ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Коксил: Букет от билки с противовъзпалително действие за здрави стави

Проблемите по опорно-двигателния апарат могат изцяло да влошат качеството ни на живот. Истинско мъчение е да изпитваме болки в тазобедрените стави, коленете, глезените и то дори при леко натоварване. Или често да преминаваме през възпален нерв в областта на врата и кръста. А дегенеративните заболявания тотално ни отдалечават от радостното ежедневие и ни поставят ограничение след ограничение.

Много често състояния, свързани с опорно-двигателния апарат са прогресивни и почти няма какво да направим, за да ги спрем, но можем в голям процент да намалим симптомите на болка и дискомфорт с подходящи терапии и хранителни добавки. Други състояния, въпреки временния си характер, изискват бърза реакция, с която да подпомогнем организма да се справи и да се възстанови.

Превенцията и грижата са също толкова важни за поддържане състоянието на опорно-двигателния апарат, колкото е и доброто здраве и подкрепата за имунната защита. В тази статия ще обърнем внимание на всичко това.

Проблеми по опорно-двигателния апрат

Когато говорим за проблеми по опорно-двигателния апарат, най-често това включва дискомфорт, болки и изменения, свързани със структурата на ставите, мускулите и костите. Понякога става въпрос и за възпалени или разкъсани сухожилия.

Проблеми със ставите

Подвижността на ставите се влияе от много фактори като възраст, пол, здравословно състояние. Жените имат по-висока подвижност на ставите от мъжете. Тази подвижност се увеличава вследствие на повишаване на телесната температура, например по време на тренировки. И намалява не само с възрастта, но и поради прекомерна физическа и психическа преумора, липса на оптимално количество сън.

Болките на ставите могат да бъдат локализирани в областта на коленете, бедрата, глезените, раменете. Някои от причинителите на ставни заболявания са свързани с травми, износване, застояване. Други са вследствие на възпалителни процеси в организма, включително артрит и остеоартрит.  Когато има активни дегенеративни изменения, то при спад на имунната система симптомите на дискомфорт се засилват. Обратното също е приложимо. При силен дефицит на имунна защита могат да се отключат множество заболявания, някои от които са свързани с опорно-двигателния апарат и по-конкретно - със ставите.

Проблеми с костите

Заболяванията на костите като остеопороза, остеопения, остеомалция, рахит и остеомиелит могат да доведат до нарушаване целостта им и компрометиране тяхното нормално развитие. В резултат на това могат да се наблюдават симптоми като намаляване на костната плътност, лесна чупливост, болки, деформации от различен вид, затруднено придвижване. Това прави нормалното функциониране в ежедневието силно затруднено поради завишената опасност от фрактури и наранявания.

Проблеми с мускулите

Симптомите на проблеми с мускулите включват слабост, скованост, загуба на контрол в части от тялото, изтръпване, спазми и болки. Патогени като бактерии и вируси могат да причинят възпалителни процеси по мускулните влакна и тъкани. Когато мускулната болка е породена вследствие на натоварване, то тя изчезва от самосебе си или с малко помощ от наша страна. Но ако това не се случи, то най-вероятно има съпътстващи причини за наличието й. Мускулната болка може да се дължи на неправилната стойка, най-често заради работа пред компютър или в друга статична поза. Тогава се наблюдават болки във врата, раменете, гърба, кръста. Засегнатите области обикновено са чувствителни на натиск и болезнени при движение.

Помощ от природата

При проблеми по опорно-двигателния апарт важен етап в лечението и превенцията е подкрепата на организма за справяне с болката и дискомфорта. Особено трудно е да се прилага позитивна нагласа, ако човек изпитва сериозен дискомфорт и то ежедневно, а в някои случаи това е целодневно. Обикновено хората, борещи се с остра болка, имат повишен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане и учестено дишане. Отделно от това, когато има наличен възпалителен процес в организма, той се бори и с повишена киселинност, което изисква и използва важни ресурси от него и е възможно да компрометира здравето и баланса.

КОКСИЛ / COXIL намалява възпалителните процеси в ставите, успокоява болката и елиминира сковаността. Премахва отоците и нормализира повишената температура в засегнатите части на тялото. Съставките на Коксил са специално подбрани и комбинирани за възможно най-оптимален резултат и дълготраен ефект. Продължителният прием на Коксил подпомага възстановяването на ставните повърхности, увредени от различни възпаления, травми и заболявания.

Върба, кори (Salix Alba L.)

Кората от върба съдържа голямо количество танини, салицин, флавоноиди. Тези компоненти оказват благоприятно влияние при различни здравословни неразположения, включително и такива вследствие на проблеми с опорно-двигателния апарат. Основните активни съставки на кората от бяла върба са салицилатите. Когато попадне в човешкия организъм, салицилът се преобразува в салицилова киселина, която има аналгетично и антисептично действие. Интересен факт е, че в кората на върбата се съдържа вещество, наречено гликозид салицин, на чиято основа се появява така познатият на съвременното общество аспирин.

Репей, корен (Arctium Lappa L.)

Коренът от репей има антиоксидантни свойства, с което подпомага възпалителните процеси в организма. В репеят се съдържат високи нива на танини, фитостероли и важни етерични масла. Има антибактериално действие и пречиства кръвта.

Бреза, кори (Betula Alba L.)

Корите от бреза имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Най-широкото разпространение на брезата в медицината е свързано с положителното й влияние върху проблеми, свързани с артрит, ревматизъм и подагра, както и с бъбречни заболявания.

Борови връхчета (Pinus Sylvestris L.)

Боровите връхчета са естествен източник на витамини и биоактивни вещества, чиито полезни свойства датират от народната медицина и се пренасят в съвременната като ефикасно средство за профилактика и лечение на много заболявания. Боровите връхчета са богати на витамин В1, В2, С, К, Е, както и на смоли, горчиви танини, фитонциди и други. Те са особено богати на антиоксидантни вещества. Имат противовъзпалително свойство, както и имуномодулиращо. Успокояват и балансират цялостното състояние в човешкото тяло и действат благоприятно при състояния като депресия, невроза, тревожност – възможни и чести състояния за хора страдащи от опорно-двигателни заболявания. Особено ефективни са при лечение на ревматизъм и ишиас.

Полски хвощ (Equisetum Arvense L.)

Полският хвощ се използва особено често при проблеми с бъбреците и жлъчката, ревматизъм, отоци, хемороиди. В народната медицина се правят лапи от билката и се налагат на болезнени участъци по опорно-двигателния апарат. Полският хвощ е прекрасен източник на натурален силициев диоксид, на флавоноиди, каротин (провитамин А), витамин С.

Използвани източници

  • Jahromi B, Pirvulescu I, Candido KD, Knezevic NN. Herbal Medicine for Pain Management: Efficacy and Drug Interactions. Pharmaceutics. 2021 Feb 11;13(2):251. doi: 10.3390/pharmaceutics13020251. PMID: 33670393; PMCID: PMC7918078.
  • Ghasemian M, Owlia S, Owlia MB. Review of Anti-Inflammatory Herbal Medicines. Adv Pharmacol Sci. 2016;2016:9130979. doi: 10.1155/2016/9130979. Epub 2016 May 10. PMID: 27247570; PMCID: PMC4877453.
  • Hu WL, Hung YC, Tsai MY, Yen HR, Delfino DV. Editorial: Herbal Medicines in Pain Management. Front Pharmacol. 2022 Jul 6;13:955743. doi: 10.3389/fphar.2022.955743. PMID: 35873568; PMCID: PMC9296844.
  • Kavadar G, Eroğlu Demir S, Aytekin E, Akbal Y. Use of traditional and complementary medicine for musculoskeletal diseases. Turk J Med Sci. 2019 Jun 18;49(3):809-814. doi: 10.3906/sag-1509-71. PMID: 31064168; PMCID: PMC7018349. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ