ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Кои са враговете на ендокринната система?

Ендокринната система служи за регулиране на биохимичните процеси в човешкото тяло. Тя се състои от жлези с вътрешна секреция, които произвеждат химични вещества, наречени хормони. С помощта на хормоните на ендокринните жлези се регулират всички основни жизнени процеси в човешкия организъм, от обмяната на веществата до растежа, развитието и размножаването. Човешкото поведение и психическо здраве също са силно свързани с правилната обмяна на веществата от хормоните, които ендокринната система произвежда.

Нарушенията във функциите на ендокринните жлези могат да доведат до много сериозни здравословни проблеми, включително стерилитет и психични проблеми. В медицината обикновено се използват две основни понятия, които характеризират капацитета на жлезите с вътрешна секреция да произвеждат хормони – хипофункция (намалено под нормата производство на хормони) и хиперфункция (увеличено над нормата производство на хормони). И двете състояния могат да се дължат на редица естествени и изкуствени фактори, като от голямо значение за поддържане на финия хормонален баланс е начина ни на живот, който включва диета, физическа активност и др.

Стрес

Стресът води до повишено отделяне на кортизол, произвеждан в надбъбречните жлези. Кортиозолът е т.нар „стресов хормон“ и може да доведе до отслабване на имунната система, диабет, хронични заболявания, хранителни алергии и нарушения в метаболизма.

Недоспиване

Безсънието и недобрият сън също могат да повишат нивата на кортизол и нарушат баланса на ендокринната ни система. Лошият сън нарушава функциите на редица жлези и е предпоставка за хормонални смущения, изразяващи се в отслабена имунна система, екстремни стойности в нивата на кръвното налягане и кръвната захар, възпрепятстване на мозъчната дейност и натрупване на тегло.

Алкохол

Употребата на алкохол може да има редица негативни ефекти върху функциите на ендокринната система. Медицински изследвания категорично доказват връзката между алкохола и пряко причинения от него „псевдо Кушинг синдром“, при който се наблюдава критично завишена секреция на кортизол и нарушена секреция на тестостерон, което е и причина злоупотребата с алкохол да води до импотентност..

Химикали в козметични продукти и шампоани

Различни химически съединения в масово използваните шампоани, козметични и битови продукти. Парабените, петролните деривати, фталатите и ароматизантите в почти всички продукти за коса и грижа за кожата оказват пряко влияние върху жлезите с вътрешна секреция, все повече изследвания започват да намират и връзката между консервантите в храните и синтеза на кортизол и други хормони, чиято хиперсекреция може да увреди сериозно ендокринната система. Медикаментозното лечение и антибиотиците също могат да бъдат врагове на ендокринните жлези, а фталатите са химични съединения, които могат да бъдат отделяни и от пластмасата и петроло-производните опаковки на повечето продукти, които използваме ежедневно.

Излагане на замърсители, като изгорели газове от колите и разтворители във въздуха, почистващи препарати, пестициди, тежки метали и тютюнопушене също могат да нарушат функциите на жлезите с вътрешна секреция.

Месото и млечните продукти

Хормоните на растежа, антибиотиците и ГМО фуража, с които се отглеждат повечето комерсиално произведени месо, яйца и млечни продукти могат да имат дори по-силен ефект върху ендокринната система, отколкото алкохола, тютюнопушенето и химическите съединения от козметичните и битовите продукти, за които говорихме до сега.

Връзката на храната с нарушенията в ендокринната система е преди всичко в повишената секреция на хормона естроген, която може да се получи не само от употребата на ГМО храни, животински мазнини и протеини, обработени с пестициди и нитрати храни, или хормони на растежа в млечните продукти, но и от прекомерната употреба на мазнини по принцип и повишено ниво на телесни мазнини (затлъстяване) изобщо. Затова нездравословния начин на живот може да бъде разгледан като враг на ендокринната система изобщо.

Липса на витамин D

Витамин D е един от най-важните витамини за регулиране функциите на ендокринната система. Естествено той се синтезира от стоенето на слънце, но в ежедневие, когато работим по 8 и повече часа на ден и прекарваме сравнително малко време на слънце, добавките с витамин D могат да се окажат критично важни за нашето здраве. Витамин D е особено важен за регулирането на половите хормони и неговия недостиг могат да окажат влияние върху потентността и фертилитета.

Недостатъчният спорт също може да се окаже враг на ендокринната система, тъй като физическата активност е изключително важна за регулирането секрецията на определени хормони и може да бъде модулатор на общите функции на жлезите във всички органи на тялото. Преумората и екстремалните физически упражнения обаче, могат също да нарушат функциите на ендокринната система и нейните жлези, така че никоя крайност не е полезна.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ