ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Коксамин и Флекс Код - цялостна грижа от А до Я за опорно-двигателния апарат

Зимата е любим сезон на много хора заради коледно-новогодишните празници, приказните природни картини и уюта на семейните моменти. Разбираме напълно това, защото и ние обичаме заснежените пейзажи, които рисува Майката Природа и цялата празнична енергия. Но зимата може да бъде и коварна спрямо нас, затова трябва да сме готови за спецификите на всеки сезон и да адаптираме телата си към температурите и климатичните промени.

Метеоролозите дават своите прогнози на основата на специализирани климатични модели и данни. През декември месец се очаква повече студ към централните и югоизточните части на Европа, където се намираме и ние. Студена, влажна и мрачна се очертава да бъде зимата тази година и за съжаление, тези климатични особености се отразяват и на нашите кости и стави. 

Днес ще си говорим за това какво предизвиква болките в ставите през зимните месеци и какво може да направите, за да се предпазите от инциденти и свързаните с тях травми и наранявания. 

Също предвид това, че у нас има и снеговалежи и се образуват поледици, трябва всички пешеходци и шофьори да бъдем изключително внимателни. Грижата за другите започва от грижата за себе си, затова е важно да подсигурим пълноценна подкрепа за опорно-двигателния апарат и средства за безопасно придвижване през зимата при всякакви условия. 

Как да поддържате добро костно-ставно здраве

Сковаността, болките и дискомфорта често са свързани с промените във времето, особено с падащите температури през зимата. 

За хора, живеещи с болки в ставите, ниските температури, съчетани с ниско атмосферно налягане и валежи, само увеличават дискомфорта. Ако това се отразява и на вас и изпитвате някакви ставни болки, не сте сами, но има какво да се направи.

Връзката между студеното време и болките в ставите е нещо, което много от нас могат да усетят в костите или ставите си. Доказателствата за научна връзка между студеното време и болките в ставите са противоречиви. Известен брой проучвания предполагат силна връзка между тях, докато други по-скоро я отричат или отбелязват като неоснователна. 

Но каквото и да казват изследванията, за много от нас зимната болка в ставите е абсолютно реална и се явява като сериозен проблем. Болката при такива метеорологични условия не е нужно да се търпи, защото с проактивност може да се успокои и дори да се предотврати.

Другият фактор, който допринася за болките, е уседналостта през студените дни. Зимните метеорологични условия са склонни да държат хората на закрито и в по-голямата им част това ги прави неактивни. В комбинация с понижаване на температурите и повече ветрове, заседналият начин на живот може да влоши болките в ставите и ревматичните състояния през зимните месеци.

Какво може да се направи, за да се облекчи дискомфортът? Има много неща, които може да приложите, за да предпазите тялото си от болки в ставите. Нека разгледаме някои от тях:

 • Намалете стреса от излагането на ниска температура върху тялото си, като се обличате в няколко слоя дрехи, за да задържите топлината. 
 • Изградете мускулна сила чрез упражнения. Това намалява натиска и напрежението върху ставите и така те са по-малко податливи на увреждане. Бездействието води до намален обхват на движение и още повече - болки в ставите. Ако останете активни през зимните месеци това ще насърчи по-добрата функция на ставите и мобилността, както и ще помогне за поддържане на теглото в норма. Достатъчно е да се разхождате, да покарате колело или да правите стречинг или йога у дома. 
 • Поддържайте здравословно тегло, за да намалите стреса върху ставите. Прекарването на часове, сгушени на закрито под одеялото, е наистина приятно, но ставите ви могат да платят висока цена за това удоволствие. Бездействието може да доведе до наддаване на тегло, което поставя допълнителен стрес върху вече болезнените стави, особено коленете. Разтягайте се преди да излезете навън, за да загреете схванатите стави.
 • Избягвайте ненужното натоварване на ставите си по време на ежедневни дейности. Например, вместо да се навеждате, опитайте се да приклякате и така да вдигате тежки или обемисти предмети.
 • Опитайте да сложите нагревателни подложки върху болезнените места. Топлината помага за отпускане на мускулите и винаги е добре дошла в студено време. Масажи със затоплящо олио също могат да облекчат болките и сковаността.
 • Наспивайте се и слушайте тялото си, хапвайте плодове и зеленчуци, здравословни масла, ядки, риба и помнете, че топлите дни са все по-близо.

Коксамин - състав и ползи

Коксамин e изцяло натурален продукт, съдържащ калций на растителна основа, който осигурява над 70 микроелемента и минерала, сред които магнезий, бор, мед, манган, селен и други. Всички те са необходими за подхранване на костната тъкан, насърчаване на нейния растеж и съхранение във времето. Калцият е изключително важен за поддържането на костната плътност и превенцията на остеопороза. Важни са и другите минерали, които взаимодействат с калция, например фосфор, калий и витамин D.

Уникалното за Коксамин е структурата на калция, който съдържа. COXAMIN има уникална пореста структура, подобна на пчелна пита, която след първична хидратация се видоизменя в гладка и доказано е най-добре усвоимият калциев продукт. Калцият, получен от водораслите Lithothamnion Calcareum, е с 20% по-ефективно усвоим от калция в млечните продукти и с малко над 40 % от трикалциевия фосфат.

Коксамин може да се приема при следните състояния и цели:

 • за превенция и лечение на остеопороза;
 • при намалена ставна подвижност и мобилност;
 • за възстановяване след физическа активност;
 • подобрява състоянието на кожата, косата, ноктите и оказва положително влияние върху нервната и сърдечно-съдовата система;
 • набавя необходимите по време на бременност калций, магнезий, желязо и други минерали и микроелементи;
 • при всички състояния, изискващи увеличен прием на микро и макроелементи.

Флекс Код продукти - състав и ползи

Флекс Код е друга популярна и доказана във времето формула за цялостна грижа за опорно-двигателния апарат. Нейният фокус е върху противовъзпалителни и защитни съставки, като съществува под две форми - сироп за перорален прием и гел за локално приложение върху болезнените зони.

Флекс Код Голд е течната формула, която не дразни стомаха и се грижи за стопиране на възпалителните процеси още при появата на първи признаци. Флекс Код Голд е златният код за здрави стави, който чувствително облекчава ставните болки благодарение на специализираната си формула. Куркуминът и борът са две силни противовъзпалителни съставки, които имат и антибактериални свойства. Основните компоненти на формулата Флекс Код Голд са глюкозамин сулфат, МСМ (метилсулфонил метан), хондроитин сулфат, хидролизиран колаген тип II и хиалуронова киселина 50 kda, които работят за изграждане на ставния хрущял, подобряване на издръжливостта и здравината на хрущяла, смазване на ставите и оптимизиране на мобилността им.

Флекс Код Гел е терапевтичен гел за стави и мускули с лек приятен охлаждащ и загряващ ефект. Той е подходящ при болки в ставите и сухожилията, ставни възпаления и остеоартрит, мускулни крампи и спортни травми от различен произход. Неговите съставки са МСМ, хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат, ментол, евгенол и камфор, които са мощни противовъзпалителни и обезболяващи средства. Самият гел е с много лека текстура, попива бързо, без да оставя петна и има чудесен аромат, рискът от алергични реакции е нулев.

Още интересни материали по темата:

Най-важните минерали за опорно-двигателна система – в кои храни се съдържат

10-те най-добри храни за укрепване на вашите стави и кости (1)

Ниска костна плътност и фрактури – всичко, което трябва да знаете по темата

Използвани ресурси

 1. Newnham RE. Essentiality of boron for healthy bones and joints. Environ Health Perspect. 1994;102 Suppl 7(Suppl 7):83-85. doi:10.1289/ehp.94102s783
 2. Kania-Richmond A, Werle J, Robert J; Bone and Joint Health Strategic Clinical Network. Bone and Joint Health Strategic Clinical Network: Keeping Albertans moving. CMAJ. 2019;191(Suppl):S10-S12. doi:10.1503/cmaj.190581
 3. Office of the Surgeon General (US). Bone Health and Osteoporosis: A Report of the Surgeon General. Rockville (MD): Office of the Surgeon General (US); 2004. 2, The Basics of Bone in Health and Disease. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45504/
 4. Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017;9(3):290. Published 2017 Mar 16. doi:10.3390/nu9030290
 5. Vasiliadis HS, Tsikopoulos K. Glucosamine and chondroitin for the treatment of osteoarthritis. World J Orthop. 2017;8(1):1-11. Published 2017 Jan 18. doi:10.5312/wjo.v8.i1.1
 6. Bowman S, Awad ME, Hamrick MW, Hunter M, Fulzele S. Recent advances in hyaluronic acid based therapy for osteoarthritis. Clin Transl Med. 2018;7(1):6. Published 2018 Feb 16. doi:10.1186/s40169-017-0180-3 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ