ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  02 818 48 70

Какво е Helicobacter Pylori и как да разберем дали имаме нужда от помощ

Helicobacter-pylori-infecti

Днес стомашно-чревните проблеми са толкова често срещано явление, че повечето хора са свикнали да ги игнорират. Леко стомашно неразположение, кратковременна диария, подуване на корема, лека пареща болка, киселини и какво ли още не се възпримат ако не като естествена реакция на организма на пикантна или некачествена храна, то като обичаен ефект след хранене. Да, но защо трябва да бъде така и всъщност на това здраве ли му се вика? Защо организмът ни трябва да реагира така на един обичаен процес като храненето. Както знаем, от това дали организмът ни успешно преработва и усвоява приетите хранителни вещества зависи здравословното ни състояние. Здравето извира от стомаха! Какво тогава ни кара да подценяваме симптомите за стомашен проблем? Отговорът е индивидуален.

Проблемите със стомаха могат да бъдат най-различни като причина и проявление. В следващите редове искаме да поговорим за грам-негативната бактерия Helicobacter Pylori, за която е напълно възможно да не знаете нищичко.

Какво представлява бактерията? Това е единственият микроорганизъм, който може да оцелее във висококиселинната среда на стомаха и обичайно колонизира стомаха и дванадесетопръстника, причинявайки сериозни заболявания като пептична язва, гастрит, дуоденит, а също така и рак на стомаха. Изследвания показват, че инфекция с Helicobacter Pylori се наблюдава при около 10 % от децата под 12 години, при 20 % от хората под 40 години и при половината население над 60 години. Предаването на бактерията от човек на човек става орално, по орално-фекален път, при повръщане, чрез мръсна вода и инфектирани хранителни продукти. Заразяването може да се осъществи и от майка на дете.

Характерно за Helicobacter Pylori е, че веднъж щом постъпи в организма, може да се развива с десетилетия без да се прояви чрез специфични симптоми. Отсъствието на такива обаче не означава, че бактерията не оказва негативното си въздействие върху организма.

В редките случаи, когато се проявяват симптомите на заразяване с Helicobacter Pylori, обикновено те се изразяват в коремна болка, дискомфорт в коремната област, парене, повдигане, киселини, чувство за тежест след хранене или пък глад въпреки че току-що сте се нахранили добре. Отсъствието на възпрепятстващо изпълнението на ежедневните задачи неразположение обаче не е изобщо успокоително. Докато омаловажавате риска, Helicobacter Pylori паразитира в стомашната лигавица и провокира бавното й разрушение. Първоначално инфекцията предизвиква повърхностен ерозивен гастрит, след това се развива язва или пък хроничен гастрит. Нелекуваната с години инфекция или пък неадекватното й лечение води до прераждането на язвата в рак на стомаха и на хроничния гастрит в атрофичен.

Грам-негативната спираловидна бактерия Helicobacter Pylori може да бъде лекувана по няколко начина. Обикновено се предписва продължително антибиотично лечение. Проучвания обаче показват, че през последните години все повече щамове на Helicobacter Pylori стават резистентни към антибиотиците. Освен това последните предизвикват редица нежелани странични ефекти, като диария и нарушения във вкусовите възприятия. Дотук казаното накланя везната към друг доказан начин за справяне с инфекцията – Pylopass™. Стама дума за патентован щам на Lactobacillus reuteri, който успешно се справя с проблема и ни предпазва от развитието на сериозни заболявания.

Няколко са предимствата на Pylopass™. За разлика от антибиотиците щамът добре се понася от организма и отсъства риск от резистентност към антибиотици. Освен това Pylopass™ по няколко показателя превъзхожда ефективността на пробиотиците, които обикновено се предписват при стомашни проблеми, употреба на антибиотици и с цел подобряване на имунната система. Патентованият щам на Lactobacillus reuteri като част от хранителната добавка ПроХелико е стабилен спрямо околната среда, устойчив е при контакт със стомашните сокове и не нарушава баланса на чревната микрофлора.

Адекватното и навременно лечение на Helicobacter Pylori е изключително важно. Съветът ни е да не неглижирате стомашните неразположения, тъй като бактерия като гореописаната подлага организма ни на сериозен риск в продължение на десетилетия. Колкото по-рано хванете проблема в крачка, толкова по-голям е шансът непоправимите щети да са минимални.

Препоръчани продукти

2 коментара

 1. proheliko moje li da se dava na sedem godi6no dete s gastrit

  • Author

   Здравейте,

   Да, ProHelico може да се пие от дете над 6 години в дозировка от 1 капс дневно на гладно, без риск от странични реакции.

   Поздрави,
   Екип Хербамедика

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*