ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Калций, магнезий и още над 70 жизненоважни вещества само в Coxamin Magne

Балансът на калций и магнезий е несравнимо важен за нашето здраве, но доколко добре разбираме и се замисляме за това? Благодарение на медийното отразяване, рекламите, които ни заобикалят и преследват онлайн и офлайн и огромния избор от продукти, повечето от нас са наясно с необходимостта от витамини и добавки за по-добро здраве. Въпреки усилията за добро хранене, вашата диета може да не осигурява някои основни хранителни вещества в достатъчни количества.

Тези химични елементи, предимно метали (желязо, магнезий, калций, калий, натрий), подпомагат биохимичните реакции на метаболизма. Те също изпълняват функции, които са критични за клетъчното здраве. Някои се свързват с клетъчните компоненти, за да образуват йонни връзки върху молекули, като протеини, за подкрепа и форма.

Други действат като пазачи, регулирайки потока от хранителни вещества през защитните мембрани във вътрешността на клетките и клетъчните отделения. А някои се свързват с ензими в техните каталитични области, за да образуват активни катализатори. Едно от тези хранителни вещества - калций (Ca), е относително добре известно. Но връзката му с друг елемент - магнезий (Mg) е също толкова важна и ще бъде предмет на настоящия материал.

Какво означава магнезият за вас

Представителни данни от проучвания показват, че близо 80% от възрастните американци и 70% от европейците може да не получават достатъчно магнезий от диетата си. Но над 300 от биохимичните процеси в човешкото тяло изискват този елемент.

Магнезият, заедно с калций, калий, хлорид и натрий са електролити, необходими за функционирането на мозъка, нервите, сърцето, очите, имунната система и мускулите. Когато нивата на магнезия са оптимални в нашето тяло, ние процъфтяваме почти буквално. Когато имаме недостиг на магнезий се нарушава баланса на нашата симфония и може да настъпи цяла гама от здравословни проблеми.

Също така изглежда, че магнезият помага за регулиране на възпалителните реакции в нашите тъкани. С други думи, ниското ниво на серумния магнезий може да доведе до продължително възпаление в тъканите и свързаните с тях здравословни проблеми.

Този дефицит също е свързан с метаболитен синдром, инсулинова резистентност, сърдечни заболявания, хипертония и някои форми на рак. Сега нека разгледаме връзката между калций и магнезий, която е доста по-силна, отколкото предполагате.

Два основни здравословни проблема - артрит и остеопороза, могат да бъдат причинени отчасти от дефицит на магнезий. Когато научите как се абсорбира калция, тези проблеми стават по-лесни за разбиране и често могат да бъдат контролирани или предотвратени чрез диета.

Калций, магнезий и остеопороза

Магнезият е необходим за абсорбцията на калций. Без достатъчно магнезий, калцият може да се натрупа в меките тъкани и да причини един вид артрит. Калций не само се събира в меките тъкани на болните от артрит, но и се абсорбира слабо в кръвта и костите им.

Но приемането на повече калций не е решението - това само усилва проблема. В действителност, прекомерният прием на калций и недостатъчният магнезий могат да допринесат за артрит или остеопороза. Магнезият, взет в правилни дози, може да реши проблема с недостига на калций.

Когато калцият в кръвта се повиши, той стимулира секрецията на хормон, наречен калцитонин и потиска секрецията на паратироидния хормон (ПТХ). Тези хормони регулират нивата на калций в костите и меките тъкани и следователно са пряко свързани както с остеопорозата, така и с артрита.

Паратироидният хормон извлича калция от костите и го отлага в меките тъкани, докато калцитонинът увеличава калция в костите ни и го предпазва от абсорбиране в меките тъкани.

Достатъчно количество магнезий определя този деликатен и важен баланс.

Тъй като магнезият потиска ПТХ и стимулира калцитонина, той помага за задържането на калций в костите ни, предотвратява остеопорозата и помага за отстраняването му от меките тъкани, като премахва някои форми на артрит. Недостигът на магнезий ще попречи на това химическо действие да се случи в и никакво количество калций не може да го коригира.

Макар магнезият да помага на тялото ни да абсорбира и задържа калций, твърде много калций предотвратява абсорбирането на магнезий. Така че приемането на големи количества калций без адекватен прием на магнезий може или да създаде малабсорбция, или дефицит на магнезий. Което и да се случи, само магнезият може да прекъсне този опасен кръговрат.

Богатата на магнезий диета може да бъде полезна както при артрит, така и за предотвратяване на остеопорозата. Такъв режим се състои от ядки, пълнозърнести храни като кафяв ориз, просо, елда (каша), пълнозърнести и ръжени храни, както и бобови растения, включително леща, грах и други.

От друга страна, диета с високо съдържание на млечни продукти и ниско съдържание на пълнозърнести храни може да доведе до излишък на калций в тъканите и до недостиг на магнезий. Източникът на менструални крампи може да е хапването на прекалено много сирене, кисело мляко, сладолед или йогурт, комбинирано с недостатъчно пълнозърнести храни и зърнени. Или може да произлиза от приемането на твърде много калций без достатъчно магнезий. Модифицирането на диетата и увеличаването на магнезиевите добавки може да позволи на менструалните ви крампи да изчезнат веднъж завинаги.

За това може да ви помогне Коксамин Магне / Coxamin Magne – 60 таблетки – комплексен мултиминерален продукт, който съдържа 74 елемента, изцяло на растителна основа.

Коксамин Магне се произвежда от калцифицирани Червени водорасли – Lithothamnion Calcareum. Те обитават ограничени територии около чистите брегове на Югозападна Ирландия и Западна Исландия, като в краткия си 4-5-годишен живот усвояват максимално количество минерали.

Този конкретен растителен източник съдържа висок процент калций, както и други основни макро-минерали и микроелементи, жизненоважни за здрави кости и стави - общо 74 минерала, включително магнезий, калий, фосфор, желязо, силиций, натрий, хлорид, бор, мед, сяра, йод, флуорид, цинк, селен и стронций.

Тъй като минералите и микроелементите се получават от един растителен източник, те се усвояват по-лесно от организма. Това помага да се сведат до минимум страничните ефекти като газ и запек, които могат да възникнат, когато се използват добавки с други форми на калций.

Калциевата добавка на основата на водорасли насочва калция директно към костта, където е необходима, а не към структури на меките тъкани като кръвоносните съдове. Коксамин Магне може да се използва с различни цели, като:

 • Изграждане на кости – съставките му стимулират растежа на костите чрез ремоделиране на костта и подобряване на минералната плътност;
 • Защита на костите, като се предотврати загубата на калций за предпазване от остеопороза и други дегенеративни костни състояния;
 • Предотвратяване загубата на костна маса;
 • Микроелементите, заедно с калция, предпазват от остеопения, намаляват загубите на костна тъкан, причинени от стареенето, особено при жени след менопауза. По-доброто здраве на костите подобрява мобилността в по-късния период от живота;
 • Активно възстановяване загубата на костна маса, като се осигурят всички елементи, необходими за костно ремоделиране при състояния като остеопения, остеопороза и фрактури;
 • Намаляване на възпалителния отговор при пациенти с артрит.

Коксамин Магне е със специфична структура, която се поделя между три полиморфни форми – калцит, арагонит и ватерит. Към невероятния комплекс от 74 вещества от Литотамнион  калкареум е добавен Витамин Д3 за оптимална усвоимост, а на второ място по наличност в Коксамин Магне е магнезият.

Koĸcaмин Maгнe e пpoизвeдeн oт cтaндapтизиpaн пpoдyĸт (Lіthоthаmnіоn Саlсаrеum), пpитeжaвaщ cepтифиĸaция зa ĸaчecтвo oт Коѕhеr, Наlаl, UЅА FDА „GRАЅ”, ЕU Неаlth, Nоn GМО, ІЅО и НАССР.

Оптимално съотношение калций:магнезий

Съотношението 2:1 калций към магнезий първоначално е предложено от френския изследовател на магнезий Жан Дюрла като висок праг, който не трябва да се превишава. Дюрла предупреждава за това, че прекомерното количество калций влияе негативно на приема на магнезий. Според него, приемът на калций от всички източници, включително храна, вода и добавки, не трябва да надвишава общия прием на магнезий от повече от 2 части калций до 1 част магнезий на база тегло.

Следователно, ако общият прием на магнезий на ден е 300 mg, общият прием на калций за този ден не трябва да надвишава 600 mg, според Дюрла. Това би било високо ниво на калций за нивото на магнезий, което не трябва да се превишава, според тази ранна и често цитирана препоръка.

По-ниско съотношение на калций към магнезий е безопасно, като съотношение едно към едно или дори по-малко в някои периоди от живота или терапията.

Важно е да се отбележи, че това съотношение е за теглото на елементния калций и на елементния магнезий, а не на теглото на техните съединения. Също така е за всички източници на калциев и магнезиев прием, включително храна, вода и добавки.

Калцият не може да се използва оптимално без подходящ баланс на магнезий

Магнезият и калций са две страни на физиологичната монета: те са антагонистични един към друг, но действат като екип. Нека илюстрираме как точно става това:

 • Калцият съществува основно извън клетките, докато почти целият магнезий се намира в клетките.
 • Калцият възбужда нервите; магнезият ги успокоява.
 • Калцият с калий прави мускулите свити, но магнезият е необходим за отпускане на мускулите.
 • Калцият е необходим за реакцията на съсирване - от съществено значение за заздравяването на рани, но магнезият поддържа кръвта свободно да тече и предотвратява абнормално удебеляване, когато реакциите на съсирване биха били опасни.
 • Калцият се намира най-вече в костите и им дава голяма част от тяхната твърдост, докато магнезият се намира главно в меки структури.
 • Костната матрица, меката структура в костта, съдържа протеини и магнезий и придава на костите гъвкавост и устойчивост.

Най-важните послания от поднесената до тук информация е да не се допуска дефицит на магнезий и да се поддържа добро съотношение калций към магнезий. Не просто защото те са необходими, а те са задължителни и то заедно. Πocлeднитe пpoyчвaния пoĸaзвaт, чe зa дa e мaĸcимaлнo eфeĸтивeн мaгнeзият пo oтнoшeниe нopмaлизиpaнe фyнĸциитe нa мycĸyлнaтa и нepвнaтa cиcтeмa, ocoбeнo пpи виcoĸи нaтoвapвaния, xapaĸтepни зa пpoфecиoнaлнo cпopтyвaщи и aĸтивнo cпopтyвaщи любитeли, cъoтнoшeниeтo нa пpиeм  мeждy ĸaлция и мaгнeзия в тaĸивa cлyчaи тpябвa дa e  2:1. Eтo зaщo в Koĸcaмин Maгнe ĸъм ecтecтвeния минepaлeн ĸoмплeĸc нa СОХАМІN (Lіthоthаmnіоn Саlсаrеum) e дoбaвeн мaгнeзиeв лaĸтaт (150мг/тaбл), ĸaтo дoĸaзaнo нaй-ycвoяeмaтa фopмa нa мaгнeзий.

Свързани продукти

18.50 лв
19.50 лв
21.50 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ