ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Кои са трите най-мощни ензима за храносмилането в един продукт

Ензимите са белтъчини, които изпълняват безброй важни функции за поддържането на вашето здраве и жизненост. От улесняване на храносмилането и усвояване на хранителни вещества до катализиране на биохимични реакции и поддържане на имунната функция, ензимите играят основна роля в почти всеки аспект от човешката физиология. 

Сред всички ензими, откривани в човешкото тяло, се открояват три особено важни за здравето - лумброкиназата, натокиназата и серапептидазата. Днес ще ви разкажем повече за ролята на ензимите, видовете им и защо тези три ензима са най-важните за вашия организъм. 

Как работят ензимите?

Ензимите са специализирани протеини, които действат като катализатори, ускорявайки биохимичните реакции в тялото, без да се усвояват или променят в процеса. Те постигат това, като намаляват енергията, необходима за протичане на реакция, позволявайки ѝ да протича по-бързо и ефективно. 

В областта на храносмилането ензимите играят решаваща роля в разграждането на сложни хранителни вещества на по-малки и лесно усвоими молекули. Амилазните ензими например, помагат за смилането на въглехидратите до прости захари, протеазните разграждат протеините до аминокиселини, а липазните ензими помагат за смилането на мазнините до мастни киселини и глицерол. Без тези храносмилателни ензими процесът на усвояване на хранителни вещества би бил неефективен, което може от своя страна да доведе до дефицит на основни хранителни вещества и влошаване на здравето.

Освен храносмилането, ензимите участват в широк спектър от физиологични процеси, като репликация на ДНК, възстановяване на клетките, детоксикация и имунни отговори. Всеки ензим е силно специфичен за своя субстрат и работи при оптимални условия на pH, температура и концентрация на субстрата. Всяко смущение в ензимната активност или наличност може да има дългосрочни последици за здравето.

Кои са трите най-мощни храносмилателни ензими?

Лумброкиназа

Лумброкиназата е група ензими, получени от земния червей Lumbricus rubellus. Основно се състои от протеолитични ензими с фибринолитична активност, което означава, че те имат способността да разтварят фибрин - протеин, участващ в съсирването на кръвта. Лумброкиназата обикновено се приема под формата на хранителна добавка заради ползите си в подкрепа на сърдечно-съдовото здраве и кръвообращението.

Фибринолитичната активност на лумброкиназата се дължи на способността й да разгражда фибриновите нишки, които са основни компоненти на кръвните съсиреци. Чрез насърчаване на разтварянето на фибрин, лумброкиназата може да помогне за предотвратяване на прекомерното съсирване на кръвта и да подобри кръвния поток, като по този начин намалява риска от инфаркт и инсулт. Освен това, лумброкиназата е изследвана за нейните потенциални противовъзпалителни и имуномодулиращи ефекти, което предполага по-широки терапевтични приложения извън сърдечно-съдовото здраве.

Натокиназа

Натокиназата е мощен фибринолитичен ензим, извлечен от натто - традиционно японско ястие от ферментирала соя. Произвежда се от бактерията Bacillus subtilis по време на процеса на ферментация на соевите зърна. 

Основният механизъм на действие на натокиназата, също като лумброкиназата, е нейната способност да разгражда фибрин и по този начин да спомага за предотвратяване на прекомерното съсирване на кръвта и подобряване на притока на кръв в тялото. Това може да намали риска от състояния, свързани с лошо кръвообращение, като заболяване на периферните артерии.

В допълнение към своите фибринолитични свойства, натокиназата притежава противовъзпалителни, антиоксидантни и невропротективни ефекти. Изследвания показват, че натокиназата може да помогне за намаляване на кръвното налягане, подобряване на липидните профили и поддържане на цялостната сърдечно-съдова функция. Натокиназата е изследвана също така и за потенциални ползи  при състояния като хипертония, атеросклероза и дълбока венозна тромбоза.

Серапептидаза

Серапептидазата, известна още като сератиопептидаза или серапептаза, е протеолитичен ензим, получен от бактерията Serratia marcescens, която се намира в червата на копринените буби. Използва се заради терапевтичните си свойства, особено за подпомагане на намаляването на възпалението и заздравяването на тъканите.

Серапептидазата действа, като разгражда протеините на по-малки пептиди и аминокиселини, като по този начин насърчава разграждането на увредена или мъртва тъкан. Този процес, известен като протеолиза, помага за намаляване на възпалението чрез изчистване на страничните продукти на възпалението и улесняване на възстановяването и регенерацията на тъканите.

Благодарение на своите противовъзпалителни и протеолитични свойства, серапептидазата е изследвана за нейните потенциални терапевтични ползи при широк спектър от здравословни състояния, включително при възпаления като артрит, синузит и спортни травми, и респираторни състояния като бронхит и астма. 

Този ензим също така може да помогне за намаляване на натрупването на артериална плака и да подобри притока на кръв в сърдечно-съдовата система. Познат е и заради своите аналгетични свойства при състояния като остеоартрит, фибромиалгия и следоперативна болка. Чрез намаляване на възпалението и насърчаване на заздравяването на тъканите, серапептидазата може да помогне още за облекчаване на болката и дискомфорта, свързани с различни мускулно-скелетни и възпалителни състояния.

ЛНС Ензими на Хербамедика

LNS Enzymes е хранителна добавка, която съчетава мощните протеолитични ефекти на ензимите лумброкиназа, натокиназа и серапептидаза. Те се смятат за най-мощните в групата на протеолитичните ензими и играят ключова роля в поддържането на здравето на различни органи и системи в човешкото тяло. 

Този продукт на Хербамедика е чудесен избор за подкрепа на метаболизма на протеините и укрепване здравето на сърдечно-съдовата система. Приемът на тези ензими може да намали риска от  деменция и болестта на Алцхаймер, както и да регулира нивото на кръвното ви налягане и да подобри циркулацията на кръвта.

Една капсула от хранителната добавка съдържа 50 мг лумброкиназа и по 100 мг от ензимите натокиназа и серапептидаза. Препоръчителната доза на прием е по две капсули дневно, а една опаковка е достатъчна за месец ежедневна употреба.

Протеолитичните ензими имат редица предимства за организма, сред които подкрепа за сърдечно-съдовото здраве, по-бързо възстановяване след възпалителни състояния и заздравяване на рани. Редовният прием на най-мощните ензими от тази група - лумброкиназа, натокиназа и серапептидаза, може да помогне за подобряване на общото ви благосъстояние и да ви предпази от редица заболявания.

Използвани източници

Jadhav SB, Shah N, Rathi A, Rathi V, Rathi A. Serratiopeptidase: Insights into the therapeutic applications. Biotechnol Rep (Amst). 2020 Oct 17;28:e00544. doi: 10.1016/j.btre.2020.e00544. PMID: 33134103; PMCID: PMC7585045.

Metkar SK, Girigoswami A, Bondage DD, Shinde UG, Girigoswami K. The potential of lumbrokinase and serratiopeptidase for the degradation of Aβ 1-42 peptide - an in vitro and in silico approach. Int J Neurosci. 2024 Jun;134(2):112-123. doi: 10.1080/00207454.2022.2089137. Epub 2022 Jun 27. PMID: 35694981.

Chen H, McGowan EM, Ren N, Lal S, Nassif N, Shad-Kaneez F, Qu X, Lin Y. Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Biomark Insights. 2018 Jul 5;13:1177271918785130. doi: 10.1177/1177271918785130. PMID: 30013308; PMCID: PMC6043915.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ