ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво е хипотиреоидизъм и какви са симптомите, диетата, изследванията?

Чували ли сте за хипотиреоидизъм? Може да ви звучи като някакво сложно понятие от ерата на динозаврите, или пък да ви напомня философски термин от часовете в училище, но всъщност това е едно от имената на често срещано здравословно състояние, което се отнася до хипофункция на щитовидната жлеза.

Заболяването се развива тогава, когато щитовидната жлеза няма възможността да произвежда тиреоидни хормони в достатъчни за организма количества. Днес ще разгледаме подробно какви са симптомите на това състояние и как да се справим с него, за да не пречи то на доброто здраве в дългосрочен план.

Какво представлява състоянието на хипотиреоидизъм?

Тиреоидната жлеза се намира в областта на шията и отговаря за метаболизма - когато нейната функция е потисната, наблюдаваме състояние на хипотиреоидизъм, което се разпознава по редица симптоми.

Най-често срещаните признаци, че е налице намалена щитовидна функция, са прекомерната умора, рязкото покачване на килограми, косопадът, студените крайници, сухата кожата и общо пониженото настроение.

Кой може да развие това състояние?

За съжаление хипотиреоидизмът е доста често срещано заболяване, което засяга по-често жените, отколкото мъжете. Хипофункцията на щитовидната жлеза се наблюдава средно при 1 от 1000 мъже, докато при дамите при 15 от 1000 може да говорим за нарушена функция на тироидната жлеза.

Не е доказано, че състоянието може да се предава генетично, но застрашени от развитието на хипофункция на щитовидната жлеза са хората с автоимунни заболявания, като диабет тип I, артрит и множествена склероза. Най-висок риск от хипотиреоидизъм се наблюдава в средна възраст.

По какъв начин се диагностицира хипофункция на щитовидната жлеза?

В случай, че се съмнявате, че може да страдате от хипотиреоидизъм, можете да изследвате нивата на тиреоидните хормони в организма си - T4 и TSH, чрез кръвен тест. За такъв може да ви насочи квалифициран лекар ендокринолог, който да направи и необходимото разчитане на резултати.

С какво трябва да се храните, ако сте диагностицирани с хипотиреоидизъм?

Тъй като функцията на щитовидната жлеза е пряко свързана с обработката на хранителните вещества в организма, при наблюдаване на състоянието хипотиреоидизъм се препоръчва ограничаването на някои типове храни.

Повечето морски дарове съдържат големи количества живак, който може да влоши още повече щитовидната функция, затова и е желателно да избягвате консумацията на риби и морски дарове. Препоръките са консумацията на риба да бъде не повече от 2 до 3 пъти седмично.

Така наречените полуфабрикати, а именно пакетирани храни като снаксове, колбаси и лакомства, съдържат вредни наситени мазнини, сол и захари. Освен това те водят до натрупване на излишни килограми, както и развиване на диабет и заболявания на сърдечно-съдовата система. Затова те нямат място в здравословен начин на живот, който цели да опази функциите на толкова важни органи, като щитовидната жлеза.

Съхранението на храната също е важно за здравето ни - редица видове пластмаси съдържат вещества, за които се предполага, че са способни да влияят зле на хормоналните ни функции. Съветваме да избягвате претоплянето на храни в пластмасови кутии, както да съхранявате ястията в опаковки от друг материал, да не използвате алуминиеви съдове и алуминиево фолио.

Зеленчуците са полезна храна, но консумацията на сурово зеле, карфиол или броколи е противопоказно за хора с нарушена функция на щитовидната жлеза. Веднъж преминали през термична обработка, тези зеленчуци вече не са рискови и носят единствено ползи за организма.

Какви хранителни добавки се препоръчват при хипотиреоидизъм?

Хипофункцията на щитовидната жлеза се наблюдава при недостиг на хранителни вещества, затова и можете да коригирате състоянието си, като коригирате тези дефицити чрез храни и хранителни добавки. Herbamedica предлага богат асортимент от продукти за поддържане нормалните функции на организма при това състояние.

Селенът доказано допринася за произвеждането на тиреоидните хормони T4 и TSH. Проучвания сочат, че 0,2 mg дневен прием на минерала подобряват състоянието на хора, диагностицирани с хипотиреоидизъм. Сред ядките най-богат на селен е бразилският орех.

Тиреоидните хормони съдържат молекули йод, затова и той е изключително важен за поддържане оптимални нива на T4 и TSH. За балансирана функция на щитовидната жлеза може да заложите на Тироид код с йод капсули от Herbamedica.

Хипотиреоидизмът е често срещано състояние, но това има и своите предимства, тъй като благодарение на това, че е широко познато в медицината, диагностицираните с него хора имат възможността да живеят пълноценно. Налице са и утвърдени протоколи от различни медицински експерти, които се оказват достатъчно ефективни да нормализират щитовидните функции и хормоналния фон.

С приема на необходимите хранителни вещества и правилните добавки можете да поддържате нормалните нива на щитовидните си хормони без това да влияе на ежедневието ви. Винаги можете да се доверите на Herbamedica за необходимите медикаменти, но не забравяйте да се консултирате и с лекар и не прибягвайте до самолечение преди потвърдена диагноза.

Използвани източници

Patil N, Rehman A, Jialal I. Hypothyroidism. [Updated 2022 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: Hypothyroidism - StatPearls - NCBI Bookshelf 

Jack Challem. Are You Hypothyroid? 2015 Jul 1. Available from: ARE YOU HYPOTHYROID?

Gosi SKY, Garla VV. Subclinical Hypothyroidism. [Updated 2022 Jul 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: Subclinical Hypothyroidism - StatPearls - NCBI Bookshelf 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ