ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво е Хеликобактер Пилори и как да я победим

Проблемите със стомаха могат да бъдат най-различни като причина и проявление. В следващите редове искаме да поговорим за грам-негативната бактерия Хеликобактер Пилори, за която е напълно възможно да не знаете нищичко.

Днес стомашно-чревните проблеми са толкова често срещано явление, че повечето хора са свикнали да ги игнорират. Леко стомашно неразположение, кратковременна диария, подуване на корема, пареща болка, киселини и какво ли още не се възпримат ако не като естествена реакция на организма на пикантна или некачествена храна, то като обичаен ефект след хранене.

Да, но защо организмът ни реагира така на един обичаен процес като храненетои какво общо има Хеликобактер Пилори?

Както знаем, от това дали организмът ни успешно преработва и усвоява приетите хранителни вещества зависи здравословното ни състояние. Здравето извира от стомаха!

Какво тогава ни кара да подценяваме симптомите за стомашен проблем? Отговорът е строго индивидуален и често много комплексен.

В тази статия ще разгледаме подробно Хеликобактер Пилори – един от възможните причинители на стомашни неразположения, подуване, газове, диария и други дискомфортни състояния. Тя е по-устойчива от много други бактерии, защото вирее в киселата среда на стомаха и дори това е благоприятно за нея.

Какво представлява Хеликобактер Пилори

Хеликобактер Пилори е единственият микроорганизъм, който може да оцелее във висококиселинната среда на стомаха и обичайно колонизира стомаха и дванадесетопръстника, причинявайки сериозни заболявания като пептична язва, гастрит, дуоденит, а също така и рак на стомаха.

Изследвания показват, че инфекция с Хеликобактер Пилори се наблюдава при около 10 % от децата под 12 години, при 20 % от хората под 40 години и при половината население над 60 години. Предаването на бактерията от човек на човек става орално, по орално-фекален път, при повръщане, чрез мръсна вода и инфектирани хранителни продукти. Заразяването може да се осъществи и от майка на дете.

Характерно за Хеликобактер Пилори е, че веднъж щом постъпи в организма, може да се развива с десетилетия без да се прояви чрез специфични симптоми. Отсъствието на такива обаче не означава, че бактерията не оказва негативното си въздействие върху организма.

В редките случаи, когато се проявяват симптомите на заразяване с Хеликобактер Пилори, обикновено те се изразяват в коремна болка, дискомфорт в коремната област, парене, повдигане, киселини, чувство за тежест след хранене или пък глад въпреки че току-що сте се нахранили добре.

Когато фактите говорят за Хеликобактер Пилори

Отсъствието на възпрепятстващо изпълнението на ежедневните задачи неразположение обаче не е изобщо успокоително. Докато омаловажавате риска, Хеликобактер Пилори паразитира в стомашната лигавица и провокира бавното й разрушение. Първоначално инфекцията предизвиква повърхностен ерозивен гастрит, след това се развива язва или пък хроничен гастрит.

Нелекуваната с години инфекция с Хеликобактер Пилори или пък неадекватното й лечение води до прераждането на язвата в рак на стомаха и на хроничния гастрит в атрофичен.

Лечение и отстраняване на Хеликобактер Пилори

Грам-негативната спираловидна бактерия Хеликобактер Пилори може да бъде лекувана по няколко начина. Обикновено се предписва продължително антибиотично лечение.

Проучвания обаче показват, че през последните години все повече щамове на Хеликобактер Пилори стават резистентни към антибиотиците. Освен това последните предизвикват редица нежелани странични ефекти, като диария и нарушения във вкусовите възприятия.

Дотук казаното накланя везната към друг доказан начин за справяне с инфекцията от Хеликобактер Пилори – Pylopass™. Стама дума за патентован щам на Lactobacillus reuteri, който успешно се справя с проблема и ни предпазва от развитието на сериозни заболявания.

Няколко са предимствата на Pylopass™. За разлика от антибиотиците щамът добре се понася от организма и отсъства риск от резистентност към антибиотици.

Освен това Pylopass™ по няколко показателя превъзхожда ефективността на пробиотиците, които обикновено се предписват при стомашни проблеми, употреба на антибиотици и с цел подобряване на имунната система. Патентованият щам на Lactobacillus reuteri като част от хранителната добавка ПроХелико е стабилен спрямо околната среда, устойчив е при контакт със стомашните сокове и не нарушава баланса на чревната микрофлора.

Адекватното и навременно лечение на Хеликобактер Пилори е изключително важно. Съветът ни е да не неглижирате стомашните неразположения, тъй като Хеликобактер Пилори подлага организма на сериозен риск в продължение на десетилетия. Колкото по-рано се установи проблема в развитие, толкова по-голям е шансът непоправимите щети да са минимални.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ