ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Каму Каму и ползите от витамин С за Вашето здраве

Витамин С, познат в медицината още като Аскорбинова киселина, е един от най-познатите антиоксиданти, доказал се с полезните си свойства за здравето и цялостното благополучие на хора от всякакви възрасти. Посвещаваме днешната статия на най-важните предимства от приема на този витамин и как можете да си го набавите по възможно най-естествения начин.

Какво представлява витамин С и защо е важен за здравето Ви

Витамин С е водоразтворим витамин и антиоксидант и основен компонент при биосинтеза на колаген и усвояването на желязо от храната. Човешкият организъм не притежава способността да самопроизвежда веществото, затова е необходимо да си го набавяте чрез външни фактори. Добрите новини са, че има редица храни, които могат да Ви доставят ценния антиоксидант, но на тях ще обърнем внимание малко по-късно в статията. 

Недостигът на витамин С в организма може да доведе до скорбут - заболяване, което се характеризира с кръвоизливи, хиперкератоза и хематологични аномалии и може да има фатален край, ако не се овладее навреме. В миналото най-често страдащи от скорбут са били моряците, тъй като по време на плаване, диетата им рядко включвала храни, богати на витамин С. Днес те са открили своите начини да си набавят веществото дори в открито море, а ние можем да преминем към разглеждане на ползите от мощният антиоксидант.

Подкрепа за имунната система

витамин С е един от основните компоненти за поддържане на здрава имунна система. Той стимулира производството на бели кръвни клетки, които отговарят за защитата на организма от различни патогени и инфекции. Редовният прием на витамин С може да намали продължителността и интензитета на различни заболявания, включително и обикновени настинки - колко често личният Ви лекар Ви е предписвал витамин С при грип? Той е една от причините за по-бързото Ви възстановяване.

Ролята на витамин С като антиоксидант 

Неведнъж в тази статия споменахме мощните антиоксидантни свойства на витамин С за организма. Веществото способства за неутрализиране свободните радикали в тялото, като намалява оксидативния стрес и предотвратява клетъчното увреждане. Това негово действие предотвратява преждевременното стареене на клетките в тялото, поддържа здрава Вашата сърдечно-съдова система и може да Ви предпази от развитие на редица хронични заболявания.

Помощник при синтеза на колаген

Друго основно свойство на витамин С е насърчаването на синтеза на колаген - структурен протеин, който поддържа здравето на ставите, сухожилията и кръвоносните съдове. Редовният прием на витамин С спомага за здравето на опорно-двигателната система и поддържа гъвкавостта на ставите. Питали ли сте се защо веществото е така често срещано и в козметичната индустрия? Благодарение на него повърхностните рани зарастват по-бързо, а кожата може да поддържа здрав и сияен вид.

Връзката между витамин С и желязото

В началото на материала споменахме, че антиоксидантът отговаря за усвояване на желязо от храните. По-този начин организмът Ви е защитен от развитие на анемия в следствие от дефицит на желязо, имате повече енергия и се чувствате по-жизнени, което от своя страна подобрява и настроението Ви.

Как да си набавите витамин С

Изненадани ли сте колко важен може да бъде само един вещество за цялостното Ви здраве? Добрите новини са, че има редица източници на витамин С, като цитрусови плодове, (помните ли моряците от първата част на статията - това е било тяхното спасение от недостиг на аскорбинова киселина в открито море) горски плодове, броколи и чушки. Растението Каму Каму също е богато на полезния витамин и е един от най-натуралните му източници. Искате ли да научите повече за него? Продължете да четете!

Каму Каму - вълшебните плодове на Амазонка

Едно перфектно решение за регулярно набавяне на витамин С в забързаното ежедневие, е чрез Натурален витамин С от Каму Каму Mermaids Havfruene на Herbamedica. Растението Каму Каму произхожда от тропическите дъждовни гори на Перу и Бразилия. Малкият плод съдържа 60 пъти повече витамин С от един портокал, а освен това има и редица други ползи за тялото Ви.

Освен забележително високото съдържание на витамин С и мощните си антиоксидантни свойства, Каму Каму способства за намаляване възпалителните процеси в организма, също така понижава риска и от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Гроздоподобният плод е богат и на фибри, което способства за правилните функции на храносмилателната система и в частност функциите на червата.

Изборът на веган капсулите на Herbamedica Ви предоставя 100% органично набавяне на така необходимия за здравето Ви витамин С чрез екзотичното растение Каму Каму. Само с 2 капсули дневно можете да се насладите на редица ползи за цялостното си благосъстояние, като подобрени функции на имунната система, повишен синтез на колаген в организма, по-красива кожа и подобрено зрение, повече енергия, добро настроение и повишено качество на съня. 

Витамин С играе важна роля в укрепването на общото Ви здраве и е от ключово значение да си осигурите редовен прием на това вещество, за да имате по-здрава имунна система и защита от оксидативен стрес. Докато в редица плодове и зеленчуци се откриват малки количества витамин С, плодът Каму Каму предоставя несравними нива на това жизненоважно вещество.

Включването на хранителна добавка с екзотичния плод в ежедневието си, Ви дава възможността да се докоснете до магията на амазонските тропически гори и в същото време да доставите на организма си всички необходими вещества за крепко здраве и защита от токсини, бактерии и инфекции. Доверете се на Herbamedica и се убедете в забележителните ползи на Каму Каму още днес!

Използвани източници

 Abdullah M, Jamil RT, Attia FN. Vitamin C (Ascorbic Acid) [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/

Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013 Oct;28(4):314-28. doi: 10.1007/s12291-013-0375-3. Epub 2013 Sep 1. PMID: 24426232; PMCID: PMC3783921.

Doseděl M, Jirkovský E, Macáková K, Krčmová LK, Javorská L, Pourová J, Mercolini L, Remião F, Nováková L, Mladěnka P, On Behalf Of The Oemonom. Vitamin C-Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination. Nutrients. 2021 Feb 13;13(2):615. doi: 10.3390/nu13020615. PMID: 33668681; PMCID: PMC7918462.

Langley PC, Pergolizzi JV Jr, Taylor R Jr, Ridgway C. Antioxidant and associated capacities of Camu camu (Myrciaria dubia): a systematic review. J Altern Complement Med. 2015 Jan;21(1):8-14. doi: 10.1089/acm.2014.0130. Epub 2014 Oct 2. PMID: 25275221; PMCID: PMC4296744.

Do NQ, Zheng S, Park B, Nguyen QTN, Choi BR, Fang M, Kim M, Jeong J, Choi J, Yang SJ, Yi TH. Camu-Camu Fruit Extract Inhibits Oxidative Stress and Inflammatory Responses by Regulating NFAT and Nrf2 Signaling Pathways in High Glucose-Induced Human Keratinocytes. Molecules. 2021 May 26;26(11):3174. doi: 10.3390/molecules26113174. PMID: 34073317; PMCID: PMC8198278.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ