-аргинина върху разширяването на кръвоносните съдове може да промени формата на мъжете, които се стремят към върхова физическа ефективност. Подобреното кръвообращение означава, че мускулите получават по-богато снабдяване с кислород, което води до повишена издръжливост и намалена умора по време на тренировка. С L-аргинин като съюзник мъжете могат да постигат своите фитнес цели по-ефективно.

Поддържане на репродуктивното здраве: ползите от L-аргинина се простират чак до сферата на мъжката плодовитост. Като прекурсор на азотния оксид, L-аргининът поддържа здравословен кръвен поток към репродуктивните органи. Тази повишена циркулация може да допринесе за здравословно производство и подвижност на сперматозоидите, основни фактори за мъжкото репродуктивно здраве. Като подхранва основата на плодовитостта, L-аргининът гарантира, че наследството на жизнеността продължава. 

Ползи от L-аргинин за жени: Подхранване на баланса и фертилността 

В различни етапи от живота нуждите на жените са толкова разнообразни, колкото и ролите, които изпълняват. L-аргининът предлага набор от предимства, които се грижат за цялостното благосъстояние на жените. От хормонален баланс до репродуктивен потенциал, L-аргининът дава сила на жените по пътя им към балансирано здраве. 

Поддържане на хормоналното равновесие: Хормоналният баланс е жизненоважен за цялостното здраве на жените, като влияе върху всичко - от настроението до нивата на енергия, настроение и съня. Участието на L-аргинин в синтеза на хормони играе фина, но дълбока роля в поддържането на това деликатно равновесие. Като допринася за производството на основни хормони, L-аргининът действа като таен поддръжник на женската жизненост.

Насърчаване на репродуктивната функция: Репродуктивното здраве на жените заслужава грижи и внимание. L-аргининът, със способността си да подобрява притока на кръв, допринася за репродуктивната функция, като поддържа здравословното кръвообращение в репродуктивните органи. Това може да доведе до повече лекота през различни етапи от живота на жената, от менструация до менопауза.

Подобряване на сърдечно-съдовото здраве: здравето на сърцето не познава граници между половете и L-аргининът признава тази универсална истина. Чрез насърчаване на производството на азотен оксид и насърчаване на релаксацията на кръвоносните съдове, L-аргининът поддържа здравословния кръвен поток и сърдечно-съдовата функция и при жените. Силното сърце е крайъгълният камък на цялостната жизненост и L-аргининът е силен съюзник в поддържането на тази основа.  

Ободряваща енергия и здраве: Изискванията на съвременния живот могат да окажат влияние върху енергийните нива и благосъстоянието на жените. L-аргининът се намесва като естествен енергизатор, допринасящ за подобряване на кръвния поток и доставянето на кислород. Това може да се превърне в повишена енергия и чувство за жизненост, което дава възможност на жените да приемат всеки ден с неговите предизвикателства.

Източници на L-аргинин

Ще откриете L-аргинин в различни природно достъпни храни като:

  • Нетлъсто месо: пилешкото, пуешкото и говеждо са богати източници на L-аргинин.
  • Риба: Риба тон, сьомга и други риби осигуряват значително количество от тази незаменима аминокиселина.
  • Млечни продукти: Сиренето, киселото мляко и млякото са добри източници на L-аргинин.
  • Ядки и семена: Бадемите, орехите и слънчогледовите семки предлагат растителен източник на L-аргинин.

Странични ефекти и предпазни мерки

Ако решите да приемате хранителна добавка с Л-аргинин,  имайте предвид, че аминокиселината в суплементарна форма не е подходяща за хора с астма, цироза на черния дроб, бъбречно заболяване, ниско кръвно налягане и дефицит на гуанидиноацетат метилтрансфераза - наследствено заболяване, което засяга метаболизма на аргинин. Освен това, може да има взаимодействие с различни лекарства, включително лекарства за понижаване на кръвното налягане, лекарства за разреждане на кръвта, противодиабетни лекарства, диуретици и други. 

Използвани източници

Brooks JR, Oketch-Rabah H, Low Dog T, Gorecki DK, Barrett ML, Cantilena L, Chung M, Costello RB, Dwyer J, Hardy ML, Jordan SA, Maughan RJ, Marles RJ, Osterberg RE, Rodda BE, Wolfe RR, Zuniga JM, Valerio LG Jr, Jones D, Deuster P, Giancaspro GI, Sarma ND. Safety and performance benefits of arginine supplements for military personnel: a systematic review. Nutr Rev. 2016 Nov;74(11):708-721. doi: 10.1093/nutrit/nuw040. PMID: 27753625. 

Pahlavani N, Entezari MH, Nasiri M, Miri A, Rezaie M, Bagheri-Bidakhavidi M, Sadeghi O. The effect of l-arginine supplementation on body composition and performance in male athletes: a double-blinded randomized clinical trial. Eur J Clin Nutr. 2017 Apr;71(4):544-548. doi: 10.1038/ejcn.2016.266. Epub 2017 Jan 25. Erratum in: Eur J Clin Nutr. 2017 Aug;71(8):1028. PMID: 28120856.

Luiking YC, Engelen MP, Deutz NE. Regulation of nitric oxide production in health and disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010 Jan;13(1):97-104. doi: 10.1097/MCO.0b013e328332f99d. PMID: 19841582; PMCID: PMC2953417. 

Morris CR, Hamilton-Reeves J, Martindale RG, Sarav M, Ochoa Gautier JB. Acquired Amino Acid Deficiencies: A Focus on Arginine and Glutamine. Nutr Clin Pract. 2017 Apr;32(1_suppl):30S-47S. doi: 10.1177/0884533617691250. Epub 2017 Feb 1. PMID: 28388380. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ