ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Комбуча и пчелен прашец - изненадващо добра комбинация за имунитет

Пчелният прашец е богат на витамини, минерали, микроелементи, ензими и аминокиселини. Освен това е чудесен източник на антиоксиданти и помага за защитните сили на организма. Колко антиоксиданти съдържа зависи от растението, от което е бил извлечен прашецът. А Комбуча е много освежаваща и приятна ферментирала напитка с богат пробиотичен състав. Усещате ли вече как действат заедно тези двамата? Ако не са ви познати, но търсите решение за подсилване на имунитета в коварната зима, приветстваме ви на следващите редове!

За пчелния прашец накратко

Пчелният прашец се намира в цъфтящите растения. Пчелите събират прашец, докато търсят нектар от красивите цветове на растенията. Прашецът може да се събере и от пчели, както и да се добива и от растения с машини. Пчелният прашец съдържа мъжките репродуктивни клетки на цветята, но дори да ви звучи странно всъщност въобще не е. Съдържа и храносмилателни ензими от пчелите.

По начало пчелният прашец е различен от прашеца, който бихте намерили в растение. Медоносните пчели го правят, като вземат прашец от растенията и го смесват със слюнката си, след което го съхраняват в кошничките на краката си. След това го транспортират специално до кошера и го предоставят за храна. Събирането на пчелния прашец от хората е цяло изкуство, тъй като той полепва по задните крака на пчелите и трябва да се вземе внимателно от пчеларите.

Хората консумират тези хрупкави зрънца, тъй като се смята, че пчелният прашец съдържа полезни витамини, хранителни вещества и съединения, които имат антиоксидантни свойства. Пчелният прашец се добавя лесно към повечето храни и всъщност няма вкус или е по-скоро неутрален. Не е изключено спортисти или атлети да включат пчелен прашец в режима си поради хранителен състав. 

Хората използват пчелен прашец за много различни проблеми. Те могат да включват придружаващи симптоми на доброкачествена простатна хиперплазия и възпаление на простатата (хроничен простатит). Пчелен прашец се използва и за облекчаване на алергии и защита на черния дроб от въздействието на някои токсини. 

Твърди се, че пчелният прашец понижава холестерола, намалява втвърдяването на артериите, подобрява метаболизма и помага за регулиране на хормоните. Той може също да подобри издръжливостта и сексуалната сила при мъжете.

Що се отнася до хранителните ползи, пчелният прашец изглежда съдържа полезни витамини като витамини от група В и фолиева киселина, както и някои макронутриенти (протеини и мазнини) в съвсем малки количества.

Една супена лъжица пчелен прашец съдържа около 40 калории, 7 грама въглехидрати, от които 4 гр. са естествени захари и около 2 грама фибри. Също така пчелният прашец може да съдържа над 2 грама протеин в една супена лъжица, което е предимство в случай, че се стремите към здравословен вегетариански режим.

Ползи за здравето от консумация на пчелен прашец

Има доста проучвания за ползите за здравето и употребата на пчелния прашец, но си струва да се отбележи, че голяма част от тези изследвания са тествани само върху животни. Ето и кои са следните области, за които е доказано, че пчелният прашец може да допринесе благоприятно.

Облекчаване на болка 

Няколко проучвания установяват, че пчелният прашец има противовъзпалителни свойства, които могат да се сравняват с тези на лекарствата без рецепта. Също така пчелният прашец може да помогне за успокояване на рани, облекчаване на симптомите на менопауза и намаляване симптомите на множествена склероза при някои хора.

Облекчаване проявите на алергии

Вероятно сте чували, че медът помага при сезонни алергии - и това е вярно, но вероятно не по причината, която смятате. Медът има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекциите, но няма научно доказателство, че ще помогне при сезонни алергии. 

Истинската причина все пак е в пчелния прашец. Само две проучвания показват, че може да помогне за лечение на сезонни алергии, но също така си струва да се отбележи, че може да има някои опасни странични ефекти и дори да причини анафилаксия. Така че, ако сте алергични към пчелни ужилвания или мед, трябва да се консултирате задължително с вашия лекар, преди да опитате пчелен прашец.

Антиоксидантна защита на организма

Пчелният прашец изобилства от антиоксиданти, сред които флавоноиди, каротеноиди, кверцетин, каемпферол и глутатион. Последният е най-мощният антиоксидант сред всички. Благодарение на антиоксидантите тялото е предпазено от потенциално вредни молекули, които се наричат свободни радикали. Щетите, които нанасят свободните радикали, са свързани с някои хронични заболявания, както и с отслабване имунитета на организма.

При проведени опити с възрастни животни пчелният прашец засилва антиоксидантната защита на черния дроб и премахва повече отпадни продукти от кръвта. Други изследвания върху животни показват, че антиоксидантите в пчелния прашец предпазват черния дроб от увреждане на няколко токсични вещества, включително и от увреждането на лекарствата.

Няколко думи за Комбуча

Има причина тази древна напитка да стане толкова популярна. Любопитни ли сте за основите на този газиран ферментирал чай? Горди сме да споделим малко повече за процеса на ферментация, потенциалните ползи за здравето на червата и доброто настроение.

Комбуча е леко кисела, ферментирала напитка, приготвена от основа на чай, захар, бактерии и малко магия. Комбуча произлиза от Китай преди около 2000 години. Тя набира все по-голяма популярност в магазините за здравословни храни и сред почитателите на здравословния начин на живот, тъй като е приятна, лека и напълно безвредна напитка.

Най-просто казано, ферментацията е процесът, при който съвкупността от приятелски бактерии, дрожди и ензими (известни още като пробиотици) изяждат захарта в сладкия чай и го превръщат във вкусна и леко газирана Комбуча. 

Няколко неща, които трябва да отбележим - цялата комбуча се получава със захар (тя е повече за пробиотиците, отколкото за вас, тъй като те се хранят с нея). За да се получи Комбуча, към чая и захарта се добавя симбиотична колония от бактерии и дрожди или 'SCOBY' и сместа се оставя да ферментира. Резултатът е напитка, за която някои казват, че мирише на бира и има вкус на газиран ябълков сайдер.

Богата на витамини от В група, антиоксиданти и пробиотици, Комбуча е сладкият начин да си осигурите имунна защита без угризения. Също както киселото мляко, кефира и кимчи, комбуча е богата на полезни бактерии, като те помагат да поддържате добра чревна флора и оптимално храносмилане.

Вкусната ферментирала напитка съдържа също фитохимикали и фитонутриенти, които имат антимикробни и антиоксидантни свойства. Проучвания върху животни показват, че тези антиоксиданти могат да насърчат оптималната функция на черния дроб и бъбреците. 

Комбуча и пчелен прашец в екип

Всички важни за организма активни съставки, включително биоактивни компоненти, витамини и пробиотици, са част от формулата Комбуча & пчелен прашец. Това е хранителна добавка, която подпомага имунитета, предпазва от алергии и подобрява работата на сърдечно-съдовата система. Съставките на Комбуча & пчелен прашец действат благоприятно за по-добро храносмилане, също така помагат за по-добър противовъзпалителен отговор на организма. Всичко това е от изключителна важност по време на зимния сезон, когато сме застрашени от атаките на различни патогенни организми.

Продуктът е под формата на хранителна добавка на капсули, в която се съдържат в прахообразна форма концентрат от комбуча, пчелен прашец и пчелен мед. Добавката не следва да се приема от хора които имат алергия към мед или други пчелни продукти. 

Обединяването на защитните и противовъзпалителните свойства на комбуча и пчелен прашец може да ви помогне да избегнете настинката или грипа без да се налага да използвате други лекарствени медикаменти със странични ефекти. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ