ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво представляват електролитните дисбаланси и как се коригират

Знаете ли, че в кръвта ви има много химикали, които регулират важни функции в тялото? Тези химикали се наричат електролити. Когато се разтворят във вода, електролитите се разделят на положително и отрицателно заредени йони. Нервните реакции на тялото и мускулната функция зависят от правилния обмен на тези електролитни йони извън и вътре в клетките. Примери за електролити са калций, магнезий, калий и натрий. Освен че се нуждаем ежедневно от тях, ние трябва да знаем също как работят, кога балансът им е нарушен и как да го възстановим.

Какво представляват електролитите

Електролитите са минерали и тялото се нуждае от тях, за да:

  • балансира нивата на водата
  • транспортира хранителните вещества в клетките
  • отстранява отпадъчните продукти на метаболитните процеси
  • позволява на нервите да изпращат сигнали
  • дават възможност на мускулите да се отпускат и свиват нормално
  • поддържат функционирането на мозъка и сърцето

Въпреки че е лесно да си осигурим тези електролити, много неща могат да нарушат количеството им, както и функциите им. Всяко боледуване, дори настинка или грип, повлиява нивата им. Много често при недостиг на един витамин или минерал има недостиг и на електролити, тъй като те са взаимообвързани.

Някои минерали - особено макроминералите (минерали, от които тялото се нуждае в относително големи количества) - са важни като електролити. 

Кръвните електролити - натрий, калий, хлорид и бикарбонат - помагат за регулиране на нервната и мускулната функция и поддържат киселинно-алкалния баланс и водния баланс.

Електролитите, особено натрият, помагат на тялото да поддържа нормални нива на течности в отделенията за течности, тъй като количеството течност, което се съдържа в отделението, зависи от количеството (концентрацията) на електролитите в него. Ако концентрацията на електролит е висока, течността се премества в това отделение (процес, наречен осмоза). 

По същия начин, ако концентрацията на електролита е ниска, течността се изнася от това отделение. За да регулира нивата на течности, тялото може активно да премества електролити във или извън клетките. По този начин наличието на електролити в правилните концентрации (наречено електролитен баланс) е важно за поддържането на баланса на течностите между отделенията.

Бъбреците са друг важен компонент, който допринася за поддържане на концентрацията на електролити чрез филтриране на електролити и вода от кръвта, връщане на част от тях в кръвта и изхвърляне на излишъка в урината. По този начин бъбреците помагат да се поддържа баланс между ежедневната консумация и отделянето на електролити и вода.

Електролитен дисбаланс – кога се получава

Електролитният дисбаланс като повишена или намалена концентрация на натрий, калий и калций в кръвта може да причини много различни медицински проблеми. Ако са сериозни, тези дисбаланси могат да доведат до някои значителни и дори животозастрашаващи проблеми. Аномалиите на електролитите също се използват за диагностициране на широк спектър от медицински проблеми.

Какви са сигналите за електролитен дисбаланс

Може да нямате никакви симптоми. Ако имате симптоми, те много зависят от това кой електролит е в дисбаланс. Но като цяло може да изпитвате следните симптоми:

  • Чувствате се отпаднали и уморени
  • Имате мускулни крампи 
  • Изпитвате трудности с концентрацията
  • Имате неравномерен сърдечен ритъм

Тялото ви постоянно работи усилено, за да поддържа електролитите си в определена концентрация в кръвта. Например, ако определен електролит е в твърде високи нива, бъбреците може да се опитат да отделят повече от него в урината. Проблеми всъщност могат да се случат, ако електролитите са с твърде високи или твърде ниски концентрации. Това се нарича електролитен дисбаланс - когато концентрацията на специфичния електролит попада извън нормалните граници. Електролитните дисбаланси могат да причинят проблеми с много различни телесни системи, които дори могат да бъдат животозастрашаващи, ако са тежки.

Един от най-често срещаните електролитни дисбаланси е хипонатриемията, която се характеризира с ниски нива на натрий в кръвта. Други особено важни видове са състояние на повишен натрий (хипернатриемия), аномалии в калия (хипокалиемия или хиперкалиемия), аномалии в калция (хиперкалциемия или хипокалциемия) и дисбаланси в магнезия (хипермагнезиемия или хипомагнезиемия).

Префиксът "хипо" се отнася до ниски нива, а "хипер" се отнася до високи нива на специфичен електролит. Това важи и при болестни състояния като хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм.

Добре, а какви са причините за дисбаланс на електролитите

Разнообразие от различни причини могат да доведат до електролитни дисбаланси. Всеки път, когато загубите много течности от тялото си, се повишава риска от определени електролитни дисбаланси. Например, продължителните упражнения с много изпотяване могат да причинят дисбаланс (кардио дейности, високо интензивни тренировки). Повръщането, диарията и тежките изгаряния са причините за загуба на течности, които също могат да доведат до електролитен дисбаланс.

Други състояния, които причиняват задръжка на вода, могат да доведат и до други видове електролитни дисбаланси. Например, някой със застойна сърдечна недостатъчност може да е изложен на по-голям риск. Като друг пример, понякога хората могат да получат електролитен дисбаланс, ако пият много големи количества вода.

Проблеми с някои хормони, като антидиуретичен хормон (ADH), паратиреоиден хормон (PTH) или алдостерон, също могат да причинят електролитен дисбаланс. Това може да е от проблем в жлезата, която произвежда хормона, или от част от мозъка, която регулира хормона. В някои случаи лошият хранителен прием на електролити може да предразположи човек към електролитен дисбаланс. Понякога не може да се установи конкретна причина за електролитен дисбаланс. 

Поддържане на нивата на електролити по време на спорт

Най-добрият начин да поддържате баланс на електролитите в тялото си е като обръщате внимание на жаждата и я утолявате. Общоприето е количеството вода да започва от 1,5 л. дневно на човек, като нуждите нарастват според килограмите, спортната активност, при наличие на заболявания и други.

Що се отнася до спортуването, препоръчва се да пиете около две чаши течност два часа преди каквато и да е физическа активност. По време на тренировката си може да пиете напитка с електролити, обикновено в залите се продават такива. Малко по-късно ще разберете защо те не са препоръчителни. След края на тренировката се опитайте да пиете по 4 до 6 чаши вода на всеки 15 до 20 минути след приключване на физическа активност. 

Как да попълните нивата на електролитите

Поддържането на хидратацията е от ключово значение за поддържането на баланса на електролитите. Водата е най-естественият избор за хидратация. Той е по-евтин и по-достъпен от всяка друга напитка (засега).

Кокосовата вода е друга алтернатива за попълване на електролитите. Кокосовата вода е с нисък гликемичен индекс, така че няма да повлияе драстично на кръвната захар. Проучванията също така показват, че тя може да помогне за намаляване на кръвното налягане и холестерола - здравословна причина да я пиете. И освен това е вкусна.

Спортните напитки могат да са по-привлекателни. Тези напитки съдържат електролити и въглехидрати, които осигуряват телесна енергия. Много спортни напитки имат добавен натриев хлорид или калиев хлорид, които са основните електролити, намаляващи при упражнения. Добавената захар и аромат в тези напитки често примамват хората да пият по-голямо количество в сравнение с водата и това по-скоро има обратен ефект.

При установяване с лабораторни изследвания за липса на някои електролити е необходимо да ги осигурите чрез храната си или чрез хранителни добавки. Нашите препоръки ви очакват няколко реда по-долу.

Използвани ресурси

Lee JW. Fluid and electrolyte disturbances in critically ill patients. Electrolyte Blood Press. 2010;8(2):72–81. doi:10.5049/EBP.2010.8.2.72

Braun MM, Barstow CH, Pyzocha NJ. Diagnosis and management of sodium disorders: hyponatremia and hypernatremia. Am Fam Physician. 2015;91(5):299-307. 

Balcı AK, Koksal O, Kose A, et al. General characteristics of patients with electrolyte imbalance admitted to emergency department. World J Emerg Med. 2013;4(2):113–116. doi:10.5847/wjem.j.issn.1920-8642.2013.02.005

Braun MM, Barstow CH, Pyzocha NJ. Diagnosis and management of sodium disorders: hyponatremia and hypernatremia. Am Fam Physician. 2015;91(5):299-307.

American Association for Clinical Chemistry. Basic metabolic panel. Updated December 2, 2015.

El-Sherif N, Turitto G. Electrolyte disorders and arrhythmogenesis. Cardiol J. 2011;18(3):233-45.


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ