ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Кои билки и добавки помагат при мъчителен ПМС и хормонален дисбаланс

Вероятно сте една от онези 90% от жените, които стават жертва на ПМС преди своя менструален цикъл. Само се замислете – колко от вашите приятелки са ви споделяли, че страдат от предменструален синдром и търсят начин да облекчат тежките му симптоми? А самите вие може също да ги изпитвате, но и до ден днешен да не сте намерили начин за облекчаването им.

Симптомите могат да са твърде различни и строго индивидуални, като пряко зависят от нивата на естроген и прогестерон. Освен това, ПМС влияе на цялостното физическо, психическо и емоционално състояние, понякога докарвайки до безизходица заради болезнени усещания.

Какво причинява ПМС при жените

Предменструалният синдром (ПМС) е съвкупност от симптоми, които започват около една седмица преди менструацията. Тези симптоми обикновено изчезват в рамките на четири дни след началото на менструацията.

Познатите симптоми на ПМС са подуване на корема, болезнени гърди, чести промени в настроението, раздразнителност, депресивни мисли и усещания, а често се появява и главоболие при промени в кръвното налягане.

Менструалният процес може да се влоши от всяко допълнително токсично натоварване в тялото. Токсините могат да причинят поражения върху хормоналния баланс.

Повечето молекули в тялото ви са базирани на мазнини или на водна основа. Хормоните са молекули, базирани на мазнини, и за съжаление, токсините, базирани на мазнини, са трудни за изчистване. Тялото се очиства най-вече с вода, а водата не е достатъчна, когато става въпрос за отстраняване на хормон-нарушаващи токсини.

Всичко това може би ви е до болка познато, ако сте жена. И всички тези усещания могат значително да разстроят нормалния ритъм на живот, работа и преживявания. Природата освен невероятно добре развити тела ни е дала и много билки, които ни спасяват в най-различни състояния.

Дълго време целта на западната или алопатичната медицина е да спре действието на неприятните симптоми възможно най-бързо. Когато изпитваме болка искаме тя да спре. За да постигнем тази цел обикновено използваме лекарства, които заместват вградените механизми на тялото и много често причиняват дисфункция.

Да, това работи добре и бързо в една част от случаите. Но проблемът е, че когато спрете приема на лекарството спира и неговият ефект.

Не решавате проблема - просто го потушавате за известно време.

С холистичния подход вместо да се опитвате да окажете контрол върху тялото вие ще работите заедно, за да постигнете естествена промяна. Това е по-бавен процес, но обикновено води до по-трайна промяна.

Лекарството не прави корекция; тялото е способно на това, така че когато приключи лечението, вие сте по-здрави, отколкото когато сте започнали.

Това важи изцяло за времето, в което изпитвате тежък ПМС и ще си помогнете най-много, ако се обърнете към природата. При продължителни проблеми с ПМС е добре да потърсите причината и да работите върху нея. Възможно е да имате хормонален дисбаланс, проблем с яйчниците, щитовидната жлеза или друго заболяване, което влияе върху репродуктивната система.

7 средства, които ще ви помогнат при тежък ПМС

Оралните контрацептиви и антидепресантите са традиционни методи за лечение на ПМС. Те обаче принадлежат към конвенционалната медицина, а тя в повечето случаи лекува не причината за болестта, а само симптомите ѝ.

Има различни природни средства, които биха помогнали за облекчение и често са с по-малко странични ефекти, отколкото традиционните лечения. Ние ви предлагаме обяснение как ще ви помогнат при ПМС и как да ги използвате безопасно.

Аврамово дърво или Витекс Агнус Кастус

Витекс Агнус е една от най-често използваните добавки за репродуктивно здраве при жените. Доказано е, че е особено полезно за физически симптоми, включително подуване, болки в гърдите и главоболие. Употребата му се препоръчва за нормализиране на хормонален дисбаланс, за облекчаване на болките по време на ПМС и винаги трябва да се приема според указанията на опаковката или по предписание на лекар.

Масло от вечерна иглика

Маслото от вечерна иглика е добре познато сред жените със своите облекчаващи свойства. Ако досега не сте чували за него, то вижте повече информация за нашия продукт Прим Ойл, който съдържа различни като количество омега-6 мастни киселини и витамин Е.

Калций

Жените със симптоми на ПМС често не получават достатъчно калций от диетата си. Нивата на калций също могат да се променят в менструалния цикъл. Клинично проучване от 2017 г. установява, че калциевите добавки са спомогнали за намаляване на някои симптоми на ПМС като подуване и умора. Още повече, добавянето на калций е ефективна мярка за намаляване на психологическите симптоми, включително тъга, промени в настроението и тревожност.

Как да го приемате: Започнете с прием на 500 милиграма на ден. Добре е да имате предвид, че дневната препоръчителна доза за калций при възрастни варира от 1000 до 1300 mg в зависимост от възрастта и пола ви.

Витамин В6

Витамин В6 участва активно в производството на невротрансмитери, които играят основна роля за вашето настроение. Витамин B6 е водоразтворим витамин, открит в много храни, които вероятно консумирате – нахут, риба тон, сьомга и други риби, картофи и други скорбялни зеленчуци.

Как да го приемате: Необходим е ежедневен прием на водоразтворимия витамин, тъй като тялото не съхранява B6. Ако не можете да получите достатъчно от вашата диета, приемайте добавка от 50 до 100 мг на ден. Винаги следвайте указанията на производителя за дозиране.

Магнезий

Храни, богати на магнезий, са бадемите, зеленолистни зеленчуци и фъстъци.

Неговата роля е безспорна не само при ПМС, а и като естествен антидепресант, против умора и отпадналост и за правилна работа на ендокринната система. Изберете висококачествен натурален магнезий с чисто съдържание и ясен състав.

Как да го приемате: вземете 200 до 250 mg на ден, като се има предвид, че средната ПДД за възрастни трябва да бъде около 300-400 mg, в зависимост от възрастта и пола. Винаги следвайте указанията на производителя за дозиране.

Есенциални мастни киселини

Някои от тях се съдържат в продукт като Прим Ойл (омега-6). Освен тях обаче, жените се нуждаят и от омега-3 и омега-9 в известни пропорции.

Някои мастни киселини, като гама-линолова и алфа-линолова киселина, имат противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат при симптомите на ПМС.

Освен тяхната полезност при симптоми на ПМС, омега киселините се славят като изключително важни за добра мозъчна кондиция и здраве на сърдечно-съдовата система.

Най-добрите източници на омега киселини под формата на хранителни добавки са Нептун Крил Ойл и Рибено масло от ферментирал дроб на риба треска.

Наистина може да са много неприятни дните, в които трае предменструалният синдром. Това не бива да ви отчайва, а тъкмо обратното.

Експериментирайте с посочените тук дарове на природата. Витамини, минерали, екстракти от растения – всички те може да ви помогнат, а ако не опитате няма как да разберете.

Само се въоръжете с търпение и не забравяйте да изследвате нивата на половите и щитовидните си хормони на всеки 6 месеца.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ