ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво причинява косопад - най-разпространените причини

Косата е важна част от човешката индивидуалност и изпраща послание за това дали и как се грижите за здравето си. Много често това е един от аспектите, които променяме при нови събития в живота си или просто за да внесем малко разнообразие и свежест в напрегнатото ежедневие. Но всяка химическа обработка на косата ѝ причинява щети, а с напредване на възрастта се задействат и процеси, които увреждат структурата и здравината на косъма. За щастие, козметичната индустрия разполага с все по-иновативни съвременни решения за покритие на бели коси, но това далеч не е единственият проблем. Друг много често срещан е косопадът.

Както мъжете, така и жените са засегнати от косопада в различни етапи от живота. С напредването на възрастта е нормално да виждаме усилен косопад и изтъняване на косата. Според American Academy of Dermatology губим между 50 и 100 косъма от главата си ежедневно. Макар загубата на коса да е част от нормалния ход на нещата, прекомерният косопад може да сигнализира за друг проблем, който лежи в основата.

Как расте човешката коса

Човешкият скалп е снабден с около 100 000 космени фоликули. Косата расте от дъното на фоликула от област, наречена корен. Кръвоносните съдове подхранват корена, позволявайки на косата да израсте. Косата расте и към кожата, преминавайки през мастната жлеза. Именно тези жлези поддържат косата блестяща и мека. Твърде много омазняване обаче може да направи косата да изглежда мазна и безжизнена. 

Метафорично може да се каже, че косата е “мъртва”, когато се покаже през кожата. Косата на главата расте със скорост около 1.5 см. на месец, като след това остава на главата между 2 - 6 години. Това е продължителността на фазата на растеж. След това косата спира да расте за известно време, преди да падне окончателно. Фазата на покой на космения фоликул се нарича телогенна фаза. След това кръговратът се повтаря и всичко започва отначало.

Нормален и необичаен косопад

Косопадът се счита за напълно нормален, когато косата пада след приключване на фазата на растеж. Може да забележите по-слабо прикрепени косми, които са паднали върху дрехите ви или върху четката за коса, както и такива, които падат при леко дръпване или връзване на косата.

Вече знаем какво количество коса е нормално да се губи на ден, но какво не е нормално? Прекомерният косопад при жените може да бъде разпознат по следния начин: ако косата пада на топки, особено когато се сресва или по време на баня, това е сигнал за необичаен косопад. Ако се оголват участъци на скалпа или косата изтънява, то посещението на дерматолог е препоръчително за диагностика и лечение на състоянието. Този специалист ще определи какъв вид косопад имате, дали е нормален или не, какви мерки трябва да се предприемат в зависимост от това.

Причините за косопад

Има много различни причини, поради които косата може да пада, така че нека да разгледаме какво причинява косопад най-често:

 • Генетични фактори
 • Скорошно раждане
 • Промяна в приема на противозачатъчни хапчета
 • Хранителни дефицити - по-точно дефицит на желязо, цинк, витамин В3 (ниацин)
 • Прием на лекарствени медикаменти - такива за лечение на високо кръвно налягане, рак, артрит и депресия
 • Пърхот или псориазис на скалпа
 • Силен емоционален или физически стрес
 • Автоимунни заболявания
 • Прекомерно химическо и термично третиране
 • Смяна на сезоните - както летните, така и зимните месеци могат да бъдат наистина изтощаващи за косата и повечето проблеми са свързани с хидратацията. Слънцето и водата могат да бъдат вредни, което води до избледняване на цвета, накъсани краища и суха текстура. Влизането и излизането от хлориран басейн също може да премахне цвета на косата, дори да раздразни по-чувствителен скалп.

Не е изключено косопадът да има и сезонен характер при някои хора. Например, жените имат малко по-високи нива на телоген през месец юли, което от своя страна предизвиква води падането на косата в средата на октомври или ноември - точно в прехода към есенния сезон.

Колко вида косопад има

Има много различни видове косопад с различни потенциални причинители (познаваме поне 100 вида алопеция). Няколко основни медицински състояния са свързани с косопад при жените. Обикновено става въпрос за проблеми с щитовидната жлеза и хормонален дисбаланс. Когато се диагностицира и лекува основната причина за косопад, той може да спре и косата може да започне да расте отново, да се сгъсти също. Стресът, хранителните навици и генетиката също играят роля при косопада и нормалния растеж на косъма. 

Добрата новина е, че повечето форми на косопад могат да бъдат лекувани. Нека да разгледаме някои от най-често срещаните форми, засягащи косопада както при мъжете, така и при жените.

Телогенен ефлувиум

Косата расте в различни фази, наричани анаген, катаген и телоген. Анагенът е фазата на растеж, докато катагенната фаза сигнализира за края на активния период на растеж. И накрая, в телогенната фаза, старата коса “почива”, докато новата расте на нейно място, а старата коса следователно се отделя. Обикновено 90% от косата ви е в анагенна фаза и само около 10% е в фаза на телоген, но при телогенен ефлувиум може да достигне 30% от косата ви или повече.

При прекомерен физически стрес, след раждане, операция или тежко заболяване може да възникне този вид косопад.

Андрогенна алопеция

Този тип алопеция се отнася и за двата пола, като при мъжете косата обикновено се изтънява под формата на „m“, като първо изтънява в слепоочията и темето на главата - отстъпваща линия на косата. При дамите обикновено не води до цялостен косопад. Косата става по-тънка, по-рядка по цялата глава, особено над горната и предната част на скалпа, въпреки че фронталната линия на косата рядко е засегната. 

Алопеция ареата

Алопеция ареата е заболяване, при което косата пада на петна, или по главата, или по тялото, което оказва значително влияние върху качеството на живот на човека. Представлява автоимунно състояние, при което имунната система на тялото погрешно атакува космените фоликули. Тази автоимунна реакция причинява косопада, който засяга и двата пола еднакво във всички възрастови групи.

Тракционна алопеция

Тракционна алопеция е косопад, който е резултат от повтарящ се стрес или напрежение върху космения фоликул, което нарушава способността му да произвежда и поддържа здрави космени нишки.

Ако ви е сполетял някакъв вид косопад, има много неща, които можете да направите, за да прикриете проблема, докато се установят причините за него. Можете да използвате шапка, шал или бандана за главата си. Разбира се, с приоритет е установяването на причините за този проблем и насочване на усилия към премахването им. Ако е медицинско заболяване - нужна е отново диетична промяна и лечение. Ако стресът причинява косопад - елиминирайте източниците на стрес и си осигурете комфорт в ежедневието. Ако използвана козметика за коса е била по-агресивна и е причинила косопад - сменете я. Ако липсата на витамини и минерали е причината - нужна е корекция в хранителния режим. Най-добре е да се консултирате със специалист, който да направи нужните изследвания и да получите най-добрите индивидуални препоръки за храна, хранителни добавки и други съвети.

Използвани ресурси

 1. Phillips TG, Slomiany WP, Allison R. Hair Loss: Common Causes and Treatment. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):371-378. PMID: 28925637.
 2. Ho CH, Sood T, Zito PM. Androgenetic Alopecia. [Updated 2021 Aug 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924
 3. Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51-70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
 4. York K, Meah N, Bhoyrul B, Sinclair R. A review of the treatment of male pattern hair loss. Expert Opin Pharmacother. 2020 Apr;21(5):603-612. doi: 10.1080/14656566.2020.1721463. Epub 2020 Feb 17. PMID: 32066284.
 5. Babadjouni A, Pouldar Foulad D, Hedayati B, Evron E, Mesinkovska N. The Effects of Smoking on Hair Health: A Systematic Review. Skin Appendage Disord. 2021 Jun;7(4):251-264. doi: 10.1159/000512865. Epub 2021 Feb 24. PMID: 34307472; PMCID: PMC8280411.


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ