ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Какво уврежда и какво подпомага вашето мозъчно здраве + най-важните елементи за мозъка

В днешния забързан свят ние всички имаме лоши навици, правим някои неща, които не би трябвало. Знаем, че това може да се отрази на здравето ни, но дали знаем, че може да се отрази и на функцията на мозъка ни?

Един от най-честите лоши навици е недоспиването. Сутрин бързаме, вечер имаме още малко работа. А липсата на сън се отразява дългосрочно на мозъчното здраве. Възможно е да доведе до сериозни заболявания в зряла възраст като деменция, включително и болестта на Алцхаймер. Специалистите съветват, че е добре е да имате редовен режим на сън и бодърстване, с поне 8 часа сън. Ако имате проблеми със съня, избягвайте алкохола, кофеина и електронните устройства вечер и си направете успокояващ ритуал преди лягане.

Прекарвате ли сами твърде дълго време?

Хората са социални животни. Не става въпрос за това колко приятели във Facebook имате - важното е истинското чувство за връзка. Хората, които имат поне няколко близки приятели, са по-щастливи и продуктивни. Освен това, ако се събирате редовно и общувате с тях, има по-малка вероятност от увреждане на мозъка. Ако се чувствате сами, обадете се на приятелите си или си намерете хоби, при което може да общувате - танци, тенис, клуб по настолни игри, езикови курсове.

Не се храните добре?

Храненето влияе на мозъчното здраве. Някои части от мозъка, свързани с ученето, паметта и психичното здраве, е възможно да останат по-недоразвити при хора, които консумират повече хамбургери, пържени картофи, картофен чипс и безалкохолни напитки. Мозъкът се нуждае от храни, богати на протеин и витамини от група В. Плодовете, пълнозърнестите храни, ядките и зелените листни зеленчуци запазват мозъчната функция. Затова следващия път, когато посегнете към чипса, си вземете ядки от съседния рафт.

Ако ядете твърде много - дори и правилната храна - мозъкът ви може да не е в състояние да изгради нужната мрежа от връзки, които ви помагат да мислите и помните. Натрупването на твърде много подкожни мазнини ще доведе до наднормено тегло, което може да причини сърдечни заболявания, диабет и високо кръвно налягане, а всичко това е свързано с мозъчни проблеми и Алцхаймер.

Надувате звука в слушалките?

С усилени на максимум слушалки може трайно да увредите слуха си само за 30 минути. Но това не е проблем само за ушите.  

Загубата на слуха при по-възрастни хора е свързана с мозъчни проблеми като загубата на мозъчна тъкан.  Това може да се получи, защото мозъкът  трябва да се напрегне и да работи повече, за да разберете какво се чува около вас и така не можете да запазите това, което сте чули, в паметта. Затова намалете звука - не по-силно от 60% от максималния звук на устройството ви - и се опитайте да не слушате музика на слушалки повече от час-два дневно.

Не се движите достатъчно?

Колкото повече време не правите редовни упражнения, толкова по-голяма е вероятността да развиете деменция. Освен това, в следствие липсата на движение и наднорменото тегло може да развиете диабет, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане, а всички те увреждат и мозъка. Не е нужно веднага да започвате с маратонско бягане - дори половин час в парка или бърза разходка из квартала са достатъчни. Важното е да спортувате поне 3 дни в седмицата. 

Все още пушите?

Има някои теории, че никотинът подпомага мозъчната дейност. Но също така тютюневият дим намалява достъпа на кислород до мозъка и затруднява паметта. В сравнение с непушачи, пушачите се затрудняват повече със запомнянето на имена и лица. 

Стоите твърде дълго на тъмно?

Човешкият организъм се ръководи от дневния ритъм на светлина и мрак, пряко обвързан с така наречения циркаден ритъм. Но някои хора работят твърде много в затъмнени помещения, а в къщи предпочитат да не вдигат щорите. Ако очите и мозъка не получават достатъчно естествена светлина, това може да доведе до депресия и забавяне на мозъчните функции.  

Как да помогнем на нашия мозък да се чувства по-добре? Как да сме бодри, съсредоточени и в добро настроение? Спете добре и достатъчно, събирайте се с приятели, хранете се добре, слушайте музика, но умерено. Движете се и спортувайте. Спрете цигарите. Излизайте и се наслаждавайте на живота. Не е трудно, нали?

Помощ от природата за по-добро мозъчно здраве и когнитивна функция

Не е тайна, че все повече хора залагат на хранителни добавки за подобряване на здравето и в процеса на лечение на различни заболявания. И това е страхотно, защото има хранителни добавки, които са натурални, направени от природни и наистина полезни съставки и подпомагат по естествен път организма в оздравителния процес.

Във връзка с поддържане на мозъчното здраве има доста неща, които могат да се направят и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Както вече споменахме, работата върху някои лоши навици е процес, който ще даде своите резултати. Най-малкият ефект от това да подобрите поне един от гореизброените навици ще бъде намален риск от мозъчно увреждане или инсулт, а предвид фактите, които сочат, че той се случва все по-често, би трябвало това ада ви мотивира.

Нека разгледаме няколко предложения за натурални хранителни добавки, както и тяхното действие.

На първо място може би трябва да поставим омега-3 мазнините, които са от изключително значение за здравето на сърдечно-съдовата и нервната система. В тази връзка ви предлагаме Норвежко рибено масло Havfruene Mermaids - изключително чист и автентичен продукт от Лофотен, Норевегия, който е създаден според местните традиции за естествена ферментация на рибата. Произведеното от Mermaids масло е с нисък TOTOX индекс, което означава, че с изключително ниски окислителни стойности. Или с други думи - трудно може да граняса.

Акти Карносин е друг продукт таргетиран за поддържане на когнитивната функция предвид застаряването и за подобряване дейността на нервната система.

Серотонин - химикалът на щастието в мозъка е от съществено значение, за да се чувствате добре. Поради ред причини обаче неговите нива може да са понижени и това да доведе до потискане, загуба на настроение и концентрация. Доста подробно сме разгледали функциите на серотонина в организма в материала Оптимални нива на серотонин в мозъка с S-Tonin (семена от грифония).

Витамин В12 е последният продукт, който поместваме в списъка с добавки за мозъчно здраве. Липсата на концентрация и проблемите с паметта може да се дължат точно на дефицит на витамин В12, затова той е добре да се изследва. В днешно време все повече хора страдат от липсата му, а симптомите за това често се припокриват с тези на други дефицити.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ