ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Кейл - Революция в зеленото хранене

Познат още на древните римляни, къдравият кейл е присъствал в кухнята на редица държави – Англия, САЩ и Шотландия. В последната е бил утвърдена местна храна и основна култура благодарение на невероятните си свойства.

Някои специалисти по хранене и нутриционисти в чужбина го нареждат на върха, където се намираха други два зеленолистни. Това са спанакът и броколите.

Те обаче изостават от революцията в зеленото хранене – зеленчукът кейл. Ако никога не сте го чували или не знаете какво представлява, насладете се на статията за него.

Какво представлява зеленчукът кейл

Обикновено със светли или тъмно-зелени цветове, къдравото зеле кейл е много популярно на север, а при нас е все още не особено известен. Той е много подходяща храна за народи, които живеят при по-сурови климатични условия. Това ще рече, че консумацията на кейл през зимния период е отлично решение и чрез него ще си набавите следните полезни елементи:

  • Витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е, К
  • Минерали – мед, фосфор, калий, магнезий, калций (по-големи количества от тези в броколите)
  • Фибри, протеини, омега-3 мастни киселини
  • Бета-каротин и фолиева киселина

Той често е наричан суперхрана от новото поколение. Трудно ще намерите кейл в масовите вериги, но пък отглеждането му не изисква специални условия. Необходими са ви само семена, като малко по-късно ще ви обясним подробностите.

Сред основните предимства на къдравия кейл е липсата на калории и мазнини.

В него се съдържат големи количества желязо и фибри, които подобряват работата на храносмилателната система.

Полезни свойства на зеления кейл

Неговият потенциал за лечение на онкологични заболявания е признат, защото съдържа противоракови хранителни елементи. Това са глюкозинолатите.

Суперхраната се отличава с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които подпомагат клетъчните процеси и подсилват имунната защита на организма. В една чаша кейл се съдържат 10% от дневната доза омега-3, а количествата витамин С са около 17 пъти повече отколкото тези в спанака.

Кейлът е много добра храна за хора, застрашени от загуба на мастна тъкан и остеопороза. Съдържащият се в него витамин К подобрява костното здраве и защитава от някои видове рак. Той спомага за транспортиране на калция до тоталното му усвояване от организма.

Същият витамин е с изключително важни свойства – за съсирване на кръвта. Неговите количества в кейла са предостатъчно и това може да е още една сериозна причина да го потърсите.

Известно е, че суровият кейл е с най-големи количества лутеин и зеаксантин. Те са съединения, които също предотвратяват ракови форми и забавят процесите на стареене, неутрализирайки свободни радикали.

Всички тези факти се посрещат оптимистично от веганите, вегетарианците и суровоядците. Благодарение на зеления кейл, те ще могат да си набавят така необходимите калций, желязо, витамини и фибри.

Кулинарни приложения и съвети

В комбинация със зехтин, ядки или авокадо, кейл е истинска наслада. Той е подходящ за редица рецепти и хранения. За закуска може да се добави към омлет от яйца, може да се използва за направата на зелено смути или като добавка към рибено ястие.

Отглежда се изненадващо лесно, като за целта са ви необходими само семена. Трябва да ги посеете на пролет, а порасналите вече стръкове около 10-15 см се разсаждат на 30 см в градинска почва. Не е необходимо да наторявате по никое време.

Ще се сдобиете със страхотен кейл, когато той направи листа. Те се режат, когато са все още крехки, защото не горчат. В този си вид, листата са най-вкусни на салата или в смути.

Относно възможностите за кулинарно приложение, кейл се приготвя по същия начин като листните зеленчуци. Ако ви се стори прекалено горчив може да убиете вкуса с лимон. По принцип най-добре се получава на пара.

Може да се изненадате от леко лютивия пикантен вкус, но с такива хранителни стойности определено си струва да пробвате кейл. И едно последно уточнение за него, което трябва да запомните:

Кейлът е част от списъка на EWG – Environmental Working Group, за продукти с голямо количество пестициди. Поради това ви съветваме да купувате био кейл, отглеждан местно и в необходимите условия за био производство.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ