ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво представлява натуропатията?

Натуропатията е област от науката и практиката, посветена на запазването и укрепването на човешкото здраве. Този тип медицина обединява постиженията на класическата медицина, традиционната народна медицина, методите на диетологията, нутрициологията и фитотерапията. Тя лекува болестите и осъществява профилактика само чрез употребата на природни и безопасни за човешкия организъм средства. Основен неин принцип е, че от самото ни раждане в нас е заложена възможността да се самолекуваме.

Натуропатията разглежда човека като система, в която всички процеси са неразривно свързани един с друг. Тялото и душата на човека са неделими, а това означава, че лечението винаги трябва да обхваща както физическото, така и душевното състояние на пациента. Основната цел на натуропатията се заключва в това, човекът сам, доколкото е възможно, да се грижи за здравословното си състояние и по-скоро да предотвратява развитието на болестта, отколкото да я лекува, когато вече се е проявила.

Съвременният начин на живот – струпването на много хора в градовете, всекидневният стрес, замърсената околна среда и нерационалното изразходване на психическа енергия, изтощава естествената енергия и способност на организма да се възстановява. За щастие, съществуват много начини човешкият организъм да намери отново своето равновесие. Именно така натуропатията гледа на заболяванията – като на нарушаване на баланса в организма в резултат на стрес, инфекции и отравяне с токсини.

Натуропатията се практикува от хилядолетия. Още в древността първите натуропати наблюдават човека и въздействието на природните средства върху здравословното му състояние. Натуропатите разполагат с много богат кръг от природни средства – хранителен режим, прием на билкови препарати, физиотерапия, вани, душове, компреси и много други.

По данни на експерти от СЗО (Световната здравна организация) здравето на всеки отделен човек зависи: 50% от индивидуалния му начин на живот, 20% от наследствени фактори, 20% от условията в околната среда и 10% от лекарската помощ. С други думи, здравето на човека на 70% зависи единствено и само от това доколко осъзнато подхожда към системата за естествено оздравяване на организма си.

Основни правила за добро здраве: балансирано хранене и редовен прием на достатъчно течности, 8-часов нощен сън, редовно физическо натоварване, отказ от тютюнопушене и употреба на алкохол, медитация, закаляване, умение за предотвратяване и минимизиране на стресовите състояния и занимаване с работа, която удовлетворява личните потребности.

Популярни направления на натуропатията:

Диетология

Храната е най-доброто лекарство. Балансираното и добре подбрано хранително меню по-лесно, в сравнение с другите средства, лекува много болести. Натуропатите прилагат различни диети, но препоръчват и висока лична хигиена, гладуване и хранителни добавки.

Фитотерапия

Лечебните билки помагат при различни здравословни смущения. Благодарение на органичния си характер билките оказват благотворно и силно въздействие върху човешкия организъм.

Акупунктура

Този древен метод идва от Китай и се практикува от шест хилядолетия. По тялото на човека са набелязани 372 точки, в които се вкарват игли. Действието им е многостранно – влияят върху функциите на органите и нервната система, нормализират процесите там, където има възпаления, регулират енергийното състояние на организма и активират имунната система. Освен това акупунктурата оказва обезболяващо въздействие.

Хомеопатия

Това направление в медицината е основано от германския лекар Самуел Ханеман (1755–1843). Хомеопатите лекуват чрез препарати с растителен и минерален произход. Основен принцип на хомеопатията е принципът на подобието. Всеки хомеопат разполага със знания не само в областта на въздействие на препаратите върху човешкия организъм, но и в сферата на психологията.

Изчистване на червата

Една народна мъдрост гласи: „Смъртта идва от червата”. В червата се осъществява не само смилането на храната; там живеят милиони полезни или вредни за човешкия организъм бактерии. Нездравословното хранене, а и много медикаменти, сред които и антибиотиците, нарушават микрофлората на червата. Като следствие започват да се проявяват различни заболявания. Изчистването на червата може да стане с помощта на клизми или с много по-ефективното средство колон хидротерапия.

Мануална терапия

Под мануална терапия се имат предвид различни видове масажи. Тя представлява алтернативен начин за лечение на проблеми с гръбначния стълб и ставите, както и на съпътстващи ги заболявания.

Психотерапия

За натуропатите тя е неизменна част от лечението на всяко заболяване. В някои случаи психотерапията става основен терапевтичен метод. Например при психосоматични разстройства, причиняващи нарушения в кръвообръщението, или при неврози на сърцето лечението протича във вид на психоанализа, беседи, хипноза или друг вид сеанс.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ