ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво трябва да знаете за Витамин К2, Витамин Д и Калций

От д-р Меркола

Витамин К е мастноразтворим витамин, известен най-вече в ролята му на съсирващ кръвта. Но повечето хора не знаят, че има много видове витамин К и те са напълно различни помежду си. Ползите от витамин К2 за здравето далеч надхвърлят кръвосисирващите функции, което всъщност се изпълнява от К1, а К2 синергично си взаимодейства с много други хранителни вещества като калций и витамин Д

Д-р Кейт Реъм-Блу, лекар натуропат, се занимава особено задълбочено с хранителните вещества. Тя е автор на един от най-всеобхватните трудове на тази тема. Книгата й е озаглавена „Витамин К2 и парадоксът на калция: как един малко познат витамин може да спаси живота ви”.

„Започнах да се интересувам от най-новите научни изследвания за К2 в началото на 2007 г.” – казва тя. „Не много дълго време преди това бях прочела „Храненето и физическата дегенерация” на Уестън А. Прайс. Когато научих за витамин К2 си помислих: „Сигурна съм, че Прайс е говорил за всичко това в неговата книга.” Прегледах книгата отново и не намерих никакви препратки към витамин К2. Бях наистина озадачена. Малко по-късно, през 2007 г., прочетох една брилянтна статия от Крис Мастърджон, който свързваше витамин К с труда на Прайс върху Активатор Х. Изведнъж осъзнала тази връзка, една лампичка ми просветна за това колко важно е това вещество и колко дълго време е било пренебрегвано. То е всъщност липсващото парченце в пъзела на толкова здравословни състояния и като че ли все още е подценявано, въпреки множеството проучвания на тази тема, с които вече разполагаме.”

Какво е толкова специалното на витамин К2?

Витамин К е всъщност група мастноразтворими витамини. От двете основни – К1 и К2 – повече внимание се обръща на К1, който се съдържа в зеленолистните зеленчуци и е лесно да бъде приеман чрез обичайната ни храна. Липсата на разграничение между двата вида е причина за сериозно объркване по темата и за подценяването на К2.

Трите вида витамин К са:

 1. К1, или филохинон, се среща в природата в растенията, особено в зеленолистните зеленчуци. Той достига директно до черния дроб и спомага за съсирването на кръвта.
 2. К2, или менахинон, се образува от бактерията, която се намира в стомашно-чревния тракт. К2 достига до стените на кръвоносните съдове, до костите и до тъкани, различни от черния дроб.
 3. К3, или менадион, е синтетично получена форма, която аз не препоръчвам. Важно е да се знае, че е наблюдавана токсичност при бебета, инжектирани със синтетичния К3.

Витамин К играе също роля за премахване на калция от зони, където не би трябвало да се намира като артериите и меките тъкани.

„К2 е наистина изключително важен за поддържането на здрави кости и чисти артерии” – казва Реъм-Блу.

Витамин К2 се разделя на две подкатегории:

 1. МК-4 (менахинон-4) – късоверижна форма на витамин К2, която се съдържа в маслото, яйчния жълтък и храните от животински произход.
 2. МК-7 (менахинон-7) – по-дълговерижни форми, които се съдържат в някои ферментирали храни. Съществуват множество от тези дълговерижни форми, но МК-7 е най-разпространеният. Той е този, който трябва да търсите в хранителните добавки, защото във въпросните добавки МК-4 е всъщност синтетичен, а не извлечен от натурални храни, съдържащи МК-4. Та МК-7 се получава при процеса на ферментиране и има редица ползи за здравето:

а) задържа се в тялото ви по-дълго време и

б) има по-дълъг полуживот, което означава, че можете да го приемате само веднъж на ден в подходящата доза.

От какво количество витамин К2 имате нужда?

Все още продължава да е обект на проучвания точната, необходима на човек дневна доза витамин К2, но засега изглежда около 180-200 микрограма са достатъчни да активират протеините, от които зависи калцият да бъде „затворен” там, където трябва да бъде и респективно да бъде премахнат от местата, където не би трябвало да се намира.

„Последните клинични проучвания сочат тези дози” – казва Реъм-Блу. „Но средно човек приема много по-малко от това. В начина на хранене в Серевна Америка присъстват едва 10%, че и по-малко, от тази доза – със сигурност абсолютно недостатъчно, за добрата плътност на костите и за доброто състояние на сърцето.”

Тя изчислява, че около 80% от американците не приемат достатъчно витамин К2, за да активират протеините, зависещи от К2. Същото е и с витамин Д. Дефицитът на витамин К2 ви прави уязвими към редица хронични заболявания като остеопороза, сърдечни заболявания, инфаркт, камъни в бъбреците, заболявания на мозъка, рак.

„Става въпрос за това как витамин К2 разнася калция из тялото. Друга негова важна функция е да активира протеините, отговорни за растежа на клетките. Това означава, че К2 играе решаваща роля в предотвратяването на рака. – казва Реъм-Блу.

„Когато имаме недостиг на К2 сме изложени на по-голям риск от развитие на болести като остеопороза, сърдечни заболявания и рак. Това са проблеми, рядко срещани в миналото. През последните 100 години обаче, откакто променихме начина на произвеждане на храната ни и начина, по който се храним, се срещат все по-често.”

Учените търсят и други ползи за здравето. Например в едно скорошно проучване, публикувано в списанието „Модерна ревматология”, се твърди, че витамин К2 има потенциала да подобрява състоянието не само на хора с остеопороза, но и на такива с ревматоиден артрит. В друта статия от списание „Наука” се посочва, че К2 служи като електрон-транспортна верига в митохондриите, което помага да се поддържа нормално ниво на производство на АТР, когато има митохондриална дисфункция, каквато се открива при болести като Паркинсон.

Взаимодействието между витамин К2, витамин Д и калция

Както съм дискутирала по много други поводи, витамин Д е много важно за оптималното здраве хранително вещество, което ни бива осигурено най-вече от слънцето. Въпреки това много хора го приемат орално, което може да бъде проблематично, освен ако не приемате достатъчно и от витамин К2. Д-р Реъм-Блу обяснява:

„Когато взимате витамин Д, вашето тяло произвежда повече от зависещите от К2 протеини, които придвижват калция из тялото. Докато К2 не активира тези протеини, ползите от витамин Д не са пълни. Ако приемате витамин Д, се увеличава нуждата и от витамин К2. Така витамин Д и витамин К2 действат заедно за здравето на костите и на сърцето.

От толкова отдавна ни казват да приемаме калций и витамин Д за остеопорозата. Но последните проучвания показват, че увеличеният прием на калций води до проблеми на сърцето. Това създаде объркване в представите за това дали калцият е безопасен или не. Но този въпрос е неправилно зададен. Никога няма да можем да разберем напълно ползите от калция и от витамин Д, ако не вземем под внимание и витамин К2, който задържа калция на правилното място.”

ВАЖНО: Ако приемате витамин Д, трябва да приемате и витамин К2

Това наистина е от решаващо значение. „Много хора приемат ударни дози витамин Д. Това може да им навреди, ако не взимат и витамин К2, за да бъде изпълнена докрай задачата калцият да бъде доставен до необходимите места. – казва Реъм-Блу. „Не срещаме много често симптоми на предозиране с витамин Д, но когато се слбъскаме с такива случаи, установяваме, че резултатите са неправилно калциране. И всъщност това се причинява от недостига на витамин К2”

Докато идеалното съотношение между витамин Д и витамин К2 все още чака да бъде изяснено, Реъм-Блу препоръчва 150-200 микрограма от К2, които са достатъчни за „средностатистическия” здрав човек. Добрата новина е, че при К2 няма опасност от предозиране. Никъде в медицинската литература не се срещат данни за това. „Причината е, че всичко, което К2 прави, е да активира К2 протеините. Ако всички тези протеини са активирани и продължите да приемате витамин К2, той просто няма какво повече да активира и няма да действа по-нататък. Затова няма опасност от предозиране, за разлика от витамините А или Д.

Ако имате нужда от калций, насочете се към храни, богати на такъв

За тези, които имат дефицит на калций, е препоръчително да потърсят повече хранителни източници с високо съдържание на калций, преди да прибягнат до хранителните добавки. Още повече, че тези храни естествено съдържат и големи количества витамин К2. Природата умно ни е предоставила тези две вещества в комбинация така, че да действат оптимално. Богати източници на калций са млечните продукти, особено сиренето, и зеленчуците.

Магнезият също е много важен. И той помага на калция да си върши работата по-добре. В обобщение дотук можем да кажем, че ако искате да приемате допълнително калций, задължително трябва да направите същото и с

 • Витамин К2
 • Витамин Д
 • Магнезий

Значението на магнезия

Както вече споменахме магнезият е също толкова важен за усвояването на калция, колкото и витамините Д и К2. Недостигът на магнезий също е доста често срещано явление при съвременния човек. Витамин К2 и магнезият се допълват взаимно. Магнезият спомага за поддържането на по-ниско кръвно налягане, което е важен фактор за сърдечното здраве.

Добри хранителни източници на магнезий са морските водорасли като кафявите морски водорасли, водораслите дулсе и нори. Малко хора обаче ги консумират регулярно, да не кажем изобщо. Зеленчуците също са добър вариант, както и пълнозърнестите храни. Но пълнозърнестите храни трябва да бъдат приготвени внимателно, като се отстранят фитатите и анти-нутриентите им, иначе могат да възпрепятстват усвояването на магнезия. Що се отнася до хранителните добавки, Реъм-Блу препоръчва използването на магнезиев цитрат. Друго многообещаващо нововъведение е Магнезиевият треонат, който има много добра способност за проникване в митохондриалната мембрана.

Как можете да разберете, че имате недостиг на витамин К2?

Няма тест, който да показва това. Но наблюдавайки себе си, режима си на хранене и начина си на живот, сами можете да добиете представа дали ви липсва или не този важен хранителен елемент. Ако имате някое от следните здравни състояния, вероятно имате дефицит на витамин К2:

 • Имате ли остеопороза?
 • Имате ли сърдечни заболявания?
 • Имате ли диабет?

Ако не страдате от тези заболявания, но не консумирате редовно следващите хранителни продукти, е възможно също да имате дефицит на К2:

 • Продукти от животински произход като млечни продукти, яйца, масло
 • Някои ферментирали храни като кисело зеле, кисело мляко, японското традиционно ястие натто  и други подобни
 • Гъши дроб
 • Определени видове сирена като бри и гауда

„Относно сирената е важно да споменем, че сиренето е бактериално извлечена форма на витамин К2. Не млякото, което се превръща в сирене прави витамин К2, а бактерията прави от млякото сирене. Това означава, че няма значение дали ще се снабдите със сирене бри от Франция или ще си го приготвите у дома. Бактерията, която прави сиренето, ще направи витамин К2” – казва Реъм-Блу.

Бременна сте? Уверете се, че приемате достатъчно витамин К2.

И накрая, но не на последно място – К2 е изключително важен за жените, които се опитват да заченат, за тези, които са вече бременни за отглеждането на здрави деца. „К2 играе много важна роля по време на цялата бременност (за развитието на млечните и постоянните зъби, за лицевата форма и здрави кости), както и след това през ранното детсто и през юношеството на човек, когато тялото все още се развива и расте – казва Реъм-Блу.

Освен по време на бременността (и най-вече през третия триместър), витамин К2 е много ценен и при кърменето на бебето. Тъй като, както вече споменахме, К2 не може да бъде предозиран, количеството може да се удвои и дори утрои, както е направила самата Реъм-Блу по време на нейната собствена бременност.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ