ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Кога хормоните са виновни за проблеми със съня

Няма нищо по-хубаво от това да се събудим след добър нощен сън, освежени и готови да посрещнем новия ден и неговите предизвикателства. За жените обаче много по-често това е трудна задача. Дамите изпитват телесни промени, които могат да направят пълноценния и непрекъснат нощен сън невъзможен. Менструацията, бременността, перименопаузата и менопаузата са периоди, изпълнени с хормонални промени, а и факторът стрес допринася за дисбаланса на тези химични вестоносци.

Има и други деликатни хормонални баланси, които влияят върху качеството и количеството на съня. Това са нивата на естроген, прогестерон, кортизол, мелатонин и други, за които ще ви разкажем в статията ни. 

Защо хормоните объркват съня ни (и какво друго)

Всяка нощ, докато спим, телата ни работят усилено, възстановявайки се от предишния ден и подготвяйки се за следващия. Част от този процес включва производството и регулирането на много от хормоните в тялото.

Хормоните са химически пратеници, които действат като молекули предвестници в тялото. Тези хормони са отговорни за поддържането на телесните ви функции, включително, но не само:

 • Глад, апетит и нива на кръвна захар.
 • Циркадният ритъм и вашият цикъл сън-бодърстване.
 • Сексуална функция и либидо.
 • Телесна температура.
 • Сърдечно-съдова функция.
 • Възстановяване на мускулите и тъканите.

Също така добрият нощен сън е жизненоважен за здравословното производство и секреция на хормони. Лошото качество на съня и кратката му продължителност могат да възпрепятстват не само нивата на хормоните, но и начина, по който хормоните се произвеждат и как взаимодействат помежду си. Това може да доведе до хормонален дисбаланс, както и всякакви съпътстващи заболявания, които могат да бъдат резултат от този дисбаланс, като заболявания на щитовидната жлеза, сексуална дисфункция и нарушения на съня.

Хормони, които влияят на съня ви

Тук е изключително интересно това как сънят е инструмент за производството на хормони, но и някои от хормоните влияят на качеството на съня. Нека видим кои са жизненоважните хормони, които могат да повлияят на качеството на съня и да го превърнат в приятно време или мъчение.

Мелатонин

Често наричан „хормон на съня“, могъщият мелатонин е пряко отговорен за насърчаването на здравословния сън и регулирането на циркадния ритъм на тялото. Повечето от хормоните в тялото се произвеждат в хипофизната жлеза на мозъка, включително мелатонинът се произвежда в епифизната жлеза, която е свързана с цикъла сън-бодърстване.

Нарушаването на съня или лошото качество на съня може да повлияе отрицателно върху производството на мелатонин в тялото. И тъй като добрият нощен сън е от фундаментално значение за цялостното ви здраве и благополучие, жизненоважно е да се наспивате добре всеки ден.

Прогестерон и естроген

Естрогенът, основният „женски“ полов хормон, контролира менструалния цикъл на жената. Има три основни типа естроген: естрадиол, естриол и естрон. Тези форми на естроген се произвеждат в различни периоди от живота на жените, като например по време на детеродна възраст, бременност и менопауза. Прогестеронът пък помага за нормално протичане на бременността и през това време нивата му са най-високи.

Нивата на прогестерон и нивата на естроген варират през различните етапи от живота на жената, оказвайки влияние върху качеството на съня. Това се случва най-често около менструалния цикъл, бременността и менопаузата.

Също така прогестеронът е важен за нормалната мозъчна функция. Неговият естествен анти-стрес ефект може да ви помогне да заспите по-бързо и да изпитате по-малко смущения по време на сън. 

От друга страна, когато нивата на прогестерона започнат да падат - поради менструация или менопауза - това може да причини тревожност и безсъние. Това е и една от най-разпространените причини жените в менопауза да имат проблеми със съня.

Кортизол

Сънят регулира кортизола, често назоваван „хормон на стреса“. Това обаче не е основната цел на кортизола. Заедно с мелатонина, кортизолът е от ключово значение за поддържане на вашия пълноценен сън.

Когато се събудите, нивото на кортизола временно се повишава, което ви помага да се събудите и да се почувствате заредени, тъй като производството на мелатонин намалява. С наближаването на времето за лягане производството на кортизол намалява, докато производството на мелатонин се увеличава, помагайки на тялото ви да се подготви за сън.

Повишените нива на кортизол могат да повлияят негативно на съня ви, най-често в резултат на стрес и употреба на електронни устройства, които потискат производството на мелатонин в тялото. Затова и много експерти препоръчват да не използваме дигитални устройства поне 2 часа преди сън, тъй като тяхната синя светлина нарушава естествените функции на мелатонина. 

Инсулин и кръвна захар

Инсулинът - хормон, произвеждан в панкреаса, регулира нивата на кръвната захар. Когато нивата на кръвната захар се повишават често, тялото може да стане по-малко чувствително към инсулина, поради което да развие инсулинова резистентност. Това не само може прогресивно да доведе до диабет, но също така може да повлияе на съня ви, тъй като нивата на кръвната захар варират през нощта.

Както при кортизола, храни богати на захар въздействат негативно на съня и затрудняват заспиването, докато нивата на кръвната захар са високи. Те също влияят на качеството на съня, когато нивата на кръвната захар се сринат през нощта.

Хормони на щитовидната жлеза (тироидни хормони)

Хормоните на щитовидната жлеза регулират скоростта на метаболизма и храносмилането. Ако щитовидната ви жлеза не функционира правилно и произвежда твърде много или твърде малко хормони, това може да доведе до нарушения на съня, в допълнение към обширен списък от други неприятни симптоми. Две от най-често срещаните нарушения на ЩЖ са хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.

Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза е свръхактивна и произвежда твърде много тиреоиден хормон. Това може да свръхстимулира нервната система, причинявайки безпокойство до степен, в която може да ви е трудно да заспите.

Хипотиреоидизмът от друга страна е състояние, при което щитовидната жлеза е недостатъчно активна и произвежда твърде малко хормони, което води до умора и общо изтощение, дори летаргия. Освен че причинява умора през деня чрез забавяне на метаболизма, хипотиреоидизмът е свързан със сънна апнея, която от своя страна може да допринесе за още умора.

Кога да потърсите медицинска помощ

Ако редовно не спите добре, събуждате се замаяни или се чувствате уморени през целия ден, може да потърсите консултация с ендокринолог, невролог и други медицински специалисти. Те могат да направят необходимите кръвни, хормонални и други изследвания, за да установят дали има хормонален дисбаланс и да препоръчат подходящото лечение.

Част от терапията могат да бъдат и хранителни добавки, които да подкрепят нормализирането на хормоните и да осигурят по-добри условия за пълноценен сън.

Спокоен и пълноценен сън с натурални средства от Хербамедика

Асортиментът ни от натурални продукти включва хранителни добавки за всички системи на човешкото тяло, както и продукти за различни заболявания. Факт е, че все по-често хората търсят естествени средства за справяне с тревожността и стреса в ежедневието, както и за осигуряване на пълноценен нощен сън. Именно поради това постоянно търсим подходящи формули, които да съдействат за подкрепа на нервната система, мозъчната функция и нормализирането на естествения биологичен цикъл на тялото, включително циркадния ритъм.

Когато тези системи и механизми работят добре, сънят не би бил проблемен. Но поради изключително натовареното и стресиращо ежедневие, най-често страда сънят и си вземаме по малко от него, за да свършим още нещо или да прекараме време със семействата си. 

Въпреки липсата на достатъчно време все пак има начини да приоритизираме грижата за здравето. С домашно приготвена храна, полезни мазнини, чисти източници на протеин и някои помощници за по-добър сън ще усетите разликата в начина на функциониране на тялото. 

Ето и нашите препоръки за натурални продукти, които ще ви пренесат по-бързо в страната на сънищата: 

 1. Мелатонин Ликуид - чист мелатонин в течна форма с бързо действие. Не дразни стомаха и има приятен леко сладък вкус. Действа до 30 минути след приема и може да се употребява от възрастни и деца.
 2. Глицин/Glycine - естествена аминокиселина с ключово значение за енергийния метаболизъм и със силно положително действие при нарушения на съня;
 3. МагнеМарин Течен Магнезий - естествена форма на магнезиев хидроксид с минимум 35% магнезий. Магнезият е минерал необходим за нормална функция на мозъка, нервната система, сърдечния ритъм и мускулите. Той е изключително важен при симптоми на умора;
 4. Брейн Код/Brain Code - иновативна формула за подобряване на когнитивната дейност и мозъчната функция. В Брейн Код се съдържат съставки за подобряване остротата на ума, функциите на нервната система и облекчаващи хроничната умора. Това са цитиколин, коензим Q10, бор и коензимът никотинамид аденин динуклеотид NADH PANMOL.

Невро Калм/Nevro Calm  - 100% билкови екстракти за успокояване на нервната система и освобождаване на напрежението. В НевроКалм се съдържат растителни извлеци от пасифлора, златен корен, липа, лавандула и маточина.

Използвани източници

 1. Neurobiological and Hormonal Mechanisms Regulating Women’s Sleep https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2020.625397/full 
 2. Nowakowski, S., Meers, J., & Heimbach, E. (2013). Sleep and Women's Health. Sleep medicine research, 4(1), 1–22. https://doi.org/10.17241/smr.2013.4.1.1 
 3. Zisapel, Nava. “New Perspectives on the Role of Melatonin in Human Sleep, Circadian Rhythms and Their Regulation.” British Journal of Pharmacology, John Wiley and Sons Inc., Aug. 2018
 4. Meers, J. M., & Nowakowski, S. (2020). Sleep, premenstrual mood disorder, and women's health. Current opinion in psychology, 34, 43–49. https://doi.org/10.1016/j.copsyc.2019.09.003 
 5. Fabbrini, M., AricÃ, I., Tramonti, F., Condurso, R., Carnicelli, L., De Rosa, A., Di Perri, C., Bonsignore, M. R., Zito, A., Russo, G., Pagliarulo, M. G., Guarnieri, B., Cerroni, G., Mennuni, G., Della Marca, G., Bonanni, E., & Silvestri, R. (2015). Sleep disorders in menopause: results from an Italian Multicentric Study. Archives italiennes de biologie, 153(2-3), 204–213. https://doi.org/10.12871/0003982920152345 
 6. Mehta, N., Shafi, F., & Bhat, A. (2015). Unique Aspects of Sleep in Women. Missouri medicine, 112(6), 430–434. 
 7. Seeman M. V. (2020). Why Are Women Prone to Restless Legs Syndrome?. International journal of environmental research and public health, 17(1), 368. https://doi.org/10.3390/ijerph17010368 


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ