ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Колаген и суета

Колагенът е един от основните протеини, които се срещат в телата на гръбначните животни. Учените разграничават поне 16 негови разновидности, но за човешкия организъм основно значение имат колаген тип I, II и III, които съставляват между 80 и 90% от цялостното му количество в тялото. Специфично за него е, че е съставен от три вериги, усукани заедно в стегната, тройна спирала. Всяка верига е изградена от повече от 1400 аминокиселини, което прави колагена изключително здрав. Изследвания показват, че една колагенова нишка от тип I е по-здрава от метална жичка със същата дебелина. Този важен протеин формира молекулни „кабели”, които усилват сухожилията. Костите и зъбите също са изградени от колаген, като към него са добавени минерални кристали. Колагенът придава структура на нашите тела, предпазва и поддържа меките тъкани и ги свързва със скелета. Той е съществена част от извънклетъчната матрица (матрикс), която  обгражда клетките, свързва ги и отговаря за техния растеж, пролиферация, организация и обмяната на веществата помежду им. Еластичността и издръжливостта на матрикса зависи изцяло от колагена и от аминокиселините, които той съдържа.

Аминокиселините в колаген тип II

Пролинът, който съставлява между 10 и 14% от колагена, помага на артериалните стени да освобождават натрупаните в тях мазнини и по този начин ги предпазва от запушвания. Здравите артерии са равнозначни на здраво сърце. Глицинът е най-малката аминокиселина, но това в никакъв случай не го прави маловажен. Той подпомага изграждането на ДНК нишките и е едно от трите съединения, които участват в синтеза на мускулна маса. Лизинът, от своя страна, отговаря за абсорбцията на калций и азот от организма и участва в образуването на костната тъкан. Не на последно място, глутаминовата киселина изпълнява ролята на невротрансмитер. Както става ясно, колагенът играе ключова роля за здравето, гъвкавостта и виталността на тялото ни. Проблемът е, че с възрастта неговият синтез прогресивно намалява. Доказано е, че около 25-годишна възраст, тялото достига своя пик в производството на протеина, след което процесът бавно започва да се забавя, докато почти не спре на около 60. Това е и обяснението за появата на бръчки и увисването на кожата, за затруднената подвижност на ставите и за цялостната липса на жизненост, които настъпват с времето. Тези проблеми често са основната причина повечето от нас да започнат да приемат колаген. Въпреки че колагеновите добавки оказват ползотворно влияние върху еластичността на кожата и подобряват гъвкавостта на ставите, те имат една много по-съществена полза за тялото. Колагенът подобрява състоянието на чревната мукоза, тъй като създава предпазен филм около стомашно-чревният тракт. Така, чрез приема на подходяща добавка, можем драстично да подобрим функцията на храносмилателната система и успешно да третираме синдрома на пропускливите черва. Както сме обсъждали многократно, здравето на червата е ключово за цялостното ни състояние, защото стомахът ни всъщност е втори мозък. Това означава, че състоянието на чревния тракт влияе пряко върху хормоналния ни баланс, а от там и върху настроението ни. Психологическото ни здраве зависи най-вече от здравето на храносмилателната ни система. Когато стомахът ни е щастлив, щастливи сме и ние. Ето как един протеин, който на пръв поглед просто изглажда бръчките ни може да промени много повече. Достатъчното му количество в тялото гарантира гъвкави сухожилия и мускули, намалява риска от разкъсвания на кожната епител, подпомага зарастването на повърхностни рани, преустановява процесите на косопад, редуцира риска от проблеми с ноктите, подсилва хрущялите и костната тъкан и лекува червата ни.

Фактори, възпрепятстващи синтеза на колаген

Освен естествените процеси на стареене, има и други фактори, които възпрепятстват синтеза на колаген. Най-съществените сред тях са:
  • Консумацията на твърде много захар. Темата за захарта сме засягали неведнъж и знаем, че тя е основна храна на много от патогените, срещащи се в храносмилателния тракт. В допълнение, тя ускорява процеса на гликиране – при него захарните молекули се закачат за протеиновите нишки (в случая колагенови) и ги правят по-крехки.
  • Тютюнопушенето. Много от химикалите, типични за тютюна увреждат колагена и еластина в кожата. Никотинът свива кръвоносните съдове във външния слой на кожата, което намалява притока на нутриенти и кислород към кожата, като поставя нейното здраве под опасност.
  • Някои автоимунни заболявания - особено тези, които се характеризират с производството на антителата в организма, които атакуват колагеновите фибри. Мутацията на гените, отговорни за кодирането на колагенови алфа нишки може да увреди извънклетъчния матрикс, който от своя страна да спре да произвежда колаген или да синтезира дисфункционален такъв.
От друга страна, можем да предприемем различни стъпки, за да подпомогнем процеса на производство на важния протеин. На първо място, добре е да приемаме достатъчно витамин С и витамин А (през храната или като добавка). Червените боровинки и черешите, които са богати на антоцианидини, също могат значително да подпомогнат синтеза на колаген. Не на последно място, важно е да си набавяме достатъчно мед, като консумираме ядки, морски дарове и червено месо. Ако сте решили да приемате колаген под формата на добавка, изберете такава, която ясно отбелязва произхода на протеина. Най-добрият източник на колаген са телешките кости и хрущяли. Важно е също да знаете дали добавката е хидролизиран или чиста форма колаген. Хидролизираният вариант се отличава със своето ниско молекулно тегло, което го прави лесен за усвояване от организма. В допълнение, този колаген няма вкус и аромат и можете да го добавяте към смутита или други напитки. Въпреки това, оптималният вариант е да приемате добавката, разтворена във вода сутрин на празен стомах. Не забравяйте, че освен добра храна и точните добавки, тялото се нуждае и от движение.
Желаем ви здраве и виталност! Източник: mercola.com

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ