ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Калций и магнезий – очаквано добра комбинация за хубави кожа, нокти и коса

Съвременният начин на живот поражда различни практики, част от които погрешно разбрани. Някои от тях например са свързани с естетическите ни очаквания относно вида на нашата кожа, на косата и ноктите ни и с начините, по които се опитваме да ги изпълним. Нормално е да бъдем грижовни към себе си, но сигурни ли сте, че полагате максимално ефективни усилия в тази посока? Тъй като изпитваме известна доза съмнение, решихме да Ви обърнем внимание върху тази тема.

В наши дни се отдава прекалено доверие на козметичните разкрасяващи процедури. Много жени смятат, че като използват балсам с омекотяващ ефект и придаващи блясък лосиони косата им става по-здрава и красива. Да, красива, но само привидно здрава. Колкото по-нездрава става косата обаче, толкова по-труден ще става процесът на разкрасяването й. Отговорът на проблема се крие в начина на хранене. Той има нужда не от коренна промяна, а от леки корекции.

Специалистите в много професионални сфери могат да отгатнат начина ни на живот, поглеждайки само част от тялото ни. Това се отнася и за ноктите, косата и кожата.

Ноктите например са огледало, което показва как работи обмяната на минералните вещества в човешкото тяло. Специфичното при тях е, че реагират на всеки дефицит на минерал.

При липса на достатъчно калций в тялото ноктите стават сухи, чупливи и се цепят. Следващата фаза е появата на бели петънца по тях. Най-предразположени към изтощаване на запасите от калций в организма са бременните жени, хората, изложени на инфекции и много стрес, както и жените в менопауза.

Калцият е важен минерал, който отговаря за формирането на структурата на ноктите и се отнася към групата на трудноусвоимите елементи. Дневната норма възлиза на 1200 mg. За да си го набавяте, можете да включите в менюто си млечни храни, извара, месо, риба, морски дарове, ядки и зелени зеленчуци.

За усвояването на калция от важно значение е да приемате достатъчно количество магнезий. Съотношението между двата елемента в тялото на човека трябва да възлиза на 2 : 1. Съвместно с калция магнезият взема участие във формирането на структурата на ноктите и косата. При дефицит се наблюдава забавяне на растежа на ноктите.

Магнезий можете да си набавите чрез храни като ядките, бобовите растения, горските плодове, плодовете, тъмните зеленчуци, рибата и морските дарове.

Казват, че магнезият е необходим на дамите, тъй като той ги прави красиви. Елементът забавя процеса на стареене на кожата, успокоява склонната към алергии кожа и помага при увреждания, тъй като прониква в по-дълбоките слоеве и заздравява увредените кожни клетки.

При дефицит на магнезий женският организъм започва да задържа вода, а това води до подуване. Друго следствие от дефицита, което тревожи жените, е свързано с образуването на непълноценен колаген, последвано от остаряване на кожата, провисване и изсъхване. Симптомите на дефицит на магнезий могат да бъдат преодолени чрез корекции в хранителното меню и включването на хранителни добавки с магнезий и калций. Да, и калций. Този елемент е изключително ценен за здравето на кожата. Ролята му се изразява в регулирането на процеса на регенериране на клетките. При недостиг на калций в епидермиса кожата започва да изтънява, да става суха и раздразнена. Освен това оптималното съотношение между калций и магнезий допринася за поддържане на хидролипидната бариера, която запазва кожата овлажнена и защитена.

Калцият и магнезият са основни строителни елементи и на косата. От баланса между тях зависи оптималният растеж на косата и нейното здраве. При дефицит на магнезий се наблюдава засилено опадане на косата, свързано с нарушения в обмяната на допамина – пациентите обикновено страдат от пристъпи на главоболие и различни алергични реакции.

Като неизменен участник в обмяната на вещества калцият е изключително важен елемент за здравословното състояние на кожата, ноктите, а също и на косата. При дефицит се наблюдава окапване на косата и чупливост.

В заключение ще изтъкнем, че постигането на красота е процес, който изисква да се придържаме към изконните нужди на тялото си. То не се нуждае от маска, балсам, сешоар, пяна, червило или пудра, а от едно единствено нещо – от храна. А калцият и магнезият са именно това –основни хранителни елементи.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ