ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво представляват адаптогените и трябва ли да ги добавите към диетата си

Може би все още не се говори достатъчно често за адаптогени, а те определено заслужават по-широко обществено внимание. Адаптогените не са нова категория храни или продукти, които са станали известни наскоро. Те са част от аюрведичните, китайските и алтернативните лечебни практики от векове. В случай, че не знаете, те са клас билки и гъби, които помагат да се повиши устойчивостта на тялото към увреждащи фактори като стрес, болести, умора и други.

Какво представляват адаптогените и какви са функциите им

Адаптогените са специална група от билки (и някои гъби), които поддържат естествената способност на организма да се справя със стреса. 

Те се наричат адаптогени поради уникалната им способност да „адаптират” функцията си според специфичните нужди на организма. Това може да бъде физически, химически или биологични нужди. 

Адаптогените определено са интересни, защото модерират реакцията на стрес на тялото подобно на термостат, който контролира температурата. Адаптогените имат специални съединения, които могат да притежават противоположни качества, като релаксиращи или стимулиращи. Правилният отговор се задейства според специфичните нужди на организма. Могат да се използват като здравословна алтернатива на някои предписани лекарства и стимуланти, анаболни стероиди, както и на обичайни неща, към които се пристрастяваме, като кофеин и захар. 

Има десетки растения, растящи в някои от най-суровите среди в света, които попадат в категорията на адаптогените.

И така, как работят адаптогенните билки

Адаптогените облекчават стреса, като модулират освобождаването на хормоните на стреса от надбъбречните жлези.

В ролята си на модификатори на биологичния отговор, адаптогените възстановяват вродената имунна функция на организма и помагат на тялото да се адаптира към различни стресови фактори. Това им дава превантивна и защитна, както и лечебна активност при компрометиран имунитет.

Чрез ефективно използване на имунната защита и регулиране на реакцията ни на стрес, адаптогените са извор на здраве и жизненост за много хора. Те имат благотворно действие в различни посоки: 

  • Подобряване на общото благосъстояние
  • Увеличаване притока на енергия
  • Подобряване функцията на органите
  • По-добра реакция на стрес
  • Контрол на нивата на кръвна захар
  • По-добро усвояване на хранителни вещества
  • Намаляване нивата на кортизол
  • Контрол на нивата на холестерола
  • Регулиране на хормоналния баланс

Медицинската теория е, че тези билки (като родиола, ашваганда, корен от женско биле, корен от мака, жен шен и други) помагат да се възстанови комуникацията между мозъка и надбъбречните жлези. Това значи, че се балансира хипоталамо-хипофизната-ендокринна ос.

Тази ос е отговорна за регулирането на връзката между мозъка и стресовите ви хормони, но не винаги работи перфектно.

Когато сте под неумолим стрес на съвременния живот, вашият мозък непрекъснато моли тялото да помогне за справянето с този стрес, което кара времето и освобождаването на хормона на стреса кортизол да се обърка. 

Например, това може да означава, че на тялото Ви е необходимо твърде дълго да произвежда кортизол, а в последствие и твърде дълго, за да може да се нормализира. 

По принцип Вашите хормони може да са извън баланс, когато има дисфункция по оста мозък-тяло.

Но адаптогените могат да помогнат за възстановяването на тази комуникация между мозъка и надбъбречните жлези, които са отговорни за производството и регулирането на различни други хормони като адреналин. 

Адаптогените също могат да играят роля в управлението на хормоналния отговор при определени ситуации с висока тревожност.

Нашите фаворити - адаптогени

Ашваганда / Ashwagandha

Перфектната билка за настоящото време, тъй като успокоява и зарежда с енергия, помагайки ни да се адаптираме към стреса (а той е сериозен в последните месеци, нали?) 

Полезна е за подпомагане на дълбокия сън и успокояване на нервното напрежение. Способността ѝ да да повишава хранителните вещества и да изгражда костната сила я прави незаменима при нарушения на дегенерацията и стареенето. 

Афинитетът на тази билка към надбъбречните жлези, ендокринната и нервната система сочи за използването му при всякакви дисбаланси, засягащи нашата енергия или жизненост.

Куркума

Въпреки че куркумата не отговаря на пълните изисквания, за да бъде класифицирана като адаптоген, тя може да се приеме като втора категория поддържащ адаптоген поради своите положителни ефекти.

Тази супер подправка е с противовъзпалителен ефект. С високо съдържание на флавоноиди и с над 5000 клинични проучвания, свидетелстващи за способността ѝ да защитава и подхранва организма. Куркумата има анти ейд ефект  (против стареене), подобрява циркулацията, лекува раните и защитава черния дроб и червата. 

Тя придоби репутацията на едно от най-мощните лекарства в природата за много от днешните предизвикателства на здравето.

Кордицепс (вид гъби)

Използвани в традиционната китайска и тибетска медицина като лечебно средство, кордицепсите се приемат като начин за забавяне на процеса на стареене, подобряване здравето на мозъка, детоксикация на черния дроб и дори презареждане на либидото, всичко това благодарение на активните им полизахаридни съединения. 

Гъбите всъщност имат вкус на смляно кафе, така че е интересно как ще ги включите в режима си. 

Корен от женско биле

Коренът от женско биле е естествено сладък корен, който традиционно се използва за подобряване на храносмилането. Женското биле осигурява успокояващ ефект за стомаха чрез химични съединения като глициризин, които могат да помогнат за успокояване на проблеми с храносмилателния тракт. 

Коренът от женско биле също може да помогне за намаляване на симптомите на екзема, стрес и дори да помогне при лечението на рак на гърдата и простатата. Ще го намерите под формата на прах, чай и течен екстракт, но внимавайте да не приемате твърде много, тъй като високите дози могат да доведат до неравномерен пулс и високо кръвно налягане.

Женшенът е една от най-известните адаптогенни билки. Твърди се, че увеличава енергията, подобрява когнитивната функция, действа противовъзпалително, помага при еректилна дисфункция, предотвратява грип и понижава кръвната захар. 

Друг добре известен адаптоген, Rhodiola Rosea, се смята, че повишава когнитивната функция и физическата издръжливост. 

Други като гъбите рейши и шийтаке успокояват стресираните надбъбречни жлези. Астралагусът има имуностимулиращи качества. Шизандра се използва за защита от инфекции, по-хубава кожа и борба с безсънието.

Има ли странични ефекти при приема на адаптогени

Всяко растение може да бъде алерген или да причини стомашно-чревен дистрес при някои хора, но има малко доказателства, които предполагат, че адаптогените имат сериозни странични ефекти или причиняват здравословни проблеми. 

Трябва да се отбележи обаче, че не са проведени достатъчно тестове върху хора. Възможно е някои адаптогени да пречат на лекарствата, отпускани по лекарско предписание и не се препоръчват за хора с определени състояния. 

Родиолата, например, може да причини леки епизоди на замаяност, сухота в устата, проблеми със съня или треперене поради лекия си стимулаторен тип ефект. 

Астралагусът оказва дълбока имунна активация, което може да причини противодействие при хора, които приемат имуносупресори. 

Жените, които са бременни или кърмят, трябва да избягват ашваганда, шизандра и свещен босилек. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ