ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво трябва да знаем за хронично обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е общо наименование за група белодробни състояния, които причиняват затруднено дишане. ХОББ е често срещано състояние, което засяга главно хора на средна възраст или възрастни хора, които пушат. Много хора дори не осъзнават, че го имат, но самото състояние може да наруши сериозно качеството на живот на човека. 

Какво е Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/

Хронична = това е дългосрочно състояние и не отшумява
Обструктивна = дихателните пътища са стеснени, трудно ви е да издишате бързо и въздухът ви попада в гърдите
Белодробна = засяга белите дробове
Болест = това е медицинско състояние, което попада в конкретна категория 

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е термин, използван за описание на прогресиращи белодробни заболявания, включително емфизем, хроничен бронхит и рефракторна (необратима) астма.

Болестта е прогресираща, но с навременна диагноза и правилно лечение има много неща, които можете да направите, за да намалите симптомите и да дишате по-добре. Диагнозата не трябва да ви плаши. Хората могат да живеят много години с ХОББ и да се наслаждават на живота.

Две от най-срещаните белодробни състояния са дългосрочен (хроничен) бронхит и емфизем, които често могат да се появят заедно.

Хроничен бронхит

Увреждането на бронхите причинява хроничен бронхит. Бронхитът възниква, когато бронхиалните тръби са раздразнени и подути. Това причинява кашлица и задух. Ако  кашлицата продължи много дълго време и се появи слуз, тогава говорим за  хроничен бронхит.

Емфизем

Той засяга малките въздушни торбички в края на дихателните пътища в белите дробове, където кислородът се поема в кръвта ви. Те се разпадат и белите дробове стават торбести и пълни с по-големи дупки, които улавят въздуха.

Тези условия стесняват дихателните пътища. Това ви затруднява да движите въздуха навътре и навън, докато дишате, а белите ви дробове са по-малко способни да поемат кислород и по този начин да се отървете от въглеродния двуокис.


Дихателните пътища са облицовани от мускулна и еластична тъкан. В здравия бял дроб, пружиниращата тъкан между тях действа като опаковка, която притежава функцията да ги държи отворени.

При хроничната обструктивна белодробна болест дихателните пътища се стесняват, защото:

  • Белодробната тъкан е повредена, така че има по-малко движение по дихателните пътища;
  • Натрупаната слуз блокира част от дихателните пътища;
  • Лигавицата на дихателните пътища се възпалява и набъбва.

Какво причинява ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест обикновено се развива поради дългосрочно увреждане на белите дробове от дишането на вредно вещество, обикновено цигарен дим, както и от други източници, които замърсяват въздуха. Професиите, при които хората са изложени на прах и химикали, също могат да допринесат за развитието на болестта.

Хората, които са на възраст над 35 години или са боледували по-често като деца, са по-склонни към развиване на хроничната обструктивна белодробна болест. Предразположени към нея са и пушачите. Някои хора са по-засегнати от други, тъй като дишат вредни материали. 

Може да се каже, че болестта е наследствена, така че ако родителите ви са имали белодробни проблеми, тогава съществува по-голям риск вие също да развиете подобни заболявания.

Рядко генетично състояние, наречено дефицит на алфа 1-антитрипсин, прави хората много податливи на развитие на ХОББ в ранна възраст.

Каква е разликата между хроничната обструктивна белодробна болест и астма

При ХОББ дихателните ви пътища се стесняват за постоянно - инхалаторните лекарства могат да помогнат за отварянето им до известна степен. 

При астма стесняването на дихателните пътища идва и си отива, често когато сте изложени на нещо, което ги дразни - например прах, прашец или тютюнев дим. Инхалаторният медикамент може да предотврати или облекчи симптомите, като отвори напълно дихателните ви пътища.

Тъй като симптомите са сходни и защото хората, които имат астма като деца, могат да развият ХОББ в по-късен живот, понякога е трудно да разграничим тези състояния. Някои хора страдат и от двете болести едновременно.

Какви са симптомите на хроничната обструктивна белодробна болест

Симптомите представляват следните реакции:

  • Задъхвате се, когато правите ежедневни неща, разхождате се и вършите домакинските задължения;
  • Имате кашлица, която продължава много дълго време;
  • Имате хрипове в студено време;
  • Произвеждате повече храчки от обикновено;

ХОББ оказва силно въздействие върху дишането ви, така че можете да загубите апетита си, да отслабнете и да установите, че глезените ви са се подули.

Лечение на хроничната обструктивна белодробна болест

Лечението може да облекчи симптомите, да предотврати усложненията и като цяло да забави прогресирането на заболяването. 

Кислородна терапия

Ако нивото на кислород в кръвта ви е твърде ниско, можете да получавате допълнителен кислород чрез маска или носна канюла, които да ви помогнат да дишате по-добре. Преносимото устройство може да улесни живота ви в голяма степен.

Хирургия

Хирургичната намеса е необходима за напреднал стадий на хроничната обструктивна белодробна болест или когато други лечения не са дали ефект, което е по-вероятно, когато имате форма на емфизем.

Единият вид операция се нарича буллектомия. По време на тази процедура хирурзите отстраняват големи въздушни пространства (були) от белите дробове.

Може да се наложи и операция за намаляване на обема на белите дробове, която отстранява увредената тъкан на горния дроб.

Промени в начина ви на живот

Някои промени в начина на живот също могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Ето няколко идеи:

-Ако пушите, по-добре е веднага да се отървете от този лош навик. Специалист може да ви препоръча подходящи продукти или услуги за това, но може би най-доброто решение е да приложите силна воля;

-Когато е възможно, избягвайте дим и химически изпарения;

-Осигурете на тялото си хранителните вещества, от които се нуждае. Създайте си план за здравословно хранене и го изпълнявайте стриктно.

Хранителни добавки

Както вече споменахме, белодробните заболявания не бива да се подценяват, защото белите дробове имат много важни и ценни функции. Без тях на практика не можете да живеете, както например можете без жлъчка или щитовидна жлеза.

За облекчаването на състоянието на боледуващите могат да помогнат продукти, които съдържат съставки, подобряващи дишането и имунните сили на организма.

Точно такъв продукт е Акти МСМ – органична сяра.

Акти МСМ (метилсулфонилметан) е естествен източник на органична сяра (четвъртият най-разпространен елемент в човешкото тяло), която се среща в почти всички тъкани и телесни течности на всички живи организми. Тя доказано благоприятства естествените противовъзпалителни функции на тялото.

Редовният прием на Акти МСМ има мощен имуностимулиращ и антиоксидантен ефект, подпомага процесите на детоксикиране на организма и благоприятства функционирането на белите дробове, храносмилателната, имунната и чернодробната система.

Едно от най-популярните приложения на MSM е за намаляване на болките в ставите или мускулите. Доказано е, че има полза за хора със ставна дегенерация, често срещана причина за болка в коленете, гърба, ръцете и бедрата. Също така, противовъзпалителните свойства на МСМ са добре документирани от научни изследвания. Той намалява производството на цитокини като тумор некротизиращ фактор алфа (TNF-ɑ) и интерлевкин 6 (IL-6), които са сигнални протеини, свързани със системно възпаление.

Съединението метилсулфонилметан също участва и в спортни хранителни добавки, тъй като има свойството да противодейства на оксидативния стрес. Освен това може да ускори мускулното възстановяване след интензивни тренировки.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ