ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Калцият в млякото и калцият в тялото ни

Микроелементът калций играе незаменима роля за нормалното функциониране на човешкия организъм. 99% от запасите му в тялото ни се натрупват в костите и зъбите. Останалият 1% процент се разпределя в черния дроб, стомаха, червата и мускулите. Препоръчителната доза калций дневно се определя от възрастта и от начина ни на живот.

   В периода на активен растеж трябва да приемаме по 1,2 г калций на ден, след 25-годишна възраст – до 0,6 г. При кърмещите и бременните жени нуждата от микроелемента се завишава и те трябва да приемат на ден между 1,2 г и 1,5 г. Такова количество калций се препоръчва и за всяка жена, прехвърлила 50-те години.

Важността на калция е научно доказвана многократно. Красноречив е фактът, че недостигът на този микроелемент в тялото ни в който и да е момент от живота ни може да доведе до намаляване на костните запаси, а това автоматично означава повишаване на риска от рахит при децата и от остеопороза при възрастните. Нежелани последствия има и при функционирането на мускулите, сред които е и сърцето. Доброто усвояване на калция, приеман ежедневно, гарантира нормален растеж на костите и зъбите, както и добра имунна система. Освен от остеопороза, редовният прием на достатъчно калций ни предпазва и от тежки заболявания като хипертония и рак на дебелото черво и задстомашната жлеза.

Начините да доставим на организма си достатъчно количество калций са два – чрез храната или чрез хранителни добавки. Най-много калций се съдържат в млякото и млечните продукти,  рибеното масло, рибата, бобовите култури, смокините, сусама, бадемите и т.н.

Сред най-популярните и препоръчвани продукти е млякото, на което много хора разчитат като източник, тъй като го свързват с децата и приеманата от тях в първите месеци от живота им кърма. Кърмата, обаче, в никакъв случай не бива да бъде приравнявана като състав, качество и функция към кравето мляко, още повече като се имат предвид повечето съвременни технологии за производство на мляко.

В наши дни редица проучвания сочат, че млякото е един от най-потърпевшите природни продукти. Млякото, към което най-често посягаме на щандовете в магазините, се различава съществено от това, което преди десетилетия са пили дедите ни. Причините за това са много, като повечето от тях се крият в съвременните технологии за производство на мляко и млечни произведения. Те са въведени с цел опазване на човешкото здраве, но много учени твърдят, че се постига точно обратния ефект. На първо място, ще отбележим, че съвременното краве мляко (ще вземем за пример него като най-популярно) съдържа не малко синтетични хормони на растежа, антибиотици и се добива от крави, които не се хранят само с естествената им храна - тревата. Второ, голяма част от кравефермите развъждат нови породи, които произвеждат мляко с високи нива на А1 бета казеин, за когото проучвания сочат, че влияе негативно на човешкия организъм. Новите технологии на производство повлияват съществено и възможността ни да усвояваме калций от млякото, за който се знае, че може да бъде абсорбиран само при необходимото наличие на витамин Д в организма. Този факт поставяме като трети много важен акцент. Освен това при пастьоризацията на млякото се губят   половината количество витамин С, много водоразтворими витамини, фитостероли, витамин В2, ензими и минерали като калций, хлорид, магнезий, фосфор, мед, натрий и сяра. Като негативна се определя и широкоразпространената хомогенизация. А с добавянето на „подобрители” като мастно разтворими витамини, сред които синтетичен витамин Д, и обезмасляване, млякото още повече се отдалечава от първоначалния си вид и хранителни качества.

Всичко това налага необходимостта от много добро запознаване с произхода и преработката на хранителните продукти, които могат да набавят така ценния за организма ни калций. Задача, която трудно може да бъде изпълнена, ако разполагаме само с етикета на опаковките на млеката и млечните продукти. Другото разумно решение е приемането на хранителни добавки, които ще ни гарантират редовен прием на необходимото количество калций спрямо индивидуалните ни нужди. Взимането на калций под формата на добавки е честа практика и се прилага като профилактична мярка срещу рак на дебелото черво и задстомашната жлеза. Освен това то е препоръчително и за хора, които са малко подвижни, изложени са на стрес или постоянно боледуват. Хранителни добавки взимат и спортистите и любителите на сауните. Потенето е свързано със загубата на калций, която трябва да бъде компенсирана.

Небезизвестен е и фактът, че газираните напитки и какаото, което присъства в любимите на дамите и децата шоколадови изделия, възпрепятстват усвояването на калция от организма. Причината се крие в съдържащите се в тях фосфати. Не на последно място, таблетка калций може да помогне на всеки, който изпитва трудности при заспиване.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ