ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Калций: Важен минерал за опорно-двигателния апарат и нервната система

Калцият е минерал, който е най-известен благодарение на важната си роля в изграждането на здрави кости и зъби. Въпреки че тази репутация е напълно заслужена, значението на калция за организма изобщо не приключва дотук.

Минералът е от ключово значение както за правилното функциониране на опорно-двигателния апарт, така и на нервната система. Чудите се как? Точно това ще разгледаме в днешната статия - каква е многостранната роля на калция в тялото и по какъв начин можете да се уверите, че доставяте достатъчно количество от него на организма си.

Какво е значението на калция за опорно-двигателната система?

Опорно-двигателната система система обхваща костите и мускулите на тялото, служейки като главна структура, която ни поддържа в ежедневието. Основната роля на калция в тази система е да допринася за плътността на костите, силата и и издръжливостта на тялото, както и цялостното здраве.

Калций за здрави кости

Вече знаете, че калцият е основният минерал, отговорен за поддържането на плътността и здравината на костите. През целия живот костите преминават през непрекъснат процес на ремоделиране - старата кост се разгражда и заменя с нова костна тъкан. 

Калцият е ключов играч в този процес, тъй като осигурява структурната рамка, върху която се отлагат костни минерали, като хидроксиапатит. Адекватният прием на калций е жизненоважен, особено през детството и юношеството, когато развитието на костите е най-бързо. Без достатъчно калций костите могат да станат порести и чупливи, което води до състояния като артрит и остеопороза.

Ролята на калция в мускулните функции

В допълнение към ролята си в изграждането на костите, калцият е от съществено и значение за мускулите. Когато нервен сигнал задейства съкращаването на мускула, калциевите йони се освобождават от местата за съхранение в мускулните клетки. Тези йони се свързват със специализирани протеини, позволявайки на мускулните влакна да се плъзгат едно покрай друго и да генерират сила. Без достатъчно калций мускулните контракции стават по-слаби, което потенциално води до мускулни крампи и намалена физическа работоспособност.

Калций за здрава нервна система

Нервната система представлява сложна мрежа от неврони, които предават електрически импулси в цялото тяло, позволяващи Ви да мислите, да се движите и да реагирате на заобикалящата Ви среда. Калцият е основен елемента за правилното функциониране на тази система, нека видим как точно.

Предаване на нервни импулси

Нервната система разчита на калций за предаване на нервните сигнали в цялото тяло. Когато електрически импулс достигне края на една нервна клетка, той задейства освобождаването на калциеви йони в малка празнина между невроните. Тези калциеви йони стимулират освобождаването на невротрансмитери, които пренасят сигнала през празнината до следващия неврон. Този процес е от съществено значение за комуникацията между невроните и е в основата на всички мозъчни и нервни функции.

Каква е връзката между мускулите и рефлексите на нервната система?

Човешкото тяло е сложен апарат, където различните системи си взаимодействат, и така е и при мускулите и нервната система. Тук отново вече добре познатият Ви калций е в главната роля. 

Когато един нервен сигнал достигне нервно-мускулната връзка, той предизвиква освобождаването на калциевите йони, които инициират мускулна контракция. Този процес е от особено важно значение за доброволните движения на мускулите, като например вдигане на ръка или крак, както и за неволни мускулни действия, като рефлексите, които ни предпазват от нараняване в ежедневието.

Как да си набавите калций в ежедневието

След като вече Ви запознахме със значението на минерала за нервната и опорно-двигателната системи, настъпи моментът да разгледаме по какъв начин можете да си набавите калций натурално, за да се възползвате от всички ползи и предимства, които той носи за Вашия организъм.

Калцият не се произвежда естествено в тялото, затова е необходимо да разчитате на външни източници за набавянето му. Тялото  регулира нивата на калций чрез динамичен процес, който включва усвояване, съхранение и отделяне. Когато консумирате храни, богати на калций, храносмилателната система абсорбира калция и го транспортира в кръвта. Оттам той може да се депозира в костите и зъбите за съхранение, или да се използва за различни физиологични функции, включително мускулни контракции и предаване на нервни сигнали.

Ако приемът на калций с храната е недостатъчен, тялото започва да разчита на запасите от минерала, съхранявани в костите. Това може да доведе до отслабване на опорно-двигателната система с течение на времето, и да доведе до потенциалното развитие на заболявания като артрит и остеопороза.

За да сте сигурни, че набавяте на организма си достатъчно калций, включете в менюто си млечни продукти като кисело мляко, сирене и кашкавал. Някои зеленолистни, като зеле и броколи също са наситени с този минерал, а за набавянето му можете да разчитате и на редица ядки и семена, както и на спанак. Препоръчителният дневен прием на калций варира според възрастта, като за възрастните обикновено се препоръчват около 1000 милиграма на ден.

Коксамин за здрави кости и стабилна нервна система

За да сте сигурни, че набавяте достатъчно калций на организма си, препоръчваме да заложите на хранителни добавки, с които да постигнете целите си за дневен прием. Коксамин на Хербамедика се предлага в няколко варианта за деца и възрастни, включително и в комбинации с други полезни витамини и минерали като Магнезиий и витамини К и D.

Продуктът съдържа естествено придобит калций изцяло на растителна основа, извличан от калцифицирани червени водорасли. Една опаковка съдържа 60 капсули, достатъчни за едномесечен прием.

Калцият е най-известен с ползите си за зъбите и костите, но ето, че един минерал може да има много по-обширно и значимо действие за целия организъм и да бъде от решаващо значение за мускулните функции и предаването на нервни сигнали.

Имплементирайки в диетата си храни, богати на калций, и разчитайки на подходящата хранителна добавка, в комбинация със здравословен начин на живот, включващ редовна физическа активност, можете да подпомогнете както опорно-двигателната си система, така и цялото си тяло. Това ще ви помогне да се предпазите от редица заболявания и да се радвате на безгрижно ежедневие, изпълнено със здраве и лекота. 

Използвани източници

  1. Yu E, Sharma S. Physiology, Calcium. [Updated 2023 Aug 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482128/
  2. Young W. Role of calcium in central nervous system injuries. J Neurotrauma. 1992 Mar;9 Suppl 1:S9-25. PMID: 1588635.
  3. Harvey NC, Biver E, Kaufman JM, Bauer J, Branco J, Brandi ML, Bruyère O, Coxam V, Cruz-Jentoft A, Czerwinski E, Dimai H, Fardellone P, Landi F, Reginster JY, Dawson-Hughes B, Kanis JA, Rizzoli R, Cooper C. The role of calcium supplementation in healthy musculoskeletal ageing : An expert consensus meeting of the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases (ESCEO) and the International Foundation for Osteoporosis (IOF). Osteoporos Int. 2017 Feb;28(2):447-462. doi: 10.1007/s00198-016-3773-6. Epub 2016 Oct 20. PMID: 27761590; PMCID: PMC5274536.
  4. Giudice ML, Mihalik B, Dinnyés A, Kobolák J. The Nervous System Relevance of the Calcium Sensing Receptor in Health and Disease. Molecules. 2019 Jul 12;24(14):2546. doi: 10.3390/molecules24142546. PMID: 31336912; PMCID: PMC6680999.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ