ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво е влиянието на Витамин Е върху здравето на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е малка ендокринна жлеза с форма на пеперуда, която е разположена в предната част на гърлото. Вашата щитовидна жлеза използва минерала йод и аминокиселината тирозин, за да произведе два първични тироидни хормона - Т3 и Т4 (трийодтиронин и тироксин). Тези хормони влияят върху скоростта, с която тялото използва енергията или иначе казано, метаболизма ви. Витамин Е под  формата на добавка може да бъде от полза, ако имате някои проблеми с щитовидната жлеза, но има някои тънкости, които трябва да познавате във връзка с витамин Е.

Въведение

"Витамин Е" е общо наименование за група от мастноразтворими съединения с отличителни антиоксидантни свойства. „Витамин Е“ се състои от осем различни съединения, които се синтезират от растения.

Има четири различни вида „токофероли“ и четири различни вида „токотриеноли“. Първите имат наситени странични вериги, докато последните имат ненаситени странични вериги. Повечето добавки, които се продават на пазара като витамин Е, се състоят само от "алфа токоферол". Но човек трябва да разбере, че това не е същото като витамин Е.

Алфа-токоферолът е пероралната бионалична алфа форма на естествено срещащия се мастноразтворим витамин Е, с мощни антиоксидантни и предпазващи клетките свойства. При оптимално усвояване, алфа-токоферолът неутрализира свободните радикали, като по този начин защитава тъканите и органите от окислително увреждане.

Алфа-токоферолът се включва в биологичните мембрани, предотвратява окислението на протеините и инхибира липидната пероксидация, като по този начин поддържа целостта на клетъчната мембрана и защитава клетката от увреждане.

В допълнение, алфа-токоферол инхибира активността на протеин киназа С и РКС-медиирани пътища. Алфа-токоферолът също така модулира експресията на различни гени, играе ключова роля в неврологичната функция, инхибира тромбоцитната агрегация и усилва вазодилатацията (разширяването на съдовете).

В сравнение с други форми на токоферол, алфа-токоферолът е най-биологично активната форма и е тази, която се абсорбира и задържа в тялото.

Потенциални области на действие на витамин Е

Витамин Е като съвкупност има много различни функции. Той е известен като мощен антиоксидант и също така помага да се предотврати развитието на някои видове рак. Той също играе роля в сърдечно-съдовата система, тъй като помага за подобряване на притока на кръв към крайниците. Изследва се и потенциала му за здравето на имунната система, както и влиянието, което оказва върху щитовидната жлеза и нейната дейност.

Анти-ейдж потенциал

Витамин Е е обект на много научни изследвания, чрез които се установява, че той играе жизненоважна роля в обръщането на ефектите върху кожата в следствие на стареене. Витамин Е помага за  намаляване на фините линии и бръчки, а също така спомага за предотвратяване на появата на възрастови петна.

Доказано е също, че витамин Е значително намалява появата на стрии по кожата и дори може да помогне белезите постепенно да изчезнат. Освен това, научните изследвания показват, че витамин Е може да помогне за намаляване на ефектите от по-сериозни кожни заболявания като псориазис и еритема и може да помогне за намаляване на риска от рак на кожата.

Защита от свободни радикали и предотвратяване развитието на болести

Свободните радикали разрушават здравите клетки в тялото, а това може да доведе до сърдечни заболявания и рак. Тези молекули се образуват естествено в тялото ви и могат да причинят сериозни увреждания, когато ускорят  действието си или окисляват други клетки.

Някои изомери на витамин Е имат мощни антиоксидантни способности, които имат силата да намалят увреждането на свободните радикали, да се борят с възпалението.

Грижа за увредена кожа

Витамин Е облагодетелства кожата чрез укрепване на стените на капилярите и подобряване на влагата и еластичността, действайки като естествено средство против стареене в тялото ви. Проучванията показват, че витамин Е намалява възпалението както в тялото, така и върху кожата, като помага за осъществяване на нейните важни бариерни функции.

Тези антиоксидантни свойства също са от значение, когато сте изложени на цигарен дим или ултравиолетови лъчи от слънчева светлина, предпазвайки от рак на кожата.

Холестерол под контрол

Холестеролът е естествено срещащо се вещество, което се произвежда от черния дроб и се изисква от организма за правилното функциониране на вашите клетки, нерви и хормони. Когато нивата на холестерола са в естествено състояние, те са балансирани, нормални и здрави. Когато холестеролът се окисли, това е опасно за  здравето ви.

Проучванията показват, че някои изомери на витамин Е служат като защитен антиоксидант, който се бори с окислението на холестерола. Това е така, защото те могат да противодействат на свободните радикали в организма, които предизвикват окисление на холестерола.

Помага при симптоми на ПМС

Приемането на добавка с витамин Е два до три дни преди и два до три дни след менструален цикъл може да намали спазмите, тревожността и апетита и други симптоми на предменструален синдром. Витамин Е може да намали тежестта и продължителността на болката и да намали менструалната загуба на кръв в случай, че тя е по-обилна.

Хормонален (дис)баланс

Витамин Е може да играе решаваща роля в балансирането на ендокринната и нервната система, като естествено работи за балансиране на хормоните.

Витамин Е има клетъчен ефект върху щитовидната жлеза, заедно с надбъбречните жлези и хипофизата. Проучвания върху плъхове, които са лишени от витамин Е, показват, че щитовидната жлеза е хипопластична (слабо развита). Витамин Е работи в тясно сътрудничество със селена, тъй като и двата елемента са важни за правилното превръщане на Т4 в Т3.

Антиоксидантите, включително витамин Е, витамин С, бета каротин (прекурсор на витамин А) и минералите селен и манган, действат като унищожители на свободните радикали. Те защитават телата ни от щетите, причинени от реактивни кислородни видове, които се създават от окислителните реакции и могат да увредят нашите клетки.

Например, йодът от храни и добавки се обработва от щитовидната жлеза, така че тялото да може да го използва правилно. По време на този процес се освобождава водороден пероксид, който е свободен радикал. В случаите, когато тялото има адекватни нива на селен и се използва правилно, селенът неутрализира водородния пероксид. Въпреки това, в случаи на излишък на йод, произведеният излишък от водороден пероксид може да причини оксидативно увреждане на щитовидната жлеза.

Липсата на антиоксиданти може да доведе до увреждане на щитовидната жлеза от водороден пероксид всеки път, когато йодът се обработва от щитовидната жлеза. Витамин Е, селен и йод работят заедно това да не се случи и е важно тези антиоксиданти да са в налични количества, за да защитят ендокринната жлеза.

Селенът играе решаваща роля за функцията ѝ, действайки като катализатор за превръщане на неактивния Т4 в биологично активен Т3 и защита на клетките на щитовидната жлеза от окислително увреждане. Проучванията показват, че допълнителният прием на селен може да облекчи токсичния ефект от прекомерния прием на йод върху щитовидната жлеза.

Интересното е, че прекомерният оксидативен стрес е бил един от основните механизми в развитието на тироидната цитотоксичност (разрушаване на щитовидните клетки).

За щастие, щетите могат да бъдат избегнати не само с добавка със селен, но и с добавка с витамин Е. Всъщност, едно проучване върху плъхове показа, че приемането на витамин Е може да обърне ефектите на йодо-индуцираната цитотоксичност на щитовидната жлеза.

Източници на витамин Е

Хранителни източници

Много храни осигуряват витамин Е. Ядките, семената и растителните масла са сред най-добрите източници на алфа-токоферол, а значителни количества са налични в зеленолистни зеленчуци и обогатени зърнени култури. Други продукти, богати на витамина, са слънчогледови семки, бадеми, манго, броколи, спанак.

Хранителни добавки

Добавките с витамин Е обикновено осигуряват само алфа-токоферол, въпреки че са налични "смесени" продукти, съдържащи други токофероли и дори токотриеноли.

Естествено срещащият се алфа-токоферол съществува в една стереоизомерна форма. Обратно, синтетично продуцираният алфа-токоферол съдържа равни количества от осемте възможни стереоизомери. Серумът и тъканите поддържат само четири от тези стереоизомери.

Дадено количество от синтетичен алфа-токоферол следователно е само наполовина активно като същото количество (по тегло в mg) от естествената форма (RRR- алфа-токоферол, обикновено означен като "D" или "d").

Хората се нуждаят от около 50% повече IU от синтетичен алфа-токоферол от хранителни добавки и обогатени храни, за да получат същото количество хранителни вещества от естествената форма. Това са препоръки, които следва да се вземат предвид преди прием на даден продукт.

Указания за прием на добавки с витамин Е

Препоръчителната дневна доза за храни е създадена, за да насочва хората към това каква част от всяко хранително вещество е необходимо за предотвратяване на открита болест. Тези цифри обаче са определени преди десетилетия, без да се ползват от настоящите изследвания и без адекватно разбиране за това как храненето влияе на нашата физиология.

Тези насоки по някакъв начин са станали нашите "идеали" за прием на хранителни вещества, но ПДД за повечето антиоксиданти е твърде нисък, за да има някакви ползи.

Например, витамин С става антиоксидант в дози над 600 мг., докато ПДД е само 60 мг.– 1/10 от нея. Докато 60 мг.ще предотврати скорбут, той няма да предотврати увреждането, причинено от свободни радикали. Същото важи за витамин Е и селен.

Витамин Е е антиоксидант в доза от 268 мг. (ПДД е 15 мг.), а селен трябва да се приема в доза от 200-400 мкг. (ПДД е 70 мкг.), за да настъпят ползите за хора с Хашимото.

Дори да нямате автоимунно заболяване или хормонален дисбаланс, изследването на витамин Е може да бъде необходимост в някои случаи.

Трябва ли да тествате вашите нива на витамин Е

Витамин Е е мастноразтворим витамин и на теория може да се натрупа в организма. Въпреки това, няма надеждни тестове, които да дават точни резултати за нивата на витамин Е.

Затова най-доброто, което може да направите, е да се придържате към дневна доза от 268 мг., за да сте сигурни, че получавате антиоксидантните ползи от витамин Е, ако имате Хашимото.

При  предстояща операция имайте предвид, че витамин Е е една от добавките, които трябва да спрете преди това. Приемът ѝ може да предизвика по-обилно кървене в последствие. 

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ