ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво предизвиква повишен тестостерон при жените

Горд представител на мъжката група хормони, тестостеронът е андроген и принадлежи към семейството на липидите. Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, подобно на естрогена, който е основният полов хормон при жените.

При жените тестостеронът е важен за метаболитната функция. Нежната половинка обикновено има около петнадесет до двадесет пъти по-ниски концентрации на тестостерон, отколкото силния пол.

Ако досега сте мислили, че тестостеронът няма особено значение за здравето, прочетете тази статия и отново помислете. Ако страдате от акне или имате повече окосмяване от другите жени, то е твърде вероятно да имате повече тестостерон в тялото си от тях. И е добре да го изследвате.

Ендокринологичен поглед върху тестостерона

В комбинация с естрогена - женският полов хормон, тестостеронът помага при растежа, поддържането и обновяването на репродуктивните тъкани на жената и за доброто състояние на костната маса.

При жените тестостеронът има основна роля за либидото, движейки сексуалния нагон. Също така помага за секретиране на хормоните, които са важни за женския менструален цикъл, а за него ще говорим малко по-късно.

Тестостеронът също има сходни функции при двата пола. Например, хормонът стимулира организма да произвежда нови червени кръвни клетки.

Нормалните нива на тестостерон имат множество важни функции за цялостното здраве на жените.  На първо място, с помощта на тестостерона се поддържат здрави костите. Оптималното количество тестостерон поддържа здравината на костите, докато твърде много или твърде малко може да им навреди.

Според доклад, публикуван през ноември 2016 г. в списанието "Клинични интервенции при застаряване", данните показват, че тестостеронът и естрогенът са от съществено значение за костното изграждане.

По-високото ниво на тестостерон позволява на спортуващите жени да тренират по-дълго и по-тежко, докато тези с ниски нива на тестостерон няма да издържат толкова дълго и няма да покачват мускулна маса по същия начин.

Ако страдате от синдрома на поликистозните яйчници, то е твърде вероятно това да е обвързано с по-високите нива на тестостерон. Много често при жените с поликистозни яйчници има повече окосмяване в областта на лицето и освен тях може да е съпроводено с акне.

Тестостеронът е наистина необходим за оцеляването както на мъжете, така и на жените и недостигът му може да предизвика проблеми с паметта, пространствена дезориентация и липса на интерес към секса и при двата пола.

При увеличените нива на тестостерон за една жена обаче има други проблеми.

Излишъкът от тестостерон може да причини състояние, известно като хирзутизъм. Това кара жените да се сдобият с повече лицево окосмяване.

Вирилизацията е друго състояние, причинено от излишния тестостерон. Това кара жената да има мъжествен външен вид и мъжки тип окосмяване. Симптомите може да включват дори плешивост и по-плътен глас.

Тестостерон, менструация и спорт

Едно нещо, в което всички сме сигурни е, че нивата на хормоните варират през месеца. Обикновено менструацията трае около седем дни, така че около 10 до 11-ти ден нивата на естрогена започват да растат и преминавате в пролиферативна фаза.

Дните от 12-ти до 13-ти са дните, в които естрогенът ви е с най-високи нива. Ако не се случи оплождане на яйцеклетка, естрогенът ще намалее по време на секреторната фаза, която е около 18-ти ден, докато не спрете да произвеждате естроген около 20-тия ден от менструацията.

Не забравяйте, че тялото и организмът на всяка жена са различни и тези изчисления са стандартни, по-точно приблизителни и без оглед на други фактори, влияещи върху менструалния цикъл.

При жените, които спортуват активно и се състезават, тестостеронът се повишава в отговор на конкуренцията с по-голяма сила, отколкото при мъжете. Или поне това са твърденията на изследователите, въпреки че звучи изненадващо.

А младите жени, които имат високи нива на тестостерон, са с по-жилесто тяло, високо енергийно ниво и плосък силен корем. Не е задължително да изглеждат особено мъжествени, дори напротив – просто може да са една идея по-мускулести.

Когато жените развият по-високи нива на тестостерон, те могат да станат по-мъжествени, но те също така могат да попаднат в група от хора с повишен риск от диабет, рак на гърдата и сърдечни заболявания. Всичко това е напълно валидно, особено ако е налице затлъстяване. Тестостеронът обикновено намалява мастната маса, но също така увеличава инсулиновата резистентност, което може да доведе до нарастване на теглото. Накратко, тестостеронът има различен ефект за различните жени.

А причините за високия тестостерон

Туморите на яйчниците или надбъбречните жлези и синдромът на поликистозните яйчници са потенциални причини за по-висок тестостерон.

Приемът на някои лекарства може да повиши нивата на тестостерон при мъжете и жените. Примерите за такива лекарства са:

  • Антиконвулсанти;
  • Барбитурати;
  • Кломифен;
  • Естрогенната терапия.

Винаги трябва да се съветвате с вашия лекар преди да решите да приемате медикаменти за даден проблем. Най-малкото, което трябва да се направи, е да се тестват нивата на различни хормони, както и пълна кръвна картина за подробна диагностика.

Инсулинова резистентност и диабет

Ако имате диабет тип I или тип II или знаете, че сте с инсулинова резистентност, високият тестостерон вероятно е проблем за вас. Приблизително 25% от тестостерона в женските тела идва от яйчниците.

Въпреки това, инсулинът в кръвта стимулира яйчниците да произвеждат повече тестостерон. Това може сериозно да увеличи производството на тестостерон в яйчниците.

В зависимост от тежестта на нарушението, инсулинът може да доведе до значително повишаване на тестостерона в кръвния поток. Това е до 2 или 3 пъти над оптималното и здравословно ниво на тестостерон.

Нарушения на щитовидната жлеза

Нивата на сексуалните хормони и нивата на тиреоидния хормон са тясно свързани в много отношения.

Една от важните връзки е чрез свързващия полов хормон глобулин (SHBG). Когато функцията на щитовидната жлеза се забави - както при хипотиреоидизъм, нивата на SHBG се понижават.

SHBG свързва излишните хормони в кръвта и това е една от неговите ключови роли за поддържане на здравословен баланс на хормоните.

Когато хормони като тестостерон започнат да се увеличават многократно и има достатъчно SHBG, то последният може да се свърже с тестостерона и да сведе до минимум заплахата.

Стрес

Стресът може да има широко влияние и отрицателни въздействия върху женското тяло. Много от тях имат потенциала да повишат нивата на тестостерона.

Например стресът може да причини хипотиреоидизъм и съпътстващо намаляване на SHBG глобулина. Естрогенът и прогестеронът изпълняват балансираща функция спрямо тестостерона. Без тях тестостероновите нива при жените може да се повишат до нездравословни нива.

Това са най-разпространените причини за по-висок тестостерон при дамите. Знаете ли за други, които сте срещали в собствения си опит с проблема? Имате ли някакви въпроси или притеснения, които да споделите с нас? Очакваме ви в коментарите под статията.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ