ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво се случва в тялото, когато настъпи болестта остеопороза

Остеопорозата е заболяване на костите, което се появява, когато тялото губи твърде много костна тъкан, поддържа твърде малко кости или и двете. В резултат на това костите стават слаби и могат да се прекъснат от падане или при сериозни случаи - от кихане или незначителни натъртвания. Остеопороза означава „пореста кост”. Под микроскоп, здравата кост прилича на пчелна пита. При остеопороза дупките и пространствата в пчелната пита са много по-големи, отколкото в здрави кости.

При настъпване на остеопороза, костите губят своята плътност или маса и придобиват абнормна структура на тъканите. Тъй като костите стават по-малко плътни, те отслабват и е по-вероятно да се счупят.

Общ преглед на заболяването

Костта е съставена от минерали, главно калциеви соли, свързани помежду си със силни колагенови влакна. Нашите кости имат дебела, твърда външна обвивка (наречена кортикална или компактна кост), която лесно се вижда на рентгеновите снимки. Вътре се намира трабекуларна кост, която има структура, наподобяваща пчелна пита.

Костта е жива, активна тъкан, която постоянно се обновява. Старата костна тъкан се разгражда от клетки, наречени остеокласти и се заменя с нов костен материал, произведен от клетки, наречени остеобласти.

Балансът между разпадането на старата кост и образуването на нови костни промени на различни етапи от живота ни.

В детска и юношеска възраст, новата кост се формира много бързо. Това позволява на костите ни да растат по-големи и по-силни (по-плътни). Костната плътност достига своя връх от средата до края на 20-те години.

След това се произвежда нова кост с приблизително същата скорост, както старата кост се разрушава. Това означава, че скелетът за възрастни е напълно обновен за период от 7-10 години.

Накрая, от около 40-годишна възраст нататък, костите започват да се разрушават по-бързо, отколкото се заменят.

Всички ние имаме известна степен на костна загуба, докато остаряваме, но терминът остеопороза се използва само когато костите станат много крехки. Когато костта е засегната от остеопороза, дупките в структурата на пчелната пита стават по-големи и общата плътност е по-ниска, поради което е по-вероятно костта да се счупи.

Кратки факти за остеопорозата

Остеопорозата засяга структурата и силата на костите и прави фрактурите по-вероятни, особено в гръбначния стълб, бедрата и китките. Най-често срещана е сред жените след менопаузата, но тютюнопушенето и лошото хранене увеличават риска от настъпване на болестта.

Често няма ясни външни симптоми, но отслабването на гръбначния стълб може да доведе до изгърбване и болка в костите.

За диагностика се използва специално сканиране, базирано на рентгенови лъчи, известно като DEXA. Лечението включва лекарства за предотвратяване или забавяне на загубата на кост, упражнения и корекции в хранителния режим, включително допълнителни калций, магнезий и витамин D.

Симптоми на остеопороза

Както отбелязахме, остеопорозата често не подсказва за себе си със симптоми. Първият признак, който може да забележите е счупване на кост при сравнително леко падане или инцидент (известен като фрактура с ниско въздействие).

Фрактурите най-често са в бедрото, гръбначния стълб или китката. Някои хора имат проблеми с гърба, ако костите на гръбначния стълб станат слаби и загубят височината си.

С напредване на заболяването може да имате симптоми, свързани с отслабени кости и други, като:

 • Счупени кости (фрактури), които могат да възникнат при лека травма, особено в бедрото, гръбначния стълб и китката;
 • Болка в гърба;
 • Загуба на височина и прегърбена поза;
 • Извита горна част на гърба;
 • Може да забележите, че не сте толкова висок/а, колкото сте били.
 • Компресионни фрактури в гръбначния стълб, които могат да причинят силна болка в гърба.

Освен познаването на тези симптоми е важно да отбележим, че има и рискови фактори за развитие на болестта, които трябва да познавате.

Рисковите фактори за развитие на остеопороза включват:

 • Прием на стероиди (особено ако се приемат перорално) - стероиди (кортикостероиди) се използват за лечение на редица възпалителни състояния, включително ревматоиден артрит. Те могат да повлияят на производството на костна тъкан чрез намаляване на абсорбираното от червата количество калций и увеличаване на загубата на калций чрез бъбреците. Ако има вероятност да се нуждаете от стероиди, като преднизолон за повече от 3 месеца, вашият лекар вероятно ще ви предложи таблетки калций и витамин D, а понякога и други лекарства, за да се предотврати остеопороза;
 • Липса на естроген в организма - ако имате ранна менопауза (преди 45-годишна възраст) или хистеректомия, при която се отстраняват един или два яйчника, това увеличава риска от развитие на остеопороза. Това е така, защото те предизвикват драстично намаляване на производството на естроген в тялото, така че процесът на загуба на кост ще се ускори. Само отстраняването на яйчниците е доста рядко, но е свързано и с повишен риск от остеопороза;
 • Липса на силови упражнения - упражненията насърчават развитието на костите, а липсата на физическо натоварване означава по-голям риск от загуба на калций от костите и развитие на остеопороза. Здравето на мускулите и костите е свързано, така че е важно да поддържате силата на мускулите си, което също ще намали риска от счупване;
 • Непълноценно хранене - ако диетата ви не съдържа достатъчно калций или витамин D или ако сте с много ниско тегло, ще има по-голям риск от остеопороза;
 • Тютюнопушене - тютюнът е силно токсичен за костите. При жените това понижава нивото на естрогена и може да причини ранна менопауза. При мъжете пушенето намалява активността на тестостерона и това също може да отслаби костите;
 • Фамилна анамнеза - остеопорозата се развива в семействата, вероятно защото има наследени фактори, които влияят върху развитието на костите. Ако близък роднина е претърпял фрактура, свързана с остеопороза, рискът от фрактура за вас е по-голям от нормалния. Все още не знаем дали даден генетичен дефект причинява остеопороза, въпреки че знаем, че хората с много рядко генетично заболяване, наречено остеогенезис имперфекта, са по-склонни да страдат от фрактури.

Стъпки за превенция – как да се предпазите от остеопороза

Доброто хранене и редовните упражнения са от съществено значение за поддържането на здрави кости през целия ви живот.

Протеинът е един от градивните елементи на костите. И докато една част от хората получават много протеин в храненето си, други не получават. Вегетарианците и веганите могат да си осигурят достатъчно протеини в храната, ако търсят подходящи източници като соя, ядки, бобови растения и млечни продукти и яйца, ако това е позволено.

Възрастните могат да ядат по-малко протеин по различни причини. Протеиновата добавка в такъв случай е опция, както и добавки с аминокиселини.

Наднорменото тегло увеличава вероятността от костна загуба и фрактури. Известно е, че излишното тегло увеличава риска от фрактури на ръката и китката. Като такова, поддържането на подходящо телесно тегло е добро за костите, както и за здравето като цяло.

По отношение на вече споменатия калций - мъжете и жените на възраст между 18 и 50 години се нуждаят от 1000 милиграма калций на ден. Тази дневна доза се увеличава до 1200 милиграма, когато жените навършат 50 години и мъжете навършат 70 години. Добрите източници на калций включват:

 • Нискомаслени млечни продукти;
 • Тъмни зеленолистни зеленчуци;
 • Консервирана сьомга или сардини;
 • Соеви продукти като тофу;
 • Зърнени храни, обогатени с калций и портокалов сок;

И понеже усвояването на калция не е възможно без един помощник, трябва да се наблегне и на витамин Д. Витамин D подобрява способността на организма да абсорбира калция и подобрява здравето на костите по други начини. Хората могат да си осигурят достатъчно количество витамин D от слънчевата светлина, но това може да не е винаги възможно поради географски или други условия.

Учените все още не са постигнали консенсус за оптималната дневна доза на витамин D за всеки човек. Добра отправна точка за възрастни е 600 до 800 международни единици (IU) на ден, чрез храна или добавки. За хора без други източници на витамин D и особено с ограничено излагане на слънце може да е необходима добавка. Повечето мултивитаминни продукти съдържат между 600 и 800 IU витамин D. До 4000 IU витамин D дневно е безопасно за повечето хора.

Витамин Д

И не на последно място, дори сред най-важните фактори за превенция, е физическата активност. Тя може да ви помогне да изградите здрави кости и да забавите загубата на кост, която настъпва с времето.

Упражненията ще са от полза за костната ви система без значение кога ще започнете, но ще спечелите най-много ползи, ако тренирате редовно.

Комбинирайте силови упражнения с упражнения за балансиране и гъвкавост. Тренировките за сила помагат за укрепване на мускулите и костите в ръцете и горната част на гръбначния стълб, както и на упражненията със собствена тежест, като ходене, бягане, катерене по стълби, скачане на въже.

Тестове и диагностика

При съмнения за настъпила остеопороза, лекуващият лекар ще разгледа семейната история на пациента и всички рискови фактори. Ако подозира остеопороза, той ще поиска сканиране, за да се измери минералната плътност на костите.

Сканирането на костна плътност използва тип рентгенова технология, известна като двойна енергийна рентгенова абсорбциометрия (DEXA) и костна денситометрия. В комбинация с рисковите фактори на пациента, DEXA може да посочи вероятността от поява на фрактури, дължащи се на остеопороза. Също така може да помогне да се следи отговора на лечението.

В DeTox Center измерването на костна плътност се провежда с апарата Sunlight Omnisense™ 7000. Представлява ултразвукова апаратура, която дава бърза и лесно разбираема оценка на костната плътност. Надеждна, точна, неинвазивна, безопасна и много лесна за използване, като позволява ранно установяване, диагностика и наблюдение на костни заболявания.

Резултати от DEXA теста

Резултатите от теста са дадени като DEXA T-score или Z-score. T-резултатът сравнява костната маса на пациента с пикова костна маса на по-млад човек.

Резултат -1.0 или повече е нормален, резултат от -1.0 до -2.5 предполага лека загуба на костна тъкан. Резултат -2.5 или по-малко показва наличие на остеопороза.

Z-score сравнява костната маса на пациента с тази на други хора със сходни граници и възраст. Обикновено тестът се повтаря на всеки 2 години, тъй като това позволява сравнение между резултатите.

Остеопорозата често се нарича тиха болест, защото не може да се почувства осезаемо отслабване на костите. Разрушаването на костта често е първият признак на остеопороза или пациентът може да забележи, че той или тя се скъсява или горната част на гърба се извива напред. Ако забелязвате загуба на височина или гръбначният ви стълб се изкривява, незабавно се консултирайте с медицински специалист.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ