ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво е значението на витамин D за здравето на костите?

Витамин D неслучайно е популярен с названието „слънчевият витамин”. Когато имаме достъп до достатъчно слънчева светлина, напълно задоволяваме потребностите на организма си от ценния витамин. Но през есента и зимата дневната светлина е по-малко. В съчетание с работата в затворени помещения и небалансирано хранително меню рискът да провокираме дефицит на витамин D е повишен.

Според специалисти от Германия и САЩ дефицитът на „слънчевия витамин” може да доведе до преждевременно остаряване на костите и оттук до повишен риск от счупвания на кости. Причината за това по-бързо стареене на костната система се крие в нарушаването на минерализацията на костите, провокирано от дефицита на витамин D.

Всеизвестен факт е, че витамин D е необходим за извличането и усвояването на калция в организма. Освен това той поддържа оптимално нивото на неорганичния калций в кръвната плазма. Слънчевият витамин участва в процеса на отлагане на калций в костната тъкан и дентина, като по този начин възпрепятства деминерализацията на костите и зъбите.

Редица учени определят витамин D като средство срещу тежки здравословни състояния, като рак, сърдечносъдови болести, проблеми с кръвното налягане и възпалителни процеси.

Какви са симптомите при дефицит на витамин D?

Най-често дефицит на витамина се проявява при децата в най-ранна възраст. Става дума за рахита. Липсата на достатъчно количество от слънчевия витамин в организма предизвиква по-бавно пробиване на зъбките и затваряне на фонтанелата, както и омекване или деформация на костите. Проявления на рахита са диспропорционалното развитие и деформацията на скелета, изкривяванията на гръбнака и костите на краката.

При възрастните хора продължителният дефицит на витамин D предизвиква развитие на остеопороза и остеомалация, съпроводени с понижаване на плътността на костните тъкани и опасност от счупване на кости. Недостигът на слънчевия витамин се характеризира с мускулни и костни болки, нарушения в съня и необичайно потене.

Причини за дефицит на витамин D

Неприемане на допълнителни хранителни източници на витамин D през първата година от живота на детето, особено когато то се храни основно с кърма. В кърмата се съдържа витамин D, но количеството му е недостатъчно за новороденото. Препоръчително е след 6-ия месец в менюто на детето да бъде включен яйчен жълтък.

  • Мургава кожа, която намалява интензивността на синтеза на витамин D, в сравнение със светлата кожа.
  • С напредване на възрастта дефицитът на слънчевия витамин може да се дължи на по-малко време, прекарвано на слънце, и небалансирано хранене.
  • Синдром на мастна малабсорбция.
  • Възпалителни заболявания на червата.
  • Затлъстяване, при което складираните в мастната тъкан запаси от витамин D губят биологичната си активност.

Как да си набавяме всекидневно достатъчно количество от слънчевия витамин?

За да сте спокойни, че децата Ви и Вие получавате необходимото количество витамин D, е достатъчно да постоите на слънчева светлина (с открити ръце и лице) в продължение на 10–15 минути не по-рядко от три пъти седмично. Ако поради някаква причина нямате възможност да взимате ултравиолетови бани, можете да си набавите витамина чрез консумацията на храни, които го съдържат. Най-богати на витамин D са мазните риби, черният дроб, хайверът, маслото и яйцата. Трета възможност да задоволите нуждите на семейството си от ценния витамин е като приемате хранителни добавки, но в този случай задължително обърнете внимание на това колко калций приемате ежедневно.

Ако съдържанието на калций в храната Ви е малко, а нивото на витамин D се окаже достатъчно високо, тогава биологичната му активност ще се прояви в нежелана посока – ще извлича калция от костите, а не от червата. А така рискувате да си навлечете остеопороза.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ