ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво трябва да знаем за синдрома на пропускливите черва?

Още преди 2000 години бащата на медицината Хипократ е казал, че всички болести започват от червата. Едва в последните години обаче редица изследвания биват съсредоточени в тази област, разкривайки как състоянието на чревната флора влияе върху нашето здравословно състояние и здравето на червата е от решаващо значение за нашето здраве изобщо. За чревната микрофлора може да се говори дори като за отделен самостоятелен орган в човешкото тяло, който все още предстои да бъде внимателно изследван.

Какво е Синдром на пропускливите черва?

Синдромът на пропускливи черва е състояние, при което се увеличава пропускливостта на чревната лигавица към големи хранителни молекули (макромолекули), антигени и токсини, които могат да доведат до възпалителни и дегенеративни процеси в чревната лигавица.

Иначе казано, докато при здравите хора тънките черва действат като своеобразно сито, което позволява само на хранителните вещества да влязат в кръвния поток, а всички отпадни вещества, големи молекули, токсини и вируси да не преминат, то редица фактори могат да направят големи пространства между клетките на чревната стена пропускливи за голяма част тези бактерии, токсини и макромолекули, които след като навлязат в кръвния поток могат да доведат до различни болестни състояния.

Пренасянето на хранителните вещества вътре в клетките се извършва чрез малки власинки (микровили), които при синдрома на пропускливите черва се възпаляват, увреждат или променят своите нормални функции. Чревната стена става гладка и времето за извършване на процесите в стомашно-чревния тракт се увеличава. Увредените вили и микровили вече не могат да отделят необходимите ензими и секрети за усвояване на хранителните вещества и храносмилането.

Когато една зона от стомашно-чревния тракт е възпалена, отслабва цялата структурата на междуклетъчните връзки (десмозоми) и така червата стават пропускливи за по-големите молекули, които преминават в кръвообращението. Имунната система започва да произвежда антитела, които да унищожат тези молекули. Токсичните оксиданти, които се произведат в резултат на този процес водят до претоварване на черния дроб и развиване на алергични реакции, болки и възпалителни процеси в целия организъм.

Какво може да доведе до синдром на пропускливите черва?

Пропускливостта на червата може да бъде следствие от редица фактори, които нарушават баланса в нашата чревна микрофлора. Това могат да бъдат както неправилно и нередовно хранене, така и натрупване на токсини, стрес и медикаментозно лечение.

Нарушаването на хормоналния баланс, отслабването на имунитета, стресът, затлъстяването и заседналият начин на живот изтъняват клетъчната стена и нарушават чревния баланс, следователно най-добрият начин да се предпазим е като водим активен и здравословен начин на живот. Редица храни също могат да доведат до пропускливост на червата, това могат да бъдат както големите молекули протеини в пшеницата (глутен), ГМО соята и царевицата, така и високопротеинови и мазнинни храни като месото, яйцата и млечните продукти, опасни и заради наличието на бактерии и вируси като салмонела при неправилно съхранение и контрол. Големи количества алкохол, стимуланти като кафето и трансмазнините в бързите закуски, маргарините и маслата, както и развитието на хранителни алергии могат също да имат негативен ефект върху чревната флора.

Терапията с антибиотици може да доведе до т.нар. антибиотик-асоциирана диария, която се дължи на свръхрастеж на определени бактерии в храносмилателния тракт и унищожаване на голяма част от нормално присъстващите, полезни микроорганизми в червата.

Всяко медикаментозно лечение може да доведе до бурни автоимунни реакции и развитие на потенциално патогенни бактерии за сметка на „добрите бактерии“. Прекараните чревни инфекции и болести, които изискват медикаментозно и антибиотично лечение изискват възстановителен процес с прием на пробиотици и натурални имуностимуланти.

Такива могат да бъдат Колибиоген, Про10 и Симбиофлор 1, които укрепват имунната система и се препоръчват при наличието на колит или ентерит, болестта на Крон и пропускливост на червата.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ