ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Колибиоген и Синерга - немски продукти за чревна лигавица и противоалергично действие

Изследванията през последните двадесет години разкриха, че здравето на червата е от решаващо значение за цялостното здраве и че нашите черва работят като “втори мозък” в организма. Когато тяхното здраве или структура са нарушени, това е предпоставка за широк спектър от здравословни проблеми, включително диабет, затлъстяване, ревматоиден артрит, депресия, хронична умора и проблеми от друго естество. От изключителна важност е за здравето ви да знаете кое укрепва и кое разрушава вашата чревна лигавица. 

Но как да различите сериозен проблем от обикновеното отделяне на газове, което може да предизвикат някои храни? Ще разгледаме най-разпространените симптоми за проблем с микробиома и чревната лигавица като цяло.

Признаци и симптоми на нарушена чревна лигавица

Храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове или диария

Това са отличителните симптоми на дисфункция на червата. Като цяло това зависи от броя и разнообразието на бактериите, живеещи във вътрешността на червата ви, червата, стомаха и дебелото черво. Като казваме бактерии имаме предвид пробиотици, пребиотици и други полезни, но и вредни бактерии, които изграждат разнообразието в микробиома и са основа за доброто му функциониране. 

Тези бактерии обикновено се наричат с едно понятие - “микробиом” и симптоми като нарушено движение на червата или газове се появяват, когато се оформи бактериален дисбаланс. 

Апетит за захар

Учените откриха, че чревните бактерии всъщност секретират специални протеини, които са подобни на хормоните, регулиращи глада лептин и грелин. Тези протеини влияят както на храната, така и на настроението.

Оказва се, че бактериите се опитват да ни накарат да ядем храни, които ги поддържат живи. Затова неистовото търсене на сладко може да се обясни с това, че бактериите в червата ви изпращат сигнали, че ви трябва захар. За съжаление това е порочен цикъл, но може да се прекъсне, като редуцирате количеството богати на захар храни и вместо тях хапвате плодове с фибри и естествени захари. В краен случай може да използвате и подсладители - стевиол гликозиди и други.

Лош дъх

Освен сигнал за проблем със зъбите или венците, лошият дъх може да е налице заради стомашни или чревни проблеми. И по-конкретно - заради бактериален дисбаланс и превес на лошите бактерии над добрите.

Хроничният лош дъх се нарича халитоза. В повечето случаи халитозата произтича от микроби, предизвикващи миризма, които се намират между зъбите и венците и върху езика ви. Тя може да бъде причинена и от бактерии, свързани с болест на венците.

Хранителна алергия или нетолерантност

Ако страдате от хранителни непоносимости като непоносимост към глутен или млечни продукти, това почти винаги е резултат от пропускливи черва. Бариерата на червата е вашата защитна стена, която решава какво влиза и какво остава извън нея. При по-висока пропускливост на червата се получава пропускане на протеини и други елементи в кръвния поток, което поражда възпаление.

Кожни проблеми 

Често срещан признак на непоносимост към храна е екземата. Ако имате такъв проблем трябва да разберете кое предизвиква вашата екзема, която може да е и в следствие на нетолерантност към млечни продукти или глутен.

Хранителни насоки за балансиране на чревното здраве

Много хора имат проблеми с червата като синдром на пропускливите черва, SIBO и хистаминова непоносимост. При тях дори „здравословните“ храни могат да причинят поява на възпаление, в това число домати, морски продукти, яйца, ядки и други. Тук става въпрос за това да разберете какво точно вашето тяло обича и мрази, дали имате дефицит на някакви минерали или витамини, дали имате автоимунно заболяване или фамилна обремененост. 

След като знаете тази информация определено може да се насочите към някои храни, които са особено добри за лекуване на стомашно-чревната система като цяло:

  • Костен бульон: домашно приготвеният костен бульон (който понижава хистамините) е върхът за лечение на червата. Той може да се приготви лесно у дома, като за него ви трябват вода, оцет, животински кости и рецепта;
  • Галангал бульон: вероятно го чувате за пръв път и бързаме да обясним какво е това. Галангал е вид подправка от източната кухня, която наподобява джинджифила. Може да се използва за приготвяне на супи, които по принцип са такъв вид ястия, които стомахът и червата приветстват много добре;
  • Пробиотични храни: ферментирали напитки като кефир и комбуча, както и храни като кисело зеле, кимчи и хялб с квас са чудесни начини да обогатите микробиома си с добри бактерии. Хора, които страдат от бактериален свръхрастеж на дрожди, SIBO или хистаминова непоносимост често са изключително чувствителни към тези храни, тъй като те осигуряват множество бактерии и пребиотични фибри (бактериална храна), които могат да дисбалансират микробиома. Затова, ако имате такова заболяване, не се хвърляйте изведнъж на такива храни, а започнете бавно. Това са силни хранителни продукти за хора с проблеми с червата, но трябва да ги консумирате умерено;
  • Добре сварени зеленчуци: растенията осигуряват на чревните бактерии пребиотичните фибри, от които се нуждаят, за да растат и да вършат работата си. Готвенето и приготвянето на зеленчуци на пюре ги разгражда до най-добра форма за червата, което ги прави по-лесни за храносмилане. Може да пюрирате и картофи като картофено пюре например;
  • Кетогенно хранене: доказано е, че кетогенната диета подобрява много възпалителни проблеми, при които има дисбаланс на червата. По принцип растителното хранене е едно от най-здравословните и се препоръчва като подход при чревни заболявания, автоимунни заболявания като тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, болест на Крон и други;

Натурални продукти за чревно здраве и здрава чревна лигавица

Колибиоген с вкус на портокал 100 мл. например е продукт, който благоприятства функционирането на стомашно-чревния тракт. Това е добавка, която подкрепя здравето на чревната лигавица и подобрява храносмилателните процеси. 

В нейния състав има безклетъчен разтвор от лизирана Ешерихия коли, щам Laves. Colibiogen® е терапия на лигавиците с противовъзпалителни и имунорегулаторни ефекти. 

Мястото на действие е лигавицата като имунологична единица и се препоръчва при възпалителни състояния на червата, дивертикулит, синдрон на раздразненото дебело черво; при антибиотична терапия, болест на Крон, язвен колит и други. 

Колибиоген е достъпен и за деца под формата на Колибиоген Киндер с вкус на портокал. Colibiogen® Kinder се приспособява към детския организъм по отношение на концентрацията и не съдържа алкохол. Използва се при чревни заболявания и като имунотерапевтично средство.

Синерга - 100 мл. е третото ни предложение за здрава чревна лигавица. Това е антиалергична хранителна добавка, която също съдържа Ешерихия коли, щам Laves. Тъй като не съдържа живи организми, Синерга не е средство за симбиотичен контрол и следователно не се използва за директно натрупване в бактериалната флора на червата. Здравата лигавица обаче е важна предпоставка естествената бактериална флора да се засели там.

Синерга може да помогне на увредената или възпалена чревна лигавица да се регенерира. Поради това действа като терапевтично средство за укрепване на лигавицата и имунитета. За разлика от конвенционалните бактериални препарати, в производството на този продукт протеините, ендотоксините, нуклеиновите киселини и неразтворимите компоненти на клетъчната стена се отстраняват.


Свързани продукти

88.00 лв
90.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ