ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Колко знаете за куркумата - пълен наръчник за полезните ѝ свойства и ефекти

В наши дни куркумата е буквално навсякъде. Сигурно сте виждали в менюто на любимото си кафе да се предлага кафе с куркума, яйца с куркума за обяд или като добавка към коктейли. Има дори вариант на Комбуча с куркума! Тя е богата на антиоксиданти и пробиотици, които подпомагат храносмилането. Това се отнася и за самата куркума – уникално растение с множество приложения и ползи.

Какви вълшебни сили има куркумата и дали може да ви помогне при изгаряния, артрит или главоболие – нека разберем по-скоро.

Какво е куркумата

Куркумата е яркожълта подправка, която често се среща самостоятелно или като част от пикантни подправки. Куркумата е популярна съставка в индийската, тайландската и мароканската кухня, а също така отдавна се използва в традиционната китайска медицина и се цени високо в Аюрведа.

Знаете ли, че коренът от джинджифил съдържа малки количества куркумин?

Куркумата всъщност е растение, подобно на джинджифил, чиито корени се събират, изсушават и се превръщат в подправка. Така тя може да предаде своите вкусови качества и да донесе здравословни ползи на хората. 

Научното наименование на куркумата е Curcuma longa. Тя е също критично важна съставка на къри соса. 

Подправката куркума, която може да открием в магазините за хранителни стоки, е вареният, изсушен и прахообразен корен на растението куркума. Тя има характерен жълт цвят и може да оцвети дрехите, затова трябва да се внимава с нея по време на готвене. Понякога дори се използва като багрило или като оцветител за храна.

Куркумин срещу куркума: Каква е разликата

Куркумата се състои от близо 100 съединения! Това, за което се говори най-често, е куркуминът - активното съединение, което донася най-големи ползи за здравето. 

Смята се, че подправката има следните уникални характеристики:

  • Антиоксидантно действие
  • Противовъзпалително действие
  • Антивирусно действие
  • Подкрепа на храносмилателната система
  • Локален антисептик

Защо хората приемат куркума

Куркумата е много мощно естествено противовъзпалително средство, а също така има полезни антиоксидантни свойства. 

Отговорните съставки за това са куркуминоидите, от които най-силно се откроява куркуминът. Той представлява около 2-7% от тази подправка. Има много проучвания за куркумата, по-голямата част от тях се провеждат с изолиран куркумин.

Предварителни лабораторни изследвания показват, че куркуминът или куркумата могат да предпазят от колити, язви на стомаха и високи нива на холестерол. Въз основа на проучвания куркумата и куркуминът също могат да помогнат за лечение на чувствителен стомах, диабет, депресия и вирусни инфекции.

При лабораторни тестове изглежда, че куркуминът блокира растежа на някои видове туморни клетки. Малък брой проучвания показват, че екстрактът от куркума, съдържащ куркумин, може в някои случаи да стабилизира случаи на колоректален рак, който не се повлиява от други лечения. За потвърждаване на това обаче са необходими повече изследвания.

Какви са ползите от прием на куркума

Артрит

Повечето от изследванията, които тестват болкоуспокояващите ефекти на куркумата, са фокусирани върху лечението на остеоартрит и / или ревматоиден артрит като заболявания.

Един преглед на изследване, проведено през 2016 г. и публикувано в Journal of Medicical Food показва, че има достатъчно научни доказателства в подкрепа на използването на екстракт от куркума (1000 мг. / ден куркумин) при лечение на артрит.

Друго проучване, публикувано през 2017 г. посочва, че използването на екстракт от куркума (обикновено 1000 мг. / ден) в продължение на 8–12 седмици осигурява ползи, подобни на употребата на ибупрофен и други медикаменти при хора с артрит, но без странични ефекти.

Облекчаване на предменструален синдром 

Куркуминът може да помогне за намаляване на тежестта на симптомите, свързани с предменструалния синдром при жените. Според проучване, публикувано в Complementary Therapies in Medicine през 2015 г.  най-често тези симптоми са болкови, като болки в гърба, главоболие, болезненост на гърдите и болки в коремната област.

Тендинит

Куркуминът се оказва интересно средство за лечението на тендонит. Това е  болезнено състояние с възпалителен характер или дразнене на сухожилие според проучване, публикувано в Journal of Biological Chemistry през 2011 г.

Принос за лечение на диабет 

Благодарение на противовъзпалителните ефекти на куркумата, тя може да е обещаващо лечение на възпалителни състояния, включително диабет. Изследване, публикувано през юли 2019 г. в Nutrition & Metabolism установява, че приемът на добавки с куркумин при затлъстели мишки с диабет тип 2 спомага за понижаване нивата на инсулин в кръвта след 16 седмици.

Куркумата може също да помогне за контрола на кръвната захар и инсулиновата резистентност, което е от съществено значение за поддържане на нормално тегло или предотвратяване на затлъстяване.

Подкрепа на кожното здраве 

Както вече стана ясно, куркумата има противовъзпалително, антимикробно и антиоксидантно действие, което я прави потенциално ефективна за лечение на кожни състояния като акне, екзема и псориазис. В тази посока има съвсем малко изследвания все още.

Не приемайте куркума в следните случаи

Не се препоръчва използването на куркума за готвене или подправяне на ястия, както и като добавка, ако имате камъни в жлъчката или жлъчните пътища. 

Бременните жени също не трябва да приемат подправката без одобрение на лекар. В редки случаи продължителната употреба може да причини стомашно разстройство или киселини. 

Някои доказателства също така предполагат, че куркуминът може да повлияе на някои химиотерапевтични лекарства, използвани за лечение на рак на гърдата. Ако се лекувате за това заболяване или Ваш близък се лекува, не забравяйте да обсъдите този въпрос с лекар. 

И не на последно място, ако консумирате куркума в комбинация с пиперин (съдържа се в черния пипер) това може да забави освобождаването от организма на някои лекарства, отпускани по лекарско предписание. В това число влизат фенитоин (Дилантин), пропранолол (Индерал) и теофилин.

Избор, подготовка и съхранение

Куркумата е широко достъпна под формата на подправки и като хранителна добавка. За да увеличите приема на куркума, без да се налага да купувате добавка, опитайте да добавите къри на прах към вашите ястия, супи и зеленчукови салати. Можете също така да консумирате куркума под формата на чай.

Ако решите да я включите в менюто си като хранителна добавка, то можем да Ви предложим Куркумин Ц3 Комплекс. Защо? Защото представлява стандартизиран екстракт от минимум 95% куркуминоиди и съдържа цели три основни активни вещества. Това са куркумин, деметоксукуркумин и бис деметоксукуркумин. Тази комбинация е патентована и подложена на клинични изпитвания, за които може да прочетете повече в описанието на продукта.

Що се отнася до съхранението - съхранявайте куркумата или добавката далеч от топлина и светлина. Не е препоръчително да съхранявате подправките в хладилник, тъй като те трябва да бъдат на стайна температура преди употреба. Изсушените подправки с времето ще загубят аромата си, но ако ги държите на хладно тъмно място, те трябва да останат свежи в продължение на две до три години.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ