ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какви са ползите за здравето при прием на L-глутамин (Л-глутамин)

Добре позната на спортните ентусиасти, аминокиселината глутамин се радва на голям интерес не само във фитнес индустрията, но и в научните среди. Голям брой проучвания показват, че L-глутаминът може да сведе до минимум разпада на мускулите, като същевременно подобри протеиновия метаболизъм. Но дали това е всичко, на което е способен глутаминът? Далеч не – просто с това е най-известен, а има и други области на полезно действие.

Представяме Ви анализ, чрез който ще научите повече за глутамина и как той може да Ви помогне в спортните занимания, за по-добър имунитет и в някои други здравословни аспекти.

Същност и устройство на глутамина

Глутаминът е най-изобилната и универсална аминокиселина в организма. 

В добро здравословно състояние или по време на боледуване, степента на консумация на глутамин от имунните клетки е сходна или по-голяма от тази на глюкозата. 

Например, изследвания in vitro и in vivo са показали, че глутаминът е основно хранително вещество за пролиферацията на лимфоцитите и производството на цитокини, фагоцитирането на макрофагите плюс секреторната активност и убиването на неутрофилни бактерии.  На разговорен език това означава, че глутаминът участва в ключови процеси на имунната система и метаболизма, за да Ви предпази от разболяване.

Освобождаването на глутамин в кръвообращението и наличността му се контролира основно от ключови метаболитни органи като червата, черния дроб и скелетните мускули. По време на катаболни / хиперкатаболични процеси (на разпад на тъкани и освобождаване на енергия), глутаминът може да бъде от съществено значение за метаболитната функция, но неговата наличност може да бъде компрометирана поради нарушаване на хомеостазата в междутъканния метаболизъм на аминокиселините.

Независимо от това, глутаминът има други биологични функции, като клетъчна пролиферация, производство на енергия, гликогенеза, буфериране на амоняк, поддържане на киселинно-алкалния баланс. 

По време на интензивни тренировки например, нивата на глутамин значително се изчерпват в тялото, което намалява силата, издръжливостта и възстановяването. Може да отнеме до 5 или 6 дни, за да се върнат нормалните нива на глутамин - и той играе ключова роля в синтеза на протеини. Проучванията показват, че суплементирането с L-глутамин може да сведе до минимум разрушаването на мускулите и да подобри метаболизма на протеините.

Сред 20-те аминокиселини, глутаминът е най-добрият пример за гъвкавостта на метаболизма на аминокиселините и имунната функция. Глутаминът е най-разпространената и многостранна аминокиселина в организма и е от основно значение за посредническия метаболизъм, обмена на азот между органите чрез амоняк (NH3) и рН хомеостаза. В почти всяка клетка глутаминът може да се използва като субстрат за нуклеотидния синтез (пурини, пиримидини и амино захари), никотинамид аденин динуклеотид фосфат (NADPH), антиоксиданти и много други биосинтетични пътища, участващи в поддържането на клетъчната цялост и функция.

Доказаните роли на глутаминa включват:

  • Насърчаване целостта на чревната лигавица, действайки като източник на енергия и предотвратяване на бактериалната транслокация;
  • Осигуряване на основен източник на гориво за клетките на имунната система;
  • Подобряване на азотния баланс в периоди на стрес;
  • Оказва значително влияние върху цикъла на кребс и глюконеогенезата;
  • Глутаминът също е свързан с намаляване на мускулното увреждане и се счита за индиректен антиоксидант чрез стимулиране на синтеза на глутатион.

За кого може да е от полза приемът на глутамин

При здрави индивиди почти всички тъкани в тялото синтезират глутамин. Въпреки това при хора с метаболитен стрес има по-висока нужда от глутамин, което обуславя осигуряването му чрез хранителна добавка.

Хората с остри или хронични заболявания на червата, изгаряния, травми, сепсис или имунни разстройства имат по-сериозна нужда от глутамин, както и хора с временно повишени метаболитни нужди в резултат на физическа активност. 

Както при здрави, така и при индивиди под стрес, глутаминът е източник на гориво за клетките в тънките черва и дебелото черво. Той е предпочитаният източник на гориво от червата и е необходим за укрепването им. В тази връзка, именно глутаминът се оказва едно от най-важните съединения за хора със стомашно-чревни неразположения и проблеми.

Различни проучвания показват, че добавките с глутамин могат да са от полза при следните здравословни проблеми:

  • Болест на Крон: Доказано е, че пациентите с болест на Крон се повлияват добре от перорален глутамин, особено за предотвратяване на пропускливостта на червата, свързана с приема на индометацин;
  • Целиакия: Текущите проучвания за активна цьолиакия се оказват полезни, тъй като тези пациенти често имат загуба на протеини и повишено използване на глутамина;
  • Рак: Някои пациенти с рак, подложени на химиотерапия, са показали облекчение на мукозит, когато използват перорален глутамин;
  • Гастрит: Гастритът е широк термин за възпаление на стомашната лигавица. Много фактори допринасят за това състояние и в някои случаи може да се стигне до язва. Доказано е, че глутаминът увеличава притока на кръв към червата, като по този начин подпомага оздравителния процес;
  • Заболявания / хирургия: Пациентите в хирургичните отделения за интензивно лечение могат да развият стомашно-чревни проблеми, свързани с дефицит на глутамин. Глутаминът (често комбиниран с други хранителни вещества) може също да бъде полезен като хранителна добавка за хора, подложени на възстановяване от тежки операции или критични заболявания.

Защо трябва да приемате L-глутамин

Въпреки че L-глутаминът е много важна част от добавките, които приемат основно спортисти, той не е важен само за тях. Глутаминът е от съществено значение за поддържането на чревната функция и подпомага имунния отговор, както стана ясно от всички описани механизми, в които участва той.

След синтеза на глутамин в скелетните мускули той се освобождава в кръвта и се транспортира до бъбреците, черния дроб и тънките черва и клетките на имунната система, където играе друга жизненоважна роля.

Хората със имунодефицитни болестни (като рак или СПИН), които може да не са в състояние да произвеждат собствени количества глутамин, могат да се възползват от добавките заедно с други аминокиселини, например ВСАА. Разболяването или загубата на чиста мускулна маса са потенциални признаци на дефицит на глутамин.

Възможни странични ефекти – има ли такива

Като най-разпространената аминокиселина в човешкото тяло, L-глутаминът отдавна се предполага, че е безопасен като хранителна добавка. Дори при по-високи дози изглежда, че той не предизвиква значителни странични ефекти.

Има няколко проучвания, изследващи дългосрочните ефекти на добавки с L-глутамин и в какви дози евентуално може да причини токсичност.

Има доказателства, макар и незначителни, че добавки с L-глутамин могат да предизвикат припадъци при хора, приемащи антиконвулсивни лекарства. Тъй като L-глутаминът се метаболизира от черния дроб, може да се наложи да се избягва при хора с тежко чернодробно заболяване.

Той не причинява повишаване на кръвната захар и инсулина. Благоприятства нормалната функция на гастроинтестиналния тракт. Спомага за по-добра адаптация на тялото към физическо натоварване. И още много неща, за които Ви разказахме тук. Всички тези функции правят глутамина наистина важно вещество за подпомагане на различни органи и системи и необходим за издръжливост и оптимално спортно възстановяване.

Ако искате да прочетете повече проучвания за тази аминокиселина:

Clinical Applications of L-Glutamine: Past, Present, and Future - https://www.researchgate.net/publication/7550959_Clinical_Applications_of_L-Glutamine_Past_Present_and_Future 

Glutamine as an Anti-Fatigue Amino Acid in Sports Nutrition - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520936/ 

Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266414/    

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ