Даряваме (1 лв) от всяка изпратена поръчка за възрастни хора. Събрана сума до момента (170.00 лв).

ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво трябва да знаете за инфекцията с Хеликобактер Пилори (H. Pylori)

Helicobacter pylori (Хеликобактер Пилори), е бактерия, която често се среща в стомаха. По-голямата част от хората, заразени с бактерията, нямат симптоми и никога няма да развият проблеми, свързани с нея. Въпреки това, H. pylori е способна да причини редица храносмилателни проблеми, включително язви и в някои случаи рак на стомаха. Не е ясно защо някои хора с H. pylori са по-предразположени към атаките ѝ. А когато има такива, те са изключително устойчиви и малко средства могат да се противопоставят.

Тази статия разглежда симптомите, тестването и лечението на инфекция причинена от H. Pylori – спираловидната бактерия, която е високо приспособима и твърде често опасна за здравето.

Какво представлява Хеликобактер Пилори  (Helicobacter pylori)

Бактериите Helicobacter pylori (H. pylori) са честа причина за храносмилателни заболявания, включително гастрит (дразнене и възпаление на стомашната лигавица), пептични язви (рани в лигавицата на стомаха, тънките черва или хранопровода) и дори рак на стомаха по-късно в живота. 

Тези бактерии се срещат по целия свят, но са особено разпространени в развиващите се страни, където до 10% от децата и 50-80% от възрастните вероятно са имали инфекция с H. Pylori. Тя обикновено протича без никакви симптоми, но когато има такива, те не могат да се пренебрегнат и да преминат от само себе си. В повечето развити страни заразяването с H. pylori е необичайно по време на детството, но става по-често срещано в зряла възраст. 

Рискови фактори за заразяване с Helicobacter Pylori

H. pylori в някои случаи се разпространява чрез консумация на храна или вода, замърсени с фекални вещества. H. pylori причинява промени в стомаха и дванадесетопръстника (първата част на тънките черва). Бактериите заразяват защитната тъкан, която покрива стомаха. Това води до освобождаване на определени ензими и токсини и реакция на имунната система. Заедно тези фактори могат пряко или косвено да увредят клетките на стомаха или дванадесетопръстника. Това причинява хронично възпаление в стените на стомаха (заболяването гастрит) или дванадесетопръстника (заболяването дуоденит).

В резултат на тези промени стомахът и дванадесетопръстникът са по-уязвими към увреждания от храносмилателни сокове, например стомашна киселина.

Всеки може да има инфекция с H. pylori, без да разбере за това - повечето инфекции с H. pylori са безсимптомни или не причиняват реакции. Когато бактериите причиняват симптоми, те обикновено са симптоми на гастрит или язвена болест. При децата симптомите на гастрит могат да включват гадене, повръщане и коремна болка, въпреки че тези симптоми се наблюдават при много детски заболявания. 

H. pylori, който преди се нарича Campylobacter pylori, също може да причини пептични язви (известни като стомашни язви). При по-големи деца и възрастни най-честият симптом на язвена болест е постоянна или пареща болка в корема, обикновено в областта под ребрата и над пъпа. Тази болка често се влошава на празен стомах и се подобрява веднага щом човек яде храна, пие мляко или приема антиацидни лекарства (при киселинен рефлукс).

Повечето хора с хроничен гастрит или дуоденит нямат симптоми. Някои хора обаче развиват по-сериозни проблеми, включително язва на стомаха или дванадесетопръстника. Язвите могат да причинят различни симптоми или изобщо да не предизвикат симптоми, като най-честите симптоми на язва включват:

  • Болка или дискомфорт (обикновено в горната част на корема)
  • Подуване на корема
  • Чувство за ситост след ядене на малко количество храна
  • Липса на апетит
  • Гадене или повръщане
  • Изпражнения с тъмен цвят
Инфекцията с Helicobacter pylori е основната причина за язвена болест, аденокарцином на стомаха и лимфоидна тъканна лимфома, свързана със стомашната лигавица. 

Последните проучвания показват, че инфекцията може да повлияе на много биологични процеси и да определи или повлияе появата и на заболявания извън стомаха. В момента ролята на H. pylori в идиопатичната тромбоцитопенична пурпура и желязодефицитната анемия е добре документирана. 

Има  данни, които сочат, че Хеликобактер може също да допринесе за дефицит на витамин В12, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, захарен диабет и безалкохолно чернодробно заболяване. Част от изследванията свързани с това са публикувани в края на материала, в „Използвани ресурси.“

Заразна ли е Хеликобактер Пилори

Учените подозират, че инфекцията с H. pylori може да е заразна, тъй като изглежда, че протича в семейства и е по-често срещана, когато хората живеят в тесни претъпкани пространства или нехигиенични условия. Въпреки че изследванията показват, че инфекцията се предава от човек на човек, точно как се случва това всъщност не е известно.

H. pylori е микроаерофилна бактерия, което означава, че се нуждае от малко кислород, за да оцелее. 

Въпреки че бактерията е заразна, все още не е напълно ясно как се разпространява. Повечето доказателства предполагат, че тя се предава по орален-орален път (чрез директен или индиректен обмен на слюнка) или фекално-орален път (чрез контакт с неизмити ръце или повърхности или пиене на замърсена вода).

Процентът на заразяване е далеч по-нисък в Северна Америка и Западна Европа, където се смята, че са засегнати около една трета от населението. За разлика от тях, разпространението в Източна Европа, Южна Америка и Азия надхвърля 50% според статистически данни.

Възрастта, на която някой е заразен, изглежда оказва влияние върху риска от заболяване. Хората, заразени в по-млада възраст, са изложени на по-голям риск от атрофичен гастрит, при който лигавицата на стомаха развива белези (фиброза). Това от своя страна увеличава риска от стомашни язви и рак. За разлика от тях, инфекциите с H. pylori, придобити в по-напреднала възраст, по-вероятно ще доведат до язва на дванадесетопръстника.

Диагностика и лечение на инфекцията

Наличието на H. Pylori в организма  само по себе си не е заболяване и като такова рутинният скрининг не се препоръчва. Едва когато се развият симптоми, Вашият лекар ще иска да потвърди наличието на бактерии и да изследва всякакви необичайни промени в стомаха и гастроинтестиналния тракт.

H. pylori обикновено може да бъде диагностициран с един от трите или комбинация от няколко минимално инвазивни метода:

  • Тестовете за кръвни антитела могат да открият дали специфични защитни протеини, известни като антитела, са произведени от имунната система в отговор на бактериалната атака;
  • Тестовете за антиген на изпражненията търсят преки доказателства за инфекцията във фецес проба чрез откриване на специфичен протеин, известен като антиген, на повърхността на бактериите;
  • Урея дихателен тест се извършва чрез дишане в подготвен пакет 10 до 30 минути след поглъщане на таблетка, съдържаща урея (химикал, състоящ се от азот и минимално радиоактивен въглерод). H. pylori произвежда ензим, който разгражда уреята до амоняк и въглероден диоксид (CO2). Прекомерните нива на CO2 ще предизвикат положителна реакция, потвърждаваща наличието на бактерии.

Като една от най-разпространените инфекции в световен мащаб, Helicobacter pylori (H. pylori) продължава да изправя специалистите пред диагностични и терапевтични предизвикателства по целия свят. Диагностично стратегията „тестване и лекуване“ е препоръчителният подход за практикуващите здравни специалисти при управление на тази потенциално лечима болест. Изборът на метод за тестване трябва да се основава на няколко фактора, включително възраст на пациента, представяне на симптоми и употреба на лекарства, както и надеждност на теста, наличност и цена. 

С нарастващата антибиотична резистентност, особено на макролидите, трябва да се внимава да се гарантира, че терапията е избрана въз основа на регионалните модели на резистентност и предварително излагане на антибиотици. Не е ясно у нас какви са нивата на резистентност към макролидни антибиотици и дали те са достигнали или надхвърлили общоприетия праг, така че тройната терапия с кларитромицин може вече да не е подходящо емпирично лечение от първа линия. 

Вместо това трябва да се обмисли четворна терапия с бисмут, докато възможностите са също левофлоксацин или алтернативни терапии, съдържащи макролиди. След като е проведено лечение е от съществено значение да се направи тест за ерадикация, тъй като нелекуваният H. pylori се свързва със сериозни усложнения, включително язвена болест, лимфоиден лимфом, свързан с лигавицата и рак на стомаха.

Използвани ресурси

Helicobacter pylori Infection, Sebastian Suerbaum, M.D., and Pierre Michetti, M.D. October 10, 2002, N Engl J Med 2002; 347:1175-1186 DOI: 10.1056/NEJMra020542

Helicobacter pylori Update: Gastric Cancer, Reliable Therapy, and Possible Benefits

David Y. GrahamPublished:February 02, 2015DOI:https://doi.org/10.1053/j.gastro.2015.01.040

Realdi, G., Dore, M.P. & Fastame, L. Extradigestive Manifestations of Helicobacter pylori Infection (Fact and Fiction). Dig Dis Sci 44, 229–236 (1999). https://doi.org/10.1023/A:1026677728175

Suzuki, H., Franceschi, F., Nishizawa, T. and Gasbarrini, A. (2011), Extragastric Manifestations of Helicobacter pylori Infection. Helicobacter, 16: 65-69. doi:10.1111/j.1523-5378.2011.00883.x

Algood HM, Cover TL. Helicobacter pylori persistence: an overview of interactions between H. pylori and host immune defenses. Clin Microbiol Rev. 2006;19:597-613.

Tang CL, Hao B, Zhang GX, Shi RH, Cheng WF. Helicobacter pylori tumor necrosis factor-α inducing protein promotes cytokine expression via nuclear factor-κB. World J Gastroenterol. 2013;19:399-403.

Raymond J, Bergeret M, Benhamou PH, Mensah K, Dupont C. A 2-year study of Helicobacter pylori in children. J Clin Microbiol. 1994;32:461-463.  

Franceschi, F., Zuccalà, G., Roccarina, D. et al. Clinical effects of Helicobacter pylori outside the stomach. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 11, 234–242 (2014). https://doi.org/10.1038/nrgastro.2013.243

Guevara, B., Cogdill, A.G. Helicobacter pylori: A Review of Current Diagnostic and Management Strategies. Dig Dis Sci 65, 1917–1931 (2020). https://doi.org/10.1007/s10620-020-06193-7

Свързани продукти

30.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ