ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво трябва да включва диета против косопад – пълен списък на важните нутриенти

Вашите космени фоликули са също толкова важна част от тялото, колкото и стомахът например. Макар рядко да се замисляме за здравето на скалпа и косата си, факт е, че всеки иска да има хубава коса, било то гъста и/или дълга. За да се радваме на такава коса са ни необходими някои жизненоважни нутриенти, чиято липса води до косопад и изтъняване на косата. 

Преди да разберем кои са ключовите нутриенти за подхранване растежа на косата, важно е да познаваме нашия враг, който в случая е косопада. До известна степен различните видове косопад изискват и различни решения, някои от които извън сферата на храненето. Затова отправяме поглед към причините за косопада, видовете и възможните решения.

Видът на косопада има значение

Загубата на коса (алопеция) може да бъде временна или постоянна, свързана или несвързана със стареенето, стрес и храненето, и лесна или трудна за овладяване, в зависимост от вида. Въздействието на храненето върху косопада до голяма степен зависи от вида, тъй като някои форми на косопад включват хормонални промени, които не са медиирани (причинени или задействани) от диетата. Говорейки за това, нека започнем с най-честата форма на косопад: плешивост по мъжки и женски модел, а след това ще видим и кои са другите видове косопад.

Андрогенна алопеция

Без причини, свързани с конкретно състояние, нараняване или друго, много здрави хора просто започват да оплешивяват в някакъв момент след пубертета.

Андрогенната (или андрогенетична) алопеция все още не е напълно разбрана, но най-убедително доказаната причина включва повишена чувствителност към група хормони, известни като андрогени.  Генетичните вариации, които повишават чувствителността към андрогени като дихидротестостерон, насърчават загубата на коса.

Този тип оплешивяване Сседва характерно разпределение както при мъжете, така и при жените. При мъжете загубата на коса е най-изразена в областта на темето и фронтотемпоралната област, докато при жените фронталната линия на косата обикновено е пощадена от дифузна загуба на коса в темето и горната част на главата, като загубата често се характеризира с по-широка централна част. 

Телогенен ефлувиум

Думата 'телоген' се отнася до една от трите фази на жизнения цикъл на косата, които включват:

  1. Анагенна фаза: Косата расте от фоликула за 2-6 години, достигайки дължина между 60-70 см.
  2. Катагенна фаза: Косата завършва своя растеж и се отделя от фоликула, обикновено отнема 2-3 седмици
  3. Телогенна фаза: Косата „почива“, докато друга започва да расте от същия фоликул, след което пада след 2-3 месеца.

Тъй като косата винаги се предполага, че расте, загубата на 50 до 100 косъма на ден е напълно естествено нещо. Това обаче са най-малките възможни цифри в случай на телогенен ефлувиум, когато човек може да загуби до 500 или повече косъма на ден.

Това състояние включва преждевременно преминаване на космите от анагенната фаза в телогенната фаза, което увеличава съотношението падане към нарастване до степен на видима загуба на коса. Телогенният ефлувиум е по-ситуационен от андрогенната алопеция, често в резултат на дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза, медицински процедури, заболяване и хранителни дефицити. 

Анагенен ефлувиум

Подобно на телогенния ефлувиум, анагенният ефлувиум включва преждевременно прекъсване на цикъла на растеж на косата – само една фаза по-рано. В този случай косата пада, докато е в по-дълга фаза на растеж, т.е. анагенна фаза.

Това е вид косопад, който най-често се свързва с химиотерапия и/или лъчетерапия, въпреки че може да възникне и в случай на гъбична инфекция, автоимунно заболяване и прием на някои лекарства.

Алопеция ареата

Алопеция ареата е хронично, рецидивиращо, имунно-медиирано, възпалително заболяване, което засяга космените фоликули и води до загуба на коса. Тежестта на разстройството варира от малки петна от алопеция върху всяка област, имаща коса, до пълна загуба на скалпа, веждите, миглите и окосмяването по тялото. Сред тъканите, насочени към това конкретно състояние, са космените фоликули, които по същество се затварят, спирайки целия растеж.

Косопадът може да бъде на петна или пълен, понякога дори да засяга окосмяването по тялото. Фоликулите обаче обикновено са все още живи и възстановяването на косата е възможно, макар и често спорадично и бавно.

Няма лек за алопеция ареата, но локално лечение и инжекции може да са в състояние да стимулират повторния растеж на нова коса.

Хранителни вещества за предотвратяване на косопад

Екип от дерматолози представя цялостен поглед върху ролята на витамините и минералите при косопада в своето проучване “The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review”.

Както е в случая с повечето естествени и безопасни решения, увеличаване приема на следните хранителни вещества няма да възстанови по чудо цялата ви коса, но може значително да предотврати косопада или да насърчи израстването на нова коса. 

Учените акцентират върху значението на витамините и минералите, като витамин А, витамин В комплекс, витамин С, витамин D, витамин Е, желязо, селен и цинк.

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин, необходим за растежа на здрава кожа и коса. Въпреки това както твърде малкото, така и твърде многото витамин А имат вредни ефекти върху здравето, затова ни е необходим в оптимални граници. 

Ретиноевата киселина и ретинолата са основните активни метаболити на витамин А. Ретиноевата киселина в зависимост от дозата регулира стволовите клетки на космения фоликул, като влияе върху функционирането на цикъла на косъма, заздравяването на рани и стволовите клетки на меланоцитите. Ретиноевата киселина също влияе върху диференциацията и пролиферацията на меланоцитите по зависим от дозата и времето начин. 

Източници на този витамин са храните:

Сладък картоф

Спанак

Тиква

Херинга

Чушки

Яйца

Витамин В

Може би вече сте чували, че витамин B се нарича „комплекс“, защото включва осем вариации, четири от които – биотин, рибофлавин, фолат и B12 – могат да предразположат към загубата на коса, когато не се консумират в адекватни количества. Подобно на витамин А, повечето витамини от група В могат да се открият в много достъпни и популярни храни като:

Яйца

Млечни продукти

Паста

Овесена каша

Препоръчителните дневни дози от тези витамини могат да бъдат достигнати чрез балансирана диета, с изключение на биотина, който е единственият витамин В, произвеждан от тялото. При здрави индивиди биотинът не се нуждае от добавка. Конкретно дефицитът на рибофлавин, биотин, фолиева киселина и витамин В12 се свързва с косопада.

Витамин С

Витамин С или аскорбинова киселина е водоразтворим витамин с ясни антиоксидантни свойства. Той предотвратява окисляването на липопротеините с ниска плътност и увреждането на свободните радикали. Той също така действа като редуциращ медиатор, необходим за синтеза на колагенови влакна чрез хидроксилиране на лизин и пролин. 

Витамин С играе съществена роля в чревната абсорбция на желязо поради неговия хелатиращ и редуциращ ефект, подпомагайки мобилизирането на желязото и чревната абсорбция. Следователно приемът на витамин С е важен при пациенти с косопад, свързан с дефицит на желязо. 

Цитрусовите плодове, картофите, доматите, зелените чушки и зелето имат особено високи концентрации на витамин С. 

Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, синтезиран в епидермалните кератиноцити. Витамин D, получен от храната или синтезиран в кожата, е неактивен и трябва да се активира ензимно. Серумните нива се поддържат основно чрез UVB-медиирано превръщане на 7-дехидрохолестерола в кожата в холекалциферол, който се хидроксилира в черния дроб и бъбреците до активната форма на 1,25-дихидроксивитамин D. 

Освен ролята му за имунитета и хормоналния баланс, витамин D модулира растежа и диференциацията на кератиноцитите чрез свързване с ядрения рецептор на витамин D (VDR). Публикувани проучвания за алопеция ареата предполагат, че витамин D, поради своя имуномодулиращ ефект, може да участва в развитието на това заболяване. 

Особено през зимата е трудно да си набавим необходимото количество витамин D, затова приемът на добавка като Липозомален витамин Д3 е едно възможно решение.

Витамин Е

Като антиоксидант и имуностимулатор, витамин Е може да противодейства на автоимунния компонент, участващ в някои видове косопад, главно алопеция ареата. Прилаган външно върху скалпа, витамин Е повишава капилярната циркулация в скалпа, като по този начин спомага за увеличаване на растежа на косата.

Може да си набавите и други негови ползи чрез тези храни, както и чрез добавки като АДЕК:

Растителни масла

Ядки

Зелени зеленчуци

Обогатени храни: зърнени храни и други

Желязо

Най-често срещаният хранителен дефицит в света е дефицитът на желязо, който допринася за телогенен ефлувиум. Нивото на серумния феритин (желязо-свързващ протеин) се счита за добър индикатор за общите запаси от желязо в тялото и се разчита като индикатор в проучвания за загуба на коса. Въпреки това, серумните нива на феритин могат да бъдат повишени при пациенти с възпалителни, инфекциозни и неопластични състояния, както и при тези с чернодробни нарушения.

Цинк

Съдържащ се в рибата и месото, цинкът е силно свързан със загубата на коса в редица научни публикации, въпреки че някои проучвания са с противоречиви данни. Дори и да не предотврати загубата на коса, диетичният прием на цинк е необходим, тъй като хората не го произвеждат сами. Може да си го набавите от месо и рибни продукти,  както и от добавки като Акти ЗМА.

Селен

Подобно на цинка, селенът е микроелемент, който не произвеждаме вътрешно. Освен това участва активно в образуването на десетки протеини и някои ензими. Той е жизненоважен за щитовидната жлеза и не би трябвало да ви е трудно да достигнете 55-70 мкг. препоръчителна дневна доза, ако консумирате морски дарове, месо, млечни продукти и зърнени храни.

Използвани ресурси

  1. Ho CH, Sood T, Zito PM. Androgenetic Alopecia. [Updated 2022 Oct 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/
  2. Darwin, E., Hirt, P. A., Fertig, R., Doliner, B., Delcanto, G., & Jimenez, J. J. (2018). Alopecia Areata: Review of Epidemiology, Clinical Features, Pathogenesis, and New Treatment Options. International journal of trichology, 10(2), 51–60. https://doi.org/10.4103/ijt.ijt_99_17 
  3. Bassino, E., Gasparri, F., & Munaron, L. (2020). Protective Role of Nutritional Plants Containing Flavonoids in Hair Follicle Disruption: A Review. International journal of molecular sciences, 21(2), 523. https://doi.org/10.3390/ijms21020523 
  4. Aksu Cerman, A., Sarikaya Solak, S., & Kivanc Altunay, I. (2014). Vitamin D deficiency in alopecia areata. The British journal of dermatology, 170(6), 1299–1304. https://doi.org/10.1111/bjd.12980 


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ