ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Кои са най-важните ензими за храносмилането и как да си ги набавим

Храната е източник на всичко онова, от което се нуждае тялото ви за добро здраве. Храносмилателните ензими (вид протеини в тялото) помагат за разграждането на храната на по-малки части, така че тялото да може да я използва по-ефективно. Обикновено храносмилателните ензими се произвеждат в различни части на тялото, като устата, стомаха, панкреаса и тънки черва. 

Също така храносмилателните ензими са 'ендогенни' , т.е. произведени в тялото. Обаче има много хора, при които тялото не произвежда достатъчно от тези ендогенни ензими или не може да ги използва правилно. Затова на тях са необходими храносмилателни ензими от външни източници, за да се радват на оптимално храносмилане и максимална полза от приетата храна. 

Как точно подобряват храносмилането ни тези ензими и кои са най-известните сред тях ви разказваме на следващите редове.

Какво представляват храносмилателните ензими?

Думата „ензим“ най-общо означава протеин, който помага за ускоряване или катализиране на реакция в тялото. В този случай храносмилателните ензими са протеини, които отделяме, за да улесним разграждането на храната на по-малки градивни елементи, които нашите клетки могат да използват след това.

Храносмилането се извършва по два основни начина - механичното смилане при дъвчене и ензимният път, който използва тези малки протеинови катализатори за разграждане на хранителни частици.

Преди това е важно да разберем също, че всяка храна, която ядем, се състои от три макронутриента. Те изискват храносмилане, преди да могат да бъдат усвоени и това са протеини, мазнини и въглехидрати. Например, не можем просто да усвоим цял сандвич с пуешко и кашкавал – той трябва да бъде разграден на протеини, мазнини и въглехидрати, съответно те ще бъдат разградени на аминокиселини, мастни киселини и захари.

Храносмилателните ензими се произвеждат и освобождават от няколко органа в цялата ни гастроинтестинална система, включително устата, стомаха, панкреаса и тънките черва. Интересното е, че видът и миризмата на храната са достатъчни, за да задействат първия етап на храносмилането - вероятно сте забелязали това, ако устата ви е започвала да се пълни със слюнка, когато видите или помиришете любимата си пица.

Панкреасът е сред най-силно ангажираните органи, когато става въпрос за ензимна секреция – той произвежда основните ензими, които помагат на тялото ни да разгражда въглехидрати, протеини и мазнини. Когато ензимите разграждат храната на по-малки единици, те могат лесно да се абсорбират, което се случва предимно в тънките черва.

Крайните продукти на храносмилането също включват витамини, минерали и вода, които преминават през чревната лигавица и навлизат в лимфата или кръвта, за да бъдат използвани от нашите клетки за различни цели. Всички тези процеси обаче се затрудняват с напредване на възрастта, поради стрес, заболявания или непълноценна диета.

Общ преглед на най-важните храносмилателни ензими

Трите основни семейства храносмилателни ензими включват:

 1. Амилаза: Разгражда нишестените въглехидрати до отделни захари като глюкоза. Можете да тествате ензимното действие на устата си, като оставите крекер да се разтвори на езика ви – това е действието на слюнчената амилаза за разграждане на въглехидратите.
 2. Протеаза: Разгражда протеина до аминокиселини.
 3. Липаза: Разгражда мазнините до мастни киселини и глицеринови молекули.

Въпреки това има десетки други ензими, които можем да осигурим допълнително в диетата си, за да ни помогнат да разграждаме и усвояваме храните. Ето някои от тях и съответно какво разграждат:

 • Целулаза и хемицелулаза - Растителни влакна и клетъчни стени, като тези в плодовете и зеленчуците.
 • Фитаза - Фитати, които са основната форма на фосфор, открита в растения като боб, зърнени храни и ядки.
 • Пектиназа - Пектин, който се намира в клетъчните стени на растения като ябълки, цитрусови плодове, моркови и кайсии.
 • Бромелаин и папаин - Съдържащи се естествено в ананаса и папаята, съответно, бромелаинът и папаинът помагат за разграждането на протеина.
 • Инвертаза - Разгражда захарозата (трапезна захар) на по-малки захари, които можем лесно да абсорбираме.
 • Бета-глюканаза - Разгражда бета-глюкановите фибри, намиращи се в зърна като овес и ечемик.
 • Алфа-галактозидаза - Необходима за въглехидратите, открити в боба.
 • Трипсин и химотрипсин - протеази, които разграждат протеина.

Има формулировки с един ензим - като лактазни добавки за разграждане на млечните захари, например ЛактоКонтрол осигурява точно този ензим. Друг специфичен ензим, който подсигурява разграждането на глутена, е ГлутенКонтрол. Тази формула се състои от Дипептидил Липаза IV, амилаза, целулаза, лактаза, липаза и още няколко протеази, които съдействат за разграждане не само на глутена, но и на казеина - друг проблемен протеин.

Още един подобен продукт с благоприятно действие върху храносмилателната система е Слипъри Елм. Този продукт съдържа екстракт от кората на хлъзгав бряст и има множество приложения - при състояния като колит/дивертикулит, запек, кашлица, цистит, диария, синдром на раздразненото дебело черво и други. Екстрактът от кора на хлъзгав бряст има ясно изразено противовъзпалително и регенериращо действие върху стомашно-чревния тракт, така че може да се приема и с тази цел.

Какви са ползите от храносмилателните ензими?

Има много проучвания, които показват, че храносмилателните ензими наистина са полезни за здравето и дори приети чрез хранителни добавки осигуряват необходимото действие. Нека да разгледаме някои от ползите от приема на храносмилателни ензими:

 • Увеличават усвояването на хранителни вещества: Това е основната функция на храносмилателните ензими в тялото ви. Ако приемате храносмилателни ензими, това ще ви помогне да извлечете повече от храната, която ядете. Без тези храносмилателни ензими всички хранителни вещества, които консумирате, няма да бъдат разградени в червата ви, а вместо това ще генерират… газове.
 • Увеличават вашата енергия: Тъй като хранителните вещества, които получавате от храната, се използват правилно, може да получавате повече енергия. Непълното усвояване отнема от тялото енергията, която може да отдели за други метаболитни процеси. Храносмилателните ензими могат да помогнат за превръщането на въглехидратите в глюкоза – основната захарна единица, която тялото използва за енергия. Добавка, която съдържа амилаза, може да ви помогне с продуктивната трансформация на захарите в гориво. 
 • Намалява симптомите на синдрома на раздразнените черва: Друг типичен симптом за това, че храната не се разгражда правилно в храносмилателния тракт, е, че микроскопичните организми, особено лошите бактерии в червата ви, могат да започнат да се възползват от нея. В момент, когато тази бактерии са “прехранени”, те може да предизвикат подуване, газове, проблеми, пропускливи черва и други често срещани странични ефекти на IBS синдром. 
 • Здравословен възпалителен отговор: Бромелаин, папаин, панкреатин, трипсин, химотрипсин и рутин са протеолитични ензими, които могат да разграждат протеина до по-малки полипептиди или аминокиселини. Наричани иначе протеази, тези биологични катализатори помагат за смилането на протеините, намиращи се в месото, птиците, рибата, ядките, яйцата и сиренето. Тъй като протеазите правят протеина все по-бионаличен, те са свързани с различни протеинови взаимодействия, например възпалителна реакция, имунна функция и по-добро кръвообращение. 

Кога е най-подходящото време за приемане на храносмилателни ензими?

Най-доброто време за приемане на храносмилателни ензими е преди хранене - в идеалния случай около 10 минути преди това - което е достатъчно време, за да достигнат стомаха ви и да се смесят със стомашния сок. Това се дължи на цефаличната фаза на храносмилането - натрупването на слюнка в устата, което се случва при досег с храна, което задейства освобождаването на панкреатични ензими.

Ако не вземете ензими 10 минути преди хранене, приемането на храносмилателни ензими може да стане веднага, когато започнете да ядете.

Въпреки това, приемането на храносмилателни ензими след хранене, за съжаление, няма да ви помогне изобщо, тъй като храната вече е започнала да се смила и преминава през стомаха. За точни инструкции ка да ги приемате следвайте написаното на етикетите от производителя. 

Източници на храносмилателни ензими

В допълнение към добавките с храносмилателни ензими, има и естествени, хранителни източници на ензими, които можете да добавите към вашата диета, за да улесните храносмилането.

Храните с най-голямо количество естествени ензими включват:

 • Ананас - съдържа протеазата бромелаин
 • Папая - съдържа протеазата папаин
 • Манго - съдържа амилаза
 • Суров мед - съдържа амилаза, инвертаза и малко протеаза
 • Банани – съдържат амилази и глюкозидази, друг ензим, който разгражда сложните въглехидрати като нишестета
 • Авокадо - съдържа липаза
 • Кефир - ферментирал млечен продукт, който съдържа лактаза, липаза и протеази

Използвани ресурси

 1. Ianiro, G., Pecere, S., Giorgio, V., Gasbarrini, A., & Cammarota, G. (2016). Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. Current drug metabolism, 17(2), 187–193. https://doi.org/10.2174/138920021702160114150137 
 2. Pandol SJ. The Exocrine Pancreas. San Rafael (CA): Morgan & Claypool Life Sciences; 2010. Digestive Enzymes. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK54127/ 
 3. Ianiro, G., Pecere, S., Giorgio, V., Gasbarrini, A., & Cammarota, G. (2016). Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. Current drug metabolism, 17(2), 187–193. https://doi.org/10.2174/138920021702160114150137 
 4. Zhang, Z., Tanaka, I., Pan, Z., Ernst, P. B., Kiyono, H., & Kurashima, Y. (2022). Intestinal homeostasis and inflammation: Gut microbiota at the crossroads of pancreas-intestinal barrier axis. European journal of immunology, 52(7), 1035–1046. https://doi.org/10.1002/eji.202149532 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ