ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Кои са формите на витамин В12 и начините на приложение (част 2)

Ще започнем с един любопитен научен факт: витамин B12 има най-голямата и най-сложна химическа структура от всички витамини. Той е уникален сред витамините с това, че съдържа елемента кобалт. Поради тази причина кобаламин е терминът, използван за обозначаване на съединения с активност на витамин В12. Има три различни форми, които влизат в това число, а именно: метилкобаламин и аденозилкобаламин и хидроксикобаламин. 

Витамин В12 е водоразтворим и основно може да се набави от животински източници. Подобно на другите витамини от група В служи на тялото да преобразува храната в гориво (глюкоза), което се използва за производство на енергия. Тези витамини също помагат на тялото да използва мазнините и протеините за различни процеси. Витамините от В комплекс като цяло са ни необходими за здрава кожа, коса, очи и черен дроб. Те също така помагат на нервната система да функционира нормално. 

В настоящата статия ще обърнем внимание на още две форми на витамин В12, както и на техните предимства и недостатъци в случай, че такива има. В никакъв случай не е благоприятно за здравето да живеем с дефицит на витамин В12, тъй като недостигът му допринася за анемия, тревожност и депресия, нарушения на мозъчната функция, репродуктивни проблеми и други усложнения. А начини за корекция на дефицита има.

Защо витамин В12 е важен за здравето

Витамин B12 е особено важен витамин за поддържане на здрави нервни клетки и помага за производството на ДНК и РНК, нашият генетичен материал. Витамин B12 работи “рамо до рамо” с витамин B9 за производството на червени кръвни клетки и оптимално функциониране на желязото в тялото. Също така фолиевата киселина и B12 работят заедно, за да произвеждат S-аденозилметионин (SAMe), съединение, което участва в имунната и неврологичната функция.

Витамин B12 е необходим за синтеза на мастни киселини в миелина и, във връзка с фолиевата киселина, за синтеза на ДНК. Адекватният прием на витамин B12 е от съществено значение и за нормалната функция на кръвта и работата на нервната система.

Поради това, че не се съхранява в тялото, витамин В12 ежедневно трябва да се осигурява чрез подходящите източници. Що се отнася до тях, витамин B12 не се произвежда в растения, а в бактерии (микроорганизми), които могат да бъдат намерени в земята, както и в червата на хора и други животни. На теория – с идеална и здрава чревна флора – тези бактерии ще произведат част от необходимия B12. На практика обаче почти всеки зависи от снабдяването чрез диетата. 

Витамин B12 може да се осигури чрез почти всички месни и животински продукти. Най-голямата концентрация се намира в черния дроб и след това продължава да намалява при чистото месо и някои млечни продукти. А може би единственият растителен източник на B12 е сладководното водорасло хлорела.

Дефицит на витамин В12

При здрави възрастни дефицитът на витамин B12 е необичаен, главно поради това, че общите телесни запаси могат да надхвърлят 2500 μg, дневният оборот е бавен и диетичният прием от само 2,4 μg/ден е достатъчен за поддържане на адекватен статус на витамин B12. 

При възрастни и хора с определени здравословни състояния дефицитът на витамин B12 е по-често срещан поради нарушена чревна абсорбция, което може да доведе до тежък дефицит на витамин B12.

Разглеждайки научната литература разбираме, че чревната малабсорбция, а не неадекватният хранителен прием може да обясни повечето случаи на дефицит на витамин B12. 

Малко известен факт е, че усвояването на витамин В12 от храната изисква нормална функция на стомаха, панкреаса и тънките черва. Стомашната киселина и ензимите освобождават витамин B12 от храната, позволявайки му да се свърже с R-протеин (известен също като транскобаламин-1 или хаптокорин), открит в слюнката и стомашните течности. В алкалната среда на тънките черва R-протеините се разграждат от панкреатичните ензими, освобождавайки витамин B12 да се свърже с вътрешния фактор (IF) - протеин, секретиран от специализирани клетки в стомаха. Рецепторите на повърхността на илеума (крайната част на тънките черва) поемат комплекса IF-B12 само в присъствието на калций, който се доставя от панкреаса. 

Преобладаващите причини за дефицит на витамин B12 са:

 • Автоимунно състояние, известно като пернициозна анемия;
 • Разстройство, наречено малабсорбция на витамин B12, свързана с храната. 

И двете състояния са свързани с хронично възпалително заболяване на стомаха, известно като атрофичен гастрит. Други състояния, засягащи тънките черва, като цьолиакия и болест на Крон, също могат да доведат до дефицит на витамин B12.

Форми на витамин B12

В първата част на темата разгледахме опциите за прием на витамин B12 под формата на хранителни добавки и витамин B12 под формата на капки и спрейове. В продължението сме подготвили преглед на още два начина за осигуряване на този важен витамин - чрез инжекционна форма или хапчета/капсули, включително техните предимства и недостатъци.

Инжекционна форма на витамин B12

Инжекциите с витамин B12 са най-старата и най-добре проучена форма на добавки с витамин B12. Допреди няколко години почти всички случаи на дефицит на витамин B12 бяха лекувани чрез инжекционна форма и те все още имат важна роля днес.

Тъй като по-голямата част от заболяванията с дефицит на витамин B12 имат нещо общо с нарушения на абсорбцията, инжекциите са най-надеждният начин за осигуряване на този важен витамин. Какво значи това? Активната съставка в инжекциите с витамин B12 отива директно в мускула и по този начин намира пътя си в кръвта, без да е необходимо да преминава през храносмилателния тракт. 

След сериозен и продължителен дефицит инжекциите с витамин B12 са особено подходящи, тъй като те са най-надеждното средство за бързо попълване на запасите от B12 в тялото и прекъсване на порочния кръг на дефицита. Следователно инжекциите са подходящ метод за начална терапия на коригиране на дефицита.

Относно това коя форма да изберете, хидроксокобаламинът очевидно има предимство пред цианокобаламин. В множество изследвания е доказано, че хидроксокобаламинът остава активен в организма много по-дълго и се усвоява много по-ефективно от клетките – поради което и ние препоръчваме неговата форма. Също така е установено, че абсорбцията на инжектирания хидроксокобаламин е около три пъти по-висока от тази на кобаламин и ефектите продължават значително по-дълго.

И така, кога наистина са необходими инжекции с витамин В12? Този метод се препоръчва в следните ситуации:

 • Ако запасите от витамин B12 в тялото трябва да се запълнят бързо;
 • Ако инжекциите на фиксирани интервали се предпочитат пред ежедневния прием на капсули/таблетки;
 • Ако е отстранена част от тънките черва;
 • Ако има тежка паразитна инфекция в червата.

Витамин B12 таблетки и капсули 

Сред наличните форми на добавки с витамин B12 таблетките са една от най-често избираните форми и тяхната ефективност е добре документирана. Има два основни вида таблетки с витамин B12, съответно:

 • Таблетки за смучене и дъвчащи таблетки с витамин В12 (сублингвални) - абсорбират се частично през устната лигавица
 • Витамин B12 таблетки - абсорбират се през тънките черва.

На първо място, таблетките за смучене могат да бъдат полезни, ако човекът има затруднения с абсорбцията в червата. От друга, таблетките може да съдържат най-много подобрители и алергени от животински произход. Първо обаче е важно да отчетем най-очевидната разлика между таблетките с витамин B12, а именно видът на витамина. 

Трите естествени форми на витамин В12 – метикобаламин, аденозилкобаламин и хидроксокобаламин – са най-добрите активни съставки, които се използват в добавките с витамин В12. Тези форми се срещат естествено в нашето тяло и се намират в хранителни източници на витамин B12. Метилкобаламинът е биоидентичен коензим, може да се използва директно; аденозилкобаламинът също е биоидентичен коензим и може да се използва директно от тялото, а хидроксокобаламинът е естествена форма на витамин B12, тъй като се произвежда от микроорганизми и се намира в храните. Той се задържа оптимално в кръвта.

Както споменахме, дефицитът на витамин B12 често е следствие от нарушение на абсорбцията в червата. Тъй като витаминът може да се абсорбира и през устната лигавица, таблетките с витамин В12 са потенциално подходящи за заобикаляне на чревни проблеми. Метилкобаламинът е показа много добри резултати при клинични изпитвания със сублингвално приложение и се прилага успешно както под формата на липозомален спрей, така и под формата на таблетки.

На последно място остава да разгледаме капсулите. Капсулите са една от най-популярните форми на добавки с витамин В12 наред с таблетките и инжекционната форма. Основното им предимство е високата им чистота; за разлика от таблетките, капсулите се произвеждат почти без подобрители в състава. Освен това повечето съдържат само активната съставка и целулоза на растителна основа. Повечето капсули с витамин В12 са вегански, поради което са много популярни сред вегетарианците и веганите, които силно се нуждаят от източници на витамина.

Поради изброените причини капсулите са отличен избор за всички хора, които желаят да приемат добавки с витамин В12 само с чистия активен В12 и искат да избегнат излишните подобрители и алергени, които може да съдържат таблетките с витамин В12. 

Когато сравняваме различни капсули с витамин B12, веднага става ясно колко различни могат да бъдат дозировките: диапазонът варира от 3 µg до 5000 µg при различните форми. Едно обаче е сигурно: най-подходящата дозировка според здравословното състояние, тежестта на дефицита, придружаващи заболявания и други фактори може да се направи от медицинско лице. Едва след това се прави план за коригиране на дефицита, заедно с промяна в хранителния режим и други навици. 

За финал

Ако трябва да обобщим информацията за тези два доставни метода, капсулите са най-чистата перорална форма на доставяне на В12, докато таблетките може да съдържат някои подобрители. Инжекциите са препоръчителен метод за хора с тежък дефицит и такива, които имат трудности с усвояването му поради чревни нарушения или заболявания.

Адекватната диагностика винаги започва с подходящите лабораторни тестове, като един такъв е Тест за нивата на витамин Б12 (uMMA).  Едва след това се прави преценка за необходимата терапия и дневни дози, както и подходящи форми на доставяне.

Използвани ресурси

 1. Catherine S. Birch, Nicola E. Brasch, Andrew McCaddon, John H.H. Williams, A novel role for vitamin B12: Cobalamins are intracellular antioxidants in vitro, Free Radical Biology and Medicine, Volume 47, Issue 2, 15 July 2009, Pages 184-188, ISSN 0891-5849, http://dx.doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2009.04.023.
 2. Al Amin ASM, Gupta V. Vitamin B12 (Cobalamin) [Updated 2022 Jun 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559132/
 3. Azzini, E., Raguzzini, A., & Polito, A. (2021). A Brief Review on Vitamin B12 Deficiency Looking at Some Case Study Reports in Adults. International journal of molecular sciences, 22(18), 9694. https://doi.org/10.3390/ijms22189694 
 4.  Wolffenbuttel, B., Wouters, H., Heiner-Fokkema, M. R., & van der Klauw, M. M. (2019). The Many Faces of Cobalamin (Vitamin B12) Deficiency. Mayo Clinic proceedings. Innovations, quality & outcomes, 3(2), 200–214. https://doi.org/10.1016/j.mayocpiqo.2019.03.002 
 5. Paul, C., & Brady, D. M. (2017). Comparative Bioavailability and Utilization of Particular Forms of B12 Supplements With Potential to Mitigate B12-related Genetic Polymorphisms. Integrative medicine (Encinitas, Calif.), 16(1), 42–49. 
 6. Rizzo, G., Laganà, A. S., Rapisarda, A. M., La Ferrera, G. M., Buscema, M., Rossetti, P., Nigro, A., Muscia, V., Valenti, G., Sapia, F., Sarpietro, G., Zigarelli, M., & Vitale, S. G. (2016). Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation. Nutrients, 8(12), 767. https://doi.org/10.3390/nu8120767

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ