ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Колаген при висока чревна пропускливост - какви са препоръките за прием

Има един компонент на храносмилателната система, който е все по-интересен и изследван поради значението си за здравето. Става въпрос за чревния микробиом и микрофлора, които са една от многото линии на защита в организма и поддържане на хомеостаза.

За да сме здрави трябва чревната ни система също да е здрава. Това е известен на лекарите и хората факт още от времето на Хипократ – от преди повече от две хилядолетия. 

Според все повече учени именно чревното здраве трябва да бъде една от основните цели на съвременната медицина. То е много уязвимо от все по-мръсната околна среда, в която живеем, от повечето стрес, който имаме в ежедневието си, от вредните ни навици и некачествената храна, която консумираме. 

Освен това от няколко години стои и въпросът за резистентността към антибиотиците, които се използват за лечение на най-масовите заболявания. И в тази връзка отново до голяма степен разчитаме на чревния микробиом, който се състои от полезни и вредни бактерии. Техният баланс може да е нарушен при едно от многото специфични състояния и днес ще говорим конкретно за него – високата чревна пропускливост.

Какво представлява синдромът на пропускливите черва

Синдромът на пропускливите черва или на английски език „Leaky Gut Syndrome (LGS)“, както още се нарича, е заболяване, което засяга все повече възрастни и деца. Представлява състояние, при което чревните стени изтъняват, а дори понякога дори се разкъсват и са податливи на увреждане. Така токсините и бактериите спокойно могат да навлязат в кръвообращението и да доведат до редица здравословни проблеми. 

При LGS е влошено състоянието както на храносмилателната система, така и на цялостния начин живот. Именно LGS се посочва като една от основните причини за развитието на хранителни алергии, бавния метаболизъм, а дори може да доведе и до автоимунни заболявания, хронични болки в ставите и липса на достатъчно енергия. Това е така, защото при хората със синдром на пропускливите черва се създават подходящите условия за едно перманентно възпаление в тялото. То от своя страна е предпоставка за всичко останало, което изброихме. 

Какви са симптомите при синдром на пропускливите черва

При хората, които страдат от LGS, най-често се проявяват следните симптоми:

 • хранителни непоносимости;
 •  липса на енергия;
 • световъртеж;
 • подуване на очите и тъмни кръгове около тях;
 • отоци по тялото;
 • хронични болки в мускулите и ставите; 
 • нарушена функция на щитовидната жлеза;
 • проблемна кожа и акне; 
 • често главоболие;
 • наддаване на тегло; 
 • покачване на кръвната захар;
 • хормонален дисбаланс;
 • - неправилно функциониране на отделителната система.

Какъв трябва да бъде хранителният режим на хората с LGS

Една от основните причини за развитието на синдром на пропускливите черва е неправилното хранене. Липсата на прием на достатъчно фибри и витамини в менюто правят червата склонни към пропускливост. 

Отделно ГМО храните, консервантите, глутенът, млечните продукти също влияят зле на чревната микрофлора. Има много храни, към които организмът може да проявява чувствителност, затова дори при най-малките симптоми е добре да си направите ImuPro тест, с който ще разберете имате ли хранителна непоносимост към някоя от 270 различни храни, подправки и други. 

Освен хранителния режим е важно да знаем, че стресът, тютюнопушенето и алкохолът също ни правят по-податливи към развитие на висока чревна пропускливост. 

Възможно ли е хранителни добавки да облекчат този проблем

Вероятно за много хора звучи изненадващо, но колагенът е един от елементите, които могат да облекчат състоянието на червата, дори и да предотвратят високата чревна пропускливост. 

Колагенът е протеин, който естествено се произвежда от човешкото тяло. Той е съставен от 19 различни аминокиселини. Колагенът изгражда 90% от съединителната ни тъкан и костната ни маса и около 70% от кожата ни. Но след достигането на 25-годишна възраст, естественото му производство от страна на тялото започва да намалява. Така се появяват бръчките, започват болките в ставите и стомашните проблеми, нарушава се целостта на кожата, ноктите и други. 

Как колагенът подпомага здравината на червата

Аминокиселините, които се съдържат в колагена, действат благотворно на състоянието на чревната тъкан. Глицинът и пролинът укрепват тъканите в тялото и имат оздравителен ефект. Тези две аминокиселини са първичните градивни частици, от които се изгражда колагена. Поради техните свойства често в медицината колагенът се използва за по-бързо възстановяване след операция. 

Това прави колагена много подходяща хранителна добавка при висока чревна пропускливост. Той укрепва чревната тъкан и намалява пропускливостта на червата. Протеинът подобрява производството на гладки мускулни клетки, които укрепват и лекуват чревните стени. 

Колагенът атакува чревните възпаления

Едно от свойствата на аминокиселината глутамин, която се съдържа също в колагена, е да предотвратява чревните възпаления. Освен това глутаминът намалява желанието за прием на алкохол и сладки храни, което също влияе благотворно върху състоянието и здравината на червата. 

Колаген за по-добро усвояване на хранителни вещества 

При пропускливи черва, освен че извън червата преминават в кръвта ни токсини, това се случва и с ценните хранителни вещества, които са жизненоважни за здравето и имунната защита. 

Колагенът по структурата си е хидрофилна молекула. Когато приемаме колаген, той се прикрепя към стомашните сокове и водата в тялото ни. По този начин той подпомага разграждането на храната и хранителните вещества от нея. Така колагенът подобрява храносмилането и се грижи за това по-малко полезни хранителни вещества да могат да бъдат изгубени в кръвта. 

Как да приемаме колаген в случай на синдром на пропускливите черва

В зависимост от вида колаген, който изберете, трябва да следвате указанията за препоръчителен прием на производителя. При телешкия колаген тип 2 той е 3 мерителни лъжици сутрин преди да закусите и отново същото количество вечер, разтворено във вода или друга течност. 

Телешкият колаген тип 2 е доказана формула, която оказва благоприятен ефект срещу пропускливостта на червата. Той е високоусвоим от организма благодарение на чистия си състав.

За оптимално усвояване на колагена от организма сме използвали хидролиза, чрез която се получават колагенови пептиди. Това са малки и лесно усвоими частици, които са по-удобни за употреба при попадане в тялото.

Здравето на чревната система е от основно значение за нормалното функциониране на всички системи в нашето тяло. Не е нужно да чакаме да усетим някой от симптомите на синдрома на пропускливите черва, за да се погрижим за тях. Правилната диета, ограничаването на вредните навици и стреса, както и приемът на колаген, са начините, с които можем да предотвратим прекомерна чревна пропускливост и свързаните с нея усложнения.

Мнението на специалиста д-р Радослав Тошков: Синдром на пропускливи черва – каква е истинската му същност

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ