ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Колаген за подмладяване и хубава кожа - вашето тайно оръжие

Колагенът представлява вид протеин, който се съдържа във всички органи и тъкани на човешкия организъм. Той осигурява матрицата, която поддържа структурата на тялото и се равнява на 1/3 от белтъчините в тялото.

Основната функция на колагена е да поддържа сухожилия, кожа и хрущял в здрава структура. Той осигурява целостта, твърдостта и еластичността им. Към днешна дата са идентифицирани 29 вида колаген, като повече от 90% от колагена в тялото е от тип 1-5, като най-разпространеният е тип 1.

Защо колаген тип I е важен за вашата кожа

Колаген тип 1 е най-добрият тип колаген за употреба в добавка, предназначена за кожата. Установено е, че този колаген е отговорен за здравината и еластичността на кожата, а неговото разграждане води до бръчки, които съпътстват естествения процес на стареене.

Над 90% от колагена в организма се състои от тип 1 & 3. Протеините в тези видове включват глицин, пролин, аланин и хидроксипролин.

  • Глицинът - аминокиселината, открита в най-високи нива в колагена, изисква повече серини, отколкото нашите тела могат естествено да произвеждат. Проучванията показват необходимостта от добавяне на глицин, за да се постигнат оптимални метаболитни процеси;
  • Пролин - неесенциална аминокиселина, синтезирана от глицин и важна за функцията на ставите и сухожилията;
  • Хидроксипролин - аминокиселина, която играе съществена роля в стабилността на колагена;
  • Аланин - аминокиселина, използвана в биосинтеза на протеини

Защо производството на колаген намалява с времето

Въпреки че колагенът естествено се среща в човешкото тяло, е важно да го допълним количествено след навършване на 30, тъй като производството на колаген се забавя значително с времето. До 45-годишна възраст производството на колаген намалява с 25%, а на 60-годишна възраст вече спада с повече от 50%. Тъй като производството на колаген в организма ни се забавя, започваме да забелязваме по-отпусната кожа, фини линии и бръчки и дори отслабен хрущял на ставите.

Тогава как да си набавите така необходимия колаген – от различни видове храна и с хранителни добавки.

Източници на колаген тип 1– хранителни и нехранителни

При хранителните добавки има една особеност – трябва да избирате такива, които са във вид на капсули или на прах. Това е така, защото кремовете за лице или геловете с колаген имат повърхностен ефект, оказващ влияние  на горният слой на кожата. А за да бъде хидратирана и красива, тя трябва да бъде снабдена с необходимите витамини и минерали, които я поддържат жизнена – коензим Q10, витамин А, витамин В комплекс, селен, цинк, хиалуронова киселина и други.

По-добрият вариант са капсулите или във вид на прах, защото при прием като вътрешен суплемент, малките му фрагменти ще стимулират производството на нов колаген в целия цикъл на обновяване.

А от къде всъщност идва качественият колаген в добавките?

Това е един от най-важните въпроси, на които следва да си отговорите при избора на добавка. Източникът и начинът на извличане на колаген са от ключово значение за чистотата и качеството на добавката.

Обикновено той се извлича от животни като крави или пилета, като има една основна зависимост: колкото по-здрав е животинският организъм, толкова по-висококачествен ще бъде извлеченият колаген. И тъй като човешкият колаген тип 1 се локализира в кожата, връзките и ставния хрущял респективно следва да се извлича допълнителен колаген от същите тези части на животните.

Пример за оптимална структура и отлична чистота е хидролизираният телешки колаген, който е създаден за максимална усвояемост и действие. Богат е на аминокиселини, така необходими за изграждане на мускулатура и поддържане на ставите и целия човешки скелет. Телешки колаген на прах

Точно тези аминокиселини, които са част от уникалните свойства на колагена, могат да бъдат само с животински произход. Това ще рече, че няма вегетариански източник на колаген за хранителна добавка, но пък в някои храни е в изобилие – червени зеленчуци (домати, чушки), тъмнозелени зеленчуци, ягоди.

Други нутриенти, които са пряко свързани с колаген 1 и 3

Има няколко вида витамини и минерали, които следва да са в достатъчно количество, за да усвоявате правилно колагенова добавка. Преди да приемете който и да е от тях трябва да знаете дали имате дефицит, което се установява с тестове. Ако нямате дефицит не е нужно да приемате допълнителни количества.

Витамин С е от първостепенна важност. При типове 1 и 3 аминокиселинните протеини се произвеждат от специфични клетки, наречени фибробласти и остеобласти. Фибробластните клетки (колаген тип 1) образуват съединителни тъкани като кожа и връзки, докато остеобластните клетки (колаген тип 3) съставляват костите. Установено е, че витамин С стимулира производството на нормални човешки фибробласти, като по този начин води до сила и плътност на кожата и подобрява екстрацелуларната матрица, подобрявайки абсорбцията на колаген.

Хиалуронова киселина - тя увеличава влагата на кожата чрез задържане във вода на клетъчно ниво. Само една молекула от хиалуроновата киселина притежава 1000 молекули вода! Това допълва усилията на колагена, тъй като възстановява влакната, които съставляват тъканите. ХК е основна съставка във Флекс Код Премиум – специален продукт с естествен телешки колаген за здрави стави.

Алфа-липоева киселина – освен антиоксидантните преимущества на витамин С, алфа-липоевата киселина (ALA) осигурява защита срещу увреждане на свободните радикали или други външни нарушители, като нефилтрирана слънчева светлина или токсини от околната среда.

Разгледайте всички продукти за красива коса, кожа и нокти или за здрави стави и кости, произведени от натурални суровини и под качествен контрол.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ