ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Кайсиеви ядки: Оръжие срещу диабета, сърдечните заболявания и рака

Кайсиевите ядки от години привличат вниманието на медици и нутриционисти заради потенциалните си ползи за здравето, включително във връзка със заболявания като диабет, рак и проблеми на сърдечно-съдовата система. Днес ще ви разкажем повече за хранителните свойства на кайсиевите семена и техните ползи за здравето ви.

Кайсиеви ядки - какво трябва да знаете?

Кайсиите принадлежат към семейство Rosaceae и произлизат от Централна Азия. Плодовете са ценени заради сочната си текстура се консумират както пресни, така и сушени, често се използват и в кулинарията за конфитюр и редица десерти.

Кайсиевите ядки се намират в костилките на кайсиите, имат орехов вкус и често се използват в кулинарията, както и в естествената медицина заради предполагаемите си ползи за здравето.

Ядките от кайсия са богати на редица хранителни вещества като витамин В17 или лаетрил, протеини, фибри, здравословни мазнини, и много други витамини и минерали.

Витамин В17, който се открива в кайсиевите ядки е известен още като амигдалин. Амигдалинът е цианогенен гликозид, който може да освободи цианид, когато се метаболизира в тялото. Макар да се смята, че това крие рискове за здравето, всъщност амигдалинът има потенциални ползи за здравето, включително противоракови свойства и облекчение на състояния като диабет и сърдечно-съдови заболявания. 

Какви са предимствата на кайсиевите ядки за здравето?

Противоракови свойства

Кайсиевите ядки имат мощни противовъзпалителни свойства и високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане на свободните радикали.

Амигдалинът, на който кайсиевата ядка е богат пък, е известен като естествено средство за превенция на рак. Смята се, че кайсиевите семена помагат за унищожаването на раковите клетки веднага щом те се образуват.

Ползите на кайсиевите ядки срещу диабет

Амигдалинът е изследван още и за ефектите си върху регулирането на кръвната захар и инсулиновата чувствителност. Някои изследвания показват, че амигдалинът спомага за подобряване на метаболизма на глюкозата и инсулиновата чувствителност, което може да бъде полезно за хора с диабет. 

Фибрите в кайсиевите ядки пък могат да бъдат полезни за регулиране на нивата на кръвната захар чрез забавяне на усвояването на захарта в кръвния поток и насърчаване на ситостта, докато витамините и минералите играят съществена роля в различни метаболитни процеси.

Подпомагане здравето на сърцето

Въпреки че амигдалинът получава най-голямото внимание, щом стане дума за кайсиеви ядки, пангамовата киселина е друго важно съединение, открито в тези семена, което е свързано с по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания.

Пангамовата киселина, позната още като витамин В15, е свързана с намаляване на стреса върху сърдечно-съдовата система, особено при случаи на исхемична болест на сърцето. Някои проучвания сочат, че редовната консумация на малки количества кайсиеви семена може да понижи кръвното налягане, като по този начин намалява риска от атеросклероза, инфаркт и инсулт.

Ползи за здравето на дихателните пътища

Съществуват сведения, че кайсиевите ядки са свързани с подобряване на респираторното здраве, тъй като могат да възпрепятстват отделянето на слуз и храчки в дихателните пътища.

Активните съставки в кайсиевите семена действат като отхрачващо средство и правят тялото по-малко чувствително към алергени, което може да намали тежестта на астматичните пристъпи и възпаленията на гърлото.

Подкрепа за храносмилателните процеси

Кайсиевите ядки са с високо съдържание на протеини и фибри, комбинация, която засища организма и подпомага метаболизма.

Една кайсиева ядка се състои от 5% фибри, а фибрите прочистват храносмилателния тракт и подпомагат премахването на токсините от организма. Диетичните фибри могат да насърчат движението в червата, което води до намаляване на симптоми като запек, подуване на корема, спазми и диария. Фибрите също могат да помогнат за правилното усвояване на хранителни вещества в червата.

Предимства за здравето на кожата

Кайсиевите ядки се прилагат и в козметиката и имат леки ексфолиращи свойства, които спомагат за премахване на мъртвите кожни клетки.

Маслото от кайсиеви ядки е с високо съдържание на олеинова и линолова киселини и витамини А и Е, които овлажняват и подхранват сухата кожа. Обикновено се използва за направата на кремове, сапуни и лосиони за тяло.

Как можете да се възползвате от предимствата на кайсиевите ядки?

Макар и носещи редица ползи за здравето, е препоръчително да бъдете внимателни с консумацията на кайсиеви ядки. Амигдалинът, колкото и полезен за различни заболявания, в прекомерни количества може да доведе до освобождаването на големи количества цианид в организма.

За да сте сигурни, че извличате единствено полезните вещества на кайсиевите ядки без риск за здравето си, препоръчваме да се доверите на употребата на Hunza Oil масло от горчиви кайсиеви ядки, предлагано на сайта на Herbamedica.

Ето и какви са част от ползите от приема на кайсиевото масло:

Подсилва имунната система

Подобрява метаболизма

Пречиства организма от токсини

Насърчава здравето на сърдечно-съдовата система

Регулира нивата на холестерола

Облекчава респираторни заболявания

Намалява косопада и стимулира растежа на нова коса

Облекчава кожни раздразнения, екзема и акне

Hunza масло от горчиви кайсиеви ядки е 100% натурален продукт, създаван от внимателно подбрани кайсиеви ядки, които се отглеждат в Хималаите при надморска височина от 3,000 метра.

Продуктът може да се приема както вътрешно, така и външно. Препоръчваме 2-3 впръсквания в устната кухина до два пъти дневно, или употребата му в козметични процедури като част от маски за коса и тяло, втриване в скалпа или добавянето му към шампоани и балсами за коса.

Използвани източници:

Shahida Anusha Siddiqui, Sidra Anwar, Bello Mohammed Yunusa, Gulzar Ahmad Nayik, Amin Mousavi Khaneghah, The potential of apricot seed and oil as functional food: Composition, biological properties, health benefits & safety, Food Bioscience, Volume 51, 2023, 102336, ISSN 2212-4292, https://doi.org/10.1016/j.fbio.2022.102336.

Kopčeková J, Kolesárová A, Schwarzová M, Kováčik A, Mrázová J, Gažarová M, Lenártová P, Chlebo P, Kolesárová A. Phytonutrients of Bitter Apricot Seeds Modulate Human Lipid Profile and LDL Subfractions in Adults with Elevated Cholesterol Levels. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jan 13;19(2):857. doi: 10.3390/ijerph19020857. PMID: 35055679; PMCID: PMC8775948.

Akhone MA, Bains A, Tosif MM, Chawla P, Fogarasi M, Fogarasi S. Apricot Kernel: Bioactivity, Characterization, Applications, and Health Attributes. Foods. 2022 Jul 22;11(15):2184. doi: 10.3390/foods11152184. PMID: 35892769; PMCID: PMC9332734.

Minaiyan M, Ghannadi A, Asadi M, Etemad M, Mahzouni P. Anti-inflammatory effect of Prunus armeniaca L. (Apricot) extracts ameliorates TNBS-induced ulcerative colitis in rats. Res Pharm Sci. 2014 Jul-Aug;9(4):225-31. PMID: 25657793; PMCID: PMC4314870.


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ