ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво да правите, когато забележите ранни симптоми на грип

Никой не обича да боледува и да се чувства зле, но за съжаление се случва да настинем или да вдигнем температура заради някой вирус. За да се погрижите правилно за себе си и да си осигурите добра домашна грижа, освен консервативното лечение, е важно да знаете разликите между най-разпространените респираторни инфекции и простудни заболявания характерни за сезона. Настинката и грипът на пръв поглед си приличат по симптоми като обща отпадналост, хрема и кашлица, болки в гърлото. Грипът, например, може да протече и с висока температура, поради което човек може да остане на легло няколко дни до свалянето ѝ. За това обикновено са виновни грипните вируси А и В. Тогава все още не е късно за реакция - подготвили сме подробен наръчник с лесни стъпки, който ще ви информира какво да правите, когато забележите ранни симптоми на грип.

Защо грипът ни поваля

Грипът може да отнеме ценно време, което прекарваме в работа, учене, със семейството си или за лични занимания. За да знаете как да съкратите времето за възстановяване и да помогнете на близките си да не се разболеят е важно да знаете какъв е ходът и какви са характерните симптоми на болестта. 

Грипът е силно заразен и лесно може да се разпространи от човек на човек чрез водни капчици или аерозоли, изхвърлени при кихане, кашляне или говорене. Вирусът може да попадне в човека и чрез докосване на замърсени повърхности, предмети или телесни секрети и след това докосване на носа или устата.

Появата на грипни симптоми обикновено се случва бързо, което може да затрудни бързата реакция в зависимост от това къде се намирате. Някои хора може да не изпитват ранни симптоми на грип, докато други изпитват комбинация от ранни симптоми като:

 • Умора - Умората е различна от сънливостта липсата на енергия след изтощителна тренировка. Видът на умората, който идва с грипа, е единствен по рода си - тя е много тежка и прави трудно дори ставането от леглото. Ако се чувствате уморени без очевидна причина, тялото вероятно се бори с болестотворни организми и е под по-голям стрес от обикновено. 
 • Болки в тялото - Болките в тялото са отличителен белег при грип. Тези болки са страничен продукт от имунния отговор, тъй като тялото ви освобождава химикали за борба с вирусите в кръвта. Подобно на болките в тялото, главоболието може да сигнализира за началото на симптомите на грип. Появата им обикновено е в цялото тяло, не са локализирани на определено място.
 • Възпалено гърло - важно уточнение: драскането в гърлото може да е признак на настинка, стрептококи в гърлото или грип. Ако болката в гърлото е придружена от симптоми като висока температура, втрисане или болки в тялото, тогава е по -вероятно това да е грип. Не е изключено възпаленото гърло да е придружено от суха кашлица.
 • Втрисане - може би тази проява трябваше да бъде на по-предно място в списъка. Втрисането е сигурен знак, че тялото ви се бори с инфекция, тъй като имунният отговор повишава температурата на тялото в покой, за да отблъсне вирусни патогени. Втрисането е различно от състоянието, при което просто ни е студено. Втрисанията са доста по-силни и продължават, независимо каква е температурата на стаята и с колко одеала сте се завили. Тази реакция на тялото е необходима и напълно естествена, за да предотврати “победата” на вируси или бактерии. Затова и не трябва да търсите начини да я прекъснете, ако боледувате от грип. Но ако втрисането е проява на инфекция на бъбреците или пикочните пътища, тогава важат други правила и също трябва да се потърси лекарска помощ.

Ранните симптоми на грип сравнително рядко засягат храносмилателната система, но могат да причинят гадене, повръщане или диария при някои хора. 

И така, когато грипът вече ви е повалил и се намирате съвсем в началото, може да реагирате ефективно с различни способни.

Какво да правите, когато забележите ранни симптоми на грип

Хигиената като топ приоритет

Обикновено сте заразни до 48 часа преди появата на симптомите, така че е много важно да ограничите използваните от вас предмети у дома или на работа. Като предпазна мярка може да дезинфекцирате общите части и предмети след употреба, като например дистанционното за телевизора, дръжките на вратите или работното бюро и клавиатура на работното място.

Мийте ръцете си редовно като основно правило с или без грип, с или без настинка. Можете лесно да предотвратите разпространението на вируси, като използвате сапун за ръце. Ако планирате да излезете, носете със себе си дезинфектант за ръце. Това сякаш стана обичайна мярка заради пандемията от коронавирус и наистина е добра превантивна мярка.

Почивка за тялото

Неслучайно някои лекари казват, че сънят е най-доброто лекарство и има основателна причина за това. Сънят позволява на имунната система да се бори с болести и инфекции. Липсата на сън всъщност може да наруши хормоналния баланс, а това е предпоставка за нарушен имунен отговор на патогени, следователно повече риск от разболяване.

Когато забележите ранни симптоми на грип, предвидете си допълнително време за сън, за да дадете възможност на тялото си да се възстанови. Така или иначе ако имате болки в тялото и висока температура нямате избор и се налага да почивате повече, сънят ще помогне за по-бързото и ефективно прочистване на токсини и възстановяване на организма.

Хидратация с вода и не само

Хидратацията е от съществено значение за човешкия организъм и е още по-важна, когато забележите ранните симптоми на грип. Имунната ви система работи на високи обороти, за да се бори с грипа, така че пийте много вода, чай, електролитни напитки.

Без антибиотици

Антибиотиците не убиват вирусите, те са предназначени за бактериални инфекции. Ако хванете грипа през първите 48 часа от инфекцията, може лекарят да ви предпише медикаменти като Тамифлу, Ацетизал, Нурофен и други по негова преценка. 

Що се отнася до натурални средства за подкрепа на организма и имунитета, заложете на доказаните витамин С, селен и цинк, витамин D, антиоксиданти като кверцетин и ресвератрол, боровинки и ягоди. В нашата спешна аптечка за грип ще откриете Течен Витамин Ц, Бери Мито Актив (екстракт от френско грозде), Имунал Форте (съдържа ехинацея, коприва, босилек и други) и страхотната формула за деца Вирал Протект за деца с екстракти от боровинки, броколи, ехинацея, витамин С и D и други.

Използвани ресурси

 1. Moghadami M. A Narrative Review of Influenza: A Seasonal and Pandemic Disease. Iran J Med Sci. 2017;42(1):2-13.
 2. Boktor SW, Hafner JW. Influenza. [Updated 2021 Jul 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459363
 3. Eccles R. Understanding the symptoms of the common cold and influenza. Lancet Infect Dis. 2005 Nov;5(11):718-25. doi: 10.1016/S1473-3099(05)70270-X. PMID: 16253889; PMCID: PMC7185637.
 4. Keilman LJ. Seasonal Influenza (Flu). Nurs Clin North Am. 2019 Jun;54(2):227-243. doi: 10.1016/j.cnur.2019.02.009. PMID: 31027663.
 5. Robson C, Baskar SR, Booy R, et al. Influenza: overview on prevention and therapy [published correction appears in Aust Prescr. 2019 Jun;42(3):115]. Aust Prescr. 2019;42(2):51-55. doi:10.18773/austprescr.2019.013
 6. Kandel R, Hartshorn KL. Prophylaxis and treatment of influenza virus infection. BioDrugs. 2001;15(5):303-23. doi: 10.2165/00063030-200115050-00003. PMID: 11437694.
 7. Król E, Rychłowska M, Szewczyk B. Antivirals--current trends in fighting influenza. Acta Biochim Pol. 2014;61(3):495-504. Epub 2014 Sep 1. PMID: 25180220.
 8. Kim Y, Kim H, Bae S, et al. Vitamin C Is an Essential Factor on the Anti-viral Immune Responses through the Production of Interferon-α/β at the Initial Stage of Influenza A Virus (H3N2) Infection. Immune Netw. 2013;13(2):70-74. doi:10.4110/in.2013.13.2.70 

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ