ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Кои са най-важните пренатални и постнатални витамини за жените

Двете чертички са факт и вече нахлуват безброй много въпроси и тревоги в ежедневието Ви. Щом сте тук, вероятно ви предстои да станете майка и не знаете откъде да започнете с подготовката? Има толкова много информация и се чувствате объркана и притеснена? Не бързайте и се насладете на всичко, което ви очаква. Всяко нещо може да почака, освен едно - грижата за мама.

Бременността и следродилният период са едно голямо предизвикателство за всяка жена. Преди всичко в емоционален план, но и във физически. Тялото има много важни и отговорни задачи, а човешкият организъм е безкомпромисен, когато става дума за износване и изхранване на новия член на семейството. 

С други думи казано – тялото приоритизира бебето пред майката и много често накрая на бременността или няколко месеца след раждането жената се озовава с куп дефицити според кръвните изследвания и сериозна умора и отпадналост. А едва тогава започва истинското недоспиване, дисбаланс в ежедневните навици и нагаждане към графика на новия човек, когато времето не стига за нищо.

За да се справите по-лесно с всичко, е добре да се информирате относно това кои пренатални и постнатални витамини са най-важните за всяка бъдеща майка. Те ще осигурят оптимално здравословно състояние, което е топ приоритет в случая, ще дадат нужните ресурси на телесните системи и ще осигурят нужната енергия за протичащите градивни процеси.

Пренатално и постнатално хранене и навици

Никога не е късно човек да обърне внимание на храненето си и, ако консумира вредни неща за неговото състояние, то да нанесе необходимите корекции за постигане на балансирано здраве. В днешния контекст, бременната жена и вече родилата жена също са отговорни за себе си и за децата си, и това може да доведе до висока степен на тревожност. Как тогава да се справят с всичко?

Спокойствие и грижа

На първо място е важно да намерите своето спокойствие. Дори и най-заредената с микроелементи храна, прясно откъсната от градината на баба, няма да има толкова ползотворен ефект върху тялото, ако е приета в атмосфера на напрежение. 

Връзката на емоционалното състояние с физическото е изследвана многократно и за учените тя е ясна. Психиката влияе на тялото и обратното. Затова не е без значение с какво се храните, как преминават дните Ви и какви добавки приемате в допълнение към пълноценно хранене. Ако физическото тяло е извън баланс и се бори с възпалителни процеси, би било неимоверно трудно да се постигне спокойствие и хармония в духовен аспект. 

И обратно - ако психиката ви страда, твърде възможно е това да даде отражение на способностите ви за движение, концентрация, спорт и почивка. Тогава започват дисбалансите, свързани с хормони, тегло, безсъние и други здравословни проблеми.

Сезонни плодове и зеленчуци

Преди, по време на и след бременност е добре да се съсредоточите върху приема на храни, богати на микронутриенти. Това са пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, бобовите варива. Те, освен широка гама витамини и минерали, дават на тялото и растителни протеини, които са от особено значение за пренаталния и за постнаталния период.

Не само по време на бременност и кърмене, но и по принцип е препоръчително да се подбират основно сезонни плодове и зеленчуци според географското ни положение. 

Да, те също търпят известна обработка, докато стигнат щандовете в магазините, но не е минало много време от отглеждането и беритбата им до момента, в който ще влязат в дневното ни меню. През зимата това ще са например кореноплодни зеленчуци, като цвекло, ряпа, картофи, пащърнак.

Лятото ще са всички видове салати, доматки, краставички, патладжан, бамя. Каквото по принцип обичате да похапвате, но с повече внимание и грижа към приготвянето му. Ако имате достъп до плодни дръвчета през лятото или ранна есен, това може да окаже много благоприятно въздействие върху организма Ви. 

Животински продукти

Месото е желателно да бъде от свободно гледани пасищни животни, отглеждани по възможно най-екологичния начин. Напълно непрепоръчително е да ядете дивечово месо. По време на бременност и кърмене е важно да сте информирани за източника на храните и напитките, които приемате, за да минимизираме риска от излагане на инфекции.

Към непрепоръчителните храни спадат и непастьоризираните млечни продукти, в които може да се съдържат вредни бактерии. Недостатъчно добре сготвени морски дарове или яйца също трябва да се избягват. Ако обичате млечни продукти, то можете да им се насладите в умерени количества, като в постнаталния период се препоръчват повече пълномаслените пред обезмаслените продукти.

Движение и хидратация

От особено значение е да не се застоявате. Макар и особено труден и физически изтощителен да е периодът преди и след раждане, е важно да давате възможност на тялото да активира всички свои системи по най-оптималния за него начин. Това се случва с достатъчно движение, съобразено с препоръките на следящия бременността Ви лекар, както и с оптимална хидратация през деня. 

Водата ще помогне на тялото Ви да се пречиства и ще зарежда клетките Ви, подхранвайки детоксикацията. Поддържането на физическа активност е от помощ и по време на раждане и за следродилно възстановяване.

Хормонални промени и адаптация

Жените, които са в очакване на бебе, както и тези, които вече са родили, се сблъскват с голям хормонален дисбаланс. Стресът в организма идва от множеството нови дейности, които тялото трябва да извършва, за да поддържа живота вътреутробно, както и да произвежда мляко за новороденото бебе. 

Дори и майките, които по една или друга причина не кърмят или кърмят частично, имат нужда от подкрепа на организма. След раждане, независимо дали то е било естествено или оперативно, тялото изчерпва запасите си от повечето микроелементи и затова е от ключово значение те бъдат възстановени.

За съжаление трудно бихме могли да балансираме хормоналните изменения само чрез храната си. Важно е да поддържаме оптимално функционираща щитовидна жлеза, която от своя страна помага за детоксикацията на организма и поддържа високи енергийни нива. Много майки установяват хормонален дисбаланс след раждане, но е факт, че много от тях са го имали и преди бременност, без да знаят за него. 

По една или друга причина може да отдавате умората и раздразнителността на други фактори, но подкрепата на щитовидната жлеза никога не е излишна. ТИРОИД КОД / THYDOID CODE е висококачествена, изцяло натурална и всеобхватна формула, включваща в състава си витамин В12, цинк, селен, манган, L-тирозин, шизандра, корен от ашваганда и други елементи в подкрепа на цялата ендокринна система. 

Щитовидната жлеза играе ключова роля в растежа и развитието на човешкото тяло. По време на бременност тя работи много усилено и произвежда повече хормони, затова е важно да има ресурс, от който да черпи нужното.

Кога трябва да започне приемът на пренатални витамини?

Почти веднага след установяване на бременност или по време на регулярна женска консултация ще получите насоки за прием на фолиева киселина и магнезий. Може да се каже, че фолиевата киселина е сред най-важните микроелементи за спомагане формирането на невралната тръба на плода и нервната система на бебето. 

Често обсъждан факт напоследък е това, че фолиевата киселина е синтетичната форма на естествения витамин В9 или фолат. Той е известен още като 5-метилтетрахидрофолат. Съдържанието на МЕГА ФОЛАТ - ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА / MegaFolate е най-чистата и естествена бионалична форма на 5-MTHF метилов фолат с 800 мг. съдържание във всяка капсула. Моментално прониква в кръвта и клетъчната мембрана без допълнителен метаболитен процес. Усвоява се много лесно от организма и преминава кръвно-мозъчната бариера.

Препоръчва се прием на фолат поне 3 месеца преди да започнат опитите за зачеване. Също така е много важен приемът му по време на бременност и през периода на кърмене или следродилно възстановяване.

Красотата е здраве и обратното

Основният фокус на специалистите за диетата на бременната жена е свързан с нуждата от витамин А, С, D, както и калций, магнезий, калий, витамини от групата В. Пренаталните витамини и тези за след раждане обикновено са формулирани така, че да отговарят на нуждите на майката и на растящото в утробата ѝ бебче.

Първата година от раждането, а понякога това може да се протичи дори до четвъртата, майките често регистрират увеличен до значителен косопад. Суха кожа, чупещи се нокти, умора, отпадналост, липса на концентрация и увереност. Всичко това е вследствие на изчерпаните ресурси в тялото. Витамините от групата В са изключително важни не само по време на пренаталния и постнаталния период, но тогава са особено нужни за тялото на майката.

ВИТАМИН В КОМПЛЕКС / VITAMIN B COMPLEX съдържа всички витамини от групата В. Приемът на витамини от тази група подобрява състоянието и работата на всички органи и системи, най-вече нервната система, когнитивните функции, съня, паметта и метаболитните процеси. Особено важен е комплексът от витамини за хормоналния баланс, справянето с умората и с липсата на енергия. По време на бременност и след раждане ВИТАМИН В КОМПЛЕКС / VITAMIN B COMPLEX ще подкрепи тялото и ще подпомогне процесите в него по нежен, но ефективен начин.

По време на пренаталния и постнаталния период нуждата от желязо в тялото Ви се увеличава многократно, следователно трябва да ѝ се отговори. Когато приемате магнезиева добавка и добавка с желязо, то между двата приема трябва да има поне два часа разлика, за да сте сигурни, че тялото Ви усвоява елементите правилно. 

Освен това, за да подпомогнете работата на желязото в организма, можете да добавяте някакъв източник на витамин С във времето, когато взимате желязо. Прясно изцеден портокалов сок или оранжада, лимонада, витамин С на добавка.

Целта на желязото е да предотврати желязо-дефицитна анемия, която може да се появи и при бебето след 6-я месец. За да се уверите, че сте далеч от нея, е добре да изследвате феритин и ЖСК. Хемоглобинът е винаги препоръчителен да се изследва, тъй като резултатът сам по себе си говори много.

До кога да приемате витамини?

Счита се, че е редно майката да продължи да приема витамини през първата година след раждане, за да е сигурна, че изчерпаните запаси по време на пренаталния и постнаталния период в организма са възстановени. Въпреки това не би било грешно да подкрепяте организма си и занапред. Консултирайте се с Вашия лекар за определяне на нуждите на тялото Ви във всеки един от изброените периоди. И се грижете също толкова добре за себе си, както и за другите около вас. 

 Използвани източници

  • Aparicio E, Jardí C, Bedmar C, Pallejà M, Basora J, Arija V, The Eclipses Study Group. Nutrient Intake during Pregnancy and Post-Partum: ECLIPSES Study. Nutrients. 2020 May 7;12(5):1325. doi: 10.3390/nu12051325. PMID: 32392706; PMCID: PMC7285175.
  • Marshall NE, Abrams B, Barbour LA, Catalano P, Christian P, Friedman JE, Hay WW Jr, Hernandez TL, Krebs NF, Oken E, Purnell JQ, Roberts JM, Soltani H, Wallace J, Thornburg KL. The importance of nutrition in pregnancy and lactation: lifelong consequences. Am J Obstet Gynecol. 2022 May;226(5):607-632. doi: 10.1016/j.ajog.2021.12.035. Epub 2021 Dec 27. PMID: 34968458; PMCID: PMC9182711.
  • Schwedhelm C, Lipsky LM, Temmen CD, Nansel TR. Eating Patterns during Pregnancy and Postpartum and Their Association with Diet Quality and Energy Intake. Nutrients. 2022 Mar 10;14(6):1167. doi: 10.3390/nu14061167. PMID: 35334823; PMCID: PMC8949106.
  • Greenberg JA, Bell SJ, Guan Y, Yu YH. Folic Acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Rev Obstet Gynecol. 2011 Summer;4(2):52-9. PMID: 22102928; PMCID: PMC3218540.
  • Alemu A, Terefe B, Abebe M, Biadgo B. Thyroid hormone dysfunction during pregnancy: A review. Int J Reprod Biomed. 2016 Nov;14(11):677-686. PMID: 27981252; PMCID: PMC5153572.Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ