ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Катаракта – естествена част от остаряването?

Една от типичните болести на старостта е т.нар. сенилна катаракта, известна още като старческо перде. Думата „катаракта” идва от гръцки и в буквален превод означава „голям водопад” или „огромен порой”, тъй като страдащите от това заболяване описват зрението си така – сякаш гледат през течаща вода. На физиологично ниво проблемът се свързва с омрежаване или гликозиране на очната леща. Процесът на загуба на зрението е сравнително продължителен – може да се проточи в рамките на 4 до 6 години и в началото да не предизвика видимо смущение в зрението.

Съвременният човек е облагодетелстван с множество технологични удобства. Живеем в красиви, топли домове, храната ни е винаги на една ръка разстояние, радваме се на електричество и всякакви устройства, които улесняват живота ни. За разлика от нашите баби и дядовци, имаме достъп до изобилна здравна информация и лекарска помощ. Средната продължителност на живота на днешния човек е 74,5 години – възраст, която е била смятана за непостижима само преди няколко поколения. Въпреки развитието на човечеството, все още има болести, с които не можем да се справим и част от тях са свързани с процеса на стареене на тялото. Тъй като приемаме за нормално с годините организмът да отслабва, костите да стават по-крехки и зрението да се влошава, много от нас не вярват, че старческите заболявания са предотвратими. Истината е, че дори да сме генетично предразположени към определени здравословни проблеми, имаме възможност да се предпазим от тях. За целта е необходимо да се направят съответните изследвания и да предприемем мерки, препоръчани от експерт, за да минимизираме шанса от активиране на определени гени.

Лещата на окото е прозрачна структура, която фокусира образите върху светлочувствителната ретина. Катарактите представляват затъмнени поленца в лещата, които се появяват когато определен протеин в лещата образува абнормални струпвания. Постепенно петънцата стават по-големи и засягат зрението, като изкривяват или напълно блокират светлинния сноп лъчи, преминаващ през лещата.

Симптоми на катаракта

Заболяването се характеризира с:

  • Намалена визуална активност;
  • Замъглено и замазано виждане;
  • Двойно виждане (диплопия);
  • Затъмнено виждане на цветовете;
  • Повишена чувствителност към ярка светлина;
  • Миопия (късогледство).

Дори да имате подобни или близки симптоми, диагностицирането на катаракта трябва да се извърши от специалист чрез прилагането на тестове за активност на окото, близко и далечно виждане и контрастна сензитивност.

Катаракта е заболяване, типично за хора над 60-годишна възраст и все още е най-честият причинител на обратима слепота. Въпреки че се третира успешно чрез оперативна намеса, преди развиване на самото заболяване, рядко се прилагат превантивни мерки, които да го предотвратят. Това до определена степен се дължи на факта, че повечето хора смятат, че проблемът в основата му не може да бъде третиран, тъй като е част от естествения процес на остаряване. В действителност, не можем да предотвратим остаряването, но можем да го забавим.

Защо остаряваме?

В основата на остаряването стои един специфичен баланс, който с времето организмът ни не може да поддържа – това е балансът между свободни радикали и антиоксиданти.

Свободните радикали са кислородни молекули, които имат един или повече необвързани електрони. Това ги прави изключително реактивни и в много случаи опасни за организма с някои малки изключения. Те си взаимодействат с ДНК молекулите и  протеините и „открадват” електроните им, за да се стабилизират. Това, от своя страна, разбалансира „нападнатата” молекула, която трябва да си вземе електрон от друго място. По този начин се получава верижна реакция, предизвикана от свободните радикали.

Всяка клетка, която използва ензими и кислород, за да изпълнява функциите си е подложена на атаки от свободните радикали. Ето защо антиоксидантите са изключително важни за цялостното ни здраве и дълголетие. Те даряват един от своите свободни електрони на увредените клетки, като по този начин възстановяват целостта им и прекъсват негативната верижна реакция. Това, което причинява остаряване е дисбалансът между свободните радикали и антиоксидантите, познат още като оксидативен стрес.

С напредването на възрастта естествените антиоксидантни способности на организма намаляват. Добрата новина е, че можем да подпомогнем тялото в освобождаването му от свободните радикали, като му набавяме нутриенти с антиоксидантни свойства. В случая с катаракта учените са установили, че ключова роля играят достатъчните нива на витамин С. Проучване не King’s College London измерва плътността на катаракта на доброволци на възраст над 60 години в продължение на 10 години. Наблюдавани са хранителните навици, излагането на външни замърсители и генетичното предразположение към заболяването. Учените установили, че доброволците, които приемали достатъчно витамин С през храната си имали 20% по-малък риск от развиване на катаракт и 33% по-слаба прогресия на заболяването в рамките на периода на излседването.

Експертите смятат, че свойството на витамина успешно да предпазва от развиването на катаракта се дължи именно на антиоксидантните му свойства. Нутриентът неутрализира свободните радикали и по този начин намалява оксидативния стрес. В допълнение, учените са установили, че GABA рецепторите също имат нужда от витамин С, за да функционират оптимално. Това прави витамина важно допълнение към диетата на хора, страдащи от глаукома, тъй като тя е свързана с дейността на GABA рецепторите.

Лечение на катаракта

Най-прилаганият метод на лечение на катаракта към момента е оперативният. Подобна процедура от една страна е инвазивна, а от друга – дава странични ефекти при 30 до 50% от пациентите. В определени случаи се получава т.нар. „след-катарактово” състояние, което също трябва да се третира операционно.

За сметка на това, използването на продукти, които намаляват оксидативния стрес и увеличават антиоксидантната защита на окото добиват все по-голяма популярност. Това се дължи, на първо място, на неинвазивността на подобни медикаменти, а от друга на способността им да третират проблема в неговата основа. Разбира се, има случаи, в които оперативната намеса е неизбежна, но изследвания показват, че третирането с капки, богати на N-ацетилкарнозин води до следните резултати:

  • При 88,9% от пациентите се подобрява чувствителността на отблясъци.
  • 90% от пациентите съобщават за по-ясно и по-остро зрение.
  • И може би най-важното - при 41% от пациентите се наблюдава значително подобрение в "пропускливостта" на лещата.
  • При пациентите, приемащи подобни продукти, не се наблюдава повторна поява на катаракта.

Здравето е избор, който правим всеки ден и който се определя от цялостния ни начин на живот. Доставяйте на тялото си необходимите му вещества, движете се и прекарвайте време с любимите хора. При нужда от експертно мнение, винаги можете да разчитате на професионалистите в DetoxCenter.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ