ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Катаракта или как да се справим с „пердето“

Катаракта е състояние, което причинява повече проблеми с очите, от което и да е друго очно състояние или заболяване.

Очите са нашите прозорци към света. Доста клиширано звучи, но ако наистина страдаш от катаракта или имаш близки с това състояние, ще оцениш сентенцията. Няма нищо по-дразнещо и притеснително от нарушената видимост – замъгленост, двойни образи, изменение на цветовете.

Днес ще те запознаем със същността на състоянието катаракта, неговите симптоми и начините за ефективно и безопасно лечение, което не включва оперативната намеса.

Катаракта – същност, причини и видове

Катаракта е състояние на потъмняване на лещата, което се дължи на прекомерно струпване на протеини. При нормално функциониращото човешко око светлината преминава през прозрачната леща и се насочва към ретината. Лещата трябва да бъде „чиста“, за да може ретината да получи ясен образ, който да изпрати до мозъка.

Лещите на очите работят на принципа на лещите на всяка камера.  Те насочват светлината към ретината. От свиването и разширяването на зениците зависи колко светлина ще достигне до ретината. Именно лещите ни позволяват да виждаме както много наблизо, така и надалече.

Лещите са съставени главно от вода и протеини. Последните са в строго определена конструкция, за да могат лещите да са ясни, чисти и да функционират правилно. С годините под въздействието на окислителните процеси, тези протеини се прегрупират и създават така нареченото „старческо перде“. Това значително затруднява зрението, като дори възпрепятства извършването на ежедневни дейности като шофиране, четене, гледане на телевизия, разпознаване на лица.

Катарактата обаче не е характерна само за възрастните хора, въпреки че тя е най-разпространена. Състоянието може да се развие и под въздействието на други фактори или да бъде вродено. Такива фактори са:

 • Облъчване с UV лъчи от различни източници.
 • Диабет.
 • Хипертония.
 • Затлъстяване.
 • Тютюнопушене.
 • Дълготраен прием на медикаменти с кортикостероиди.
 • Предишно нараняване на очите или възпаление.
 • Хормонозаместителна терапия.
 • Редовен прием на алкохол.
 • Миопия (късогледство).
 • Ако има налице семейна история на това състояние.

Цигарите увеличават риска от развитие на катаракта.

Катаракта – симптоми

Обикновено катарактата се развива продължително и напълно се разгръща при по-тежки симптоми. Най-разпространените симптоми са следните:

 • Замъглено зрение.
 • Виждане на малки точици или цели петна.
 • Затруднено зрение при приглушена светлина или много силна светлина.
 • Затруднено четене.
 • По-честа смяна на диоптрите.
 • Неефективност от носене на очила.
 • Рядко, но възможно – виждане на ореол от светлина около светли предмети като фарове на кола или улични лампи.
 • Двойно виждане.

При първи признаци на изброените симптоми, ти препоръчваме да се консултираш с опитен специалист, който ще ти насрочи лечение в зависимост от тежестта на твоето състояние.

Катаракта - лечение без операции

По последни научни твърдения, катарактата се формира, когато тялото навлезе в режим на оксидативен стрес. Тогава настъпват окислителни процеси, които увреждат. Това състояние е познато още като претоварване на тялото със свободни радикали. Именно на тях се дължат процесите на стареене.

За да предотвратиш този процес или да елиминираш свободните радикали, е важно да приемаш много антиоксиданти чрез храната и хранителни добавки. Най-мощният антиоксидант в тялото е глутатионът. И не само. Той е най-важният антиоксидант за очните лещи.

Друг важен антиоксинат за очите е витамин С. Лещите на очите естествено имат високо съдържание на витамин С, който ги предпазва от окисление. Богата на витамин С диета предотвратява това увреждане на лещата. А приемът на високи нива на витамин С от висококачествени хранителни добавки, многократно облекчава симптомите на катаракта.

Симптомите на катаракта се подобряват при високи нива на витамин С в кръвта.

Сещаш ли се за още безценни антиоксиданти?

Ние определено да!

Ликопен, бета-каротен и витамин Е са антиоксиданти, които имат невероятна сила върху здравето очите. Ликопенът има потенциалът да предотврати развитието на катаракта, както и да забави развитието на вече настъпило състояние. Витамин Е подпомага здравето на очите, но за да бъде ефективен, той трябва да се приема с достатъчни количества витамин С и бета-каротен.

Бета-каротенът, от друга страна, веднъж попаднал в организма, има два пътя: или действа като антиоксидант, или се преобразува във витамин А, ако организмът се нуждае от него. Витамин А е витаминът на очите. Неговото действие също е двойно: предпазва очите от развитие на катаракта и подобрява симптомите при катаракта.

Ако смяташ, че не приемаш достатъчно витамини и минерали, които поддържат здравето на очите ти, препоръчваме ти да се насочиш към висококачествени витамини с балансирано съдържание, които ще се погрижат за тях.

Бонус информация

Имаме и една изненада за теб. Но нека първо те попитаме нещо:

Какво би направил, ако изследвания показват, че за 6 месеца можеш да подобриш:

 • Остротата на зрението си с 90%.
 • Чувствителността си към блестящи обекти с 88,9%.
 • Пропускателната възможност на лещите с 41,5%.

… само с помощта на едни специални капки за очи?

Би ли се възползвал от възможността?

Е, ние със сигурност не бихме пропуснали!


Истинското откривателско пътешествие се състои не в търсенето на нови земи, но в притежанието на „нови очи“.

Много често възприемаме нашите сетива за даденост. Разбираме колко безценни са те едва когато сме на път да ги изгубим.

Не отлагай!

Погрижи се за своите очи. Те ти помагат да интерпретираш света и да градиш реалността, в която искаш да живееш.

Екипът на Хербамедика ти пожелава кристално зрение и живот, изпълнен с безброй приключения!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ