ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Комбуча здравословна напитка

Описание на напитката

История на комбуча

Ппрез 250 г. пр. Хр. хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я „еликсир на безсмъртието". Няколко века по-късно в Русия, тя била известна като „чаен квас", в Австрия я наричали комбухер, а в Америка - комбуча, но на много хора била позната просто като „гъбата от Манджурия". Но независимо къде ще я срещнете, името й може да се преведе като „чудотворната гъба". А комбуча в превод от японски език, означава чай (ча) от водорасли (комбу).

От какво е изградена чудотворната гъба?

Комбуча съдържа много различни по свойства органични киселини (млечна, оцетна, глюконова, глюкоронова, яблъчна киселина,а също и етанол), открити при лабораторни изследвания, проведени във Франция; активни ензими (лактаза и инвертаза), аминокиселини (които се свързват с мукополизахариди и образуват междуклетъчна течност, която играе ролята на „смазочна течност" в ставите. Това е особено важно за културистите, защото голяма част от тях страдат от тендинит - възпаление на сухожилията), полифеноли, хром, желязо, фосфор, калий, натрий и сяра. Високото съдържание на глюкоронова киселина и витамините В1, В2 и В6, превръщат гъбата комбуча в мощно лечебно и освежително средство, дори и при процесите на детоксикация, като се свързва с отровите в организма в черния дроб и ги отвежда в отделителната система. А наличието на оцетна и L-млечна киселина възпрепятстват развитието на салмонела и растежа на някои плесени, а освен това се наблюдава и положителен ефект при подагра, артрит и атеросклероза, т. е. състояния, свързани с прекомерни количества холестерол и пикочна киселина в организма.

Въпреки, че наричат комбуча гъба, тя по същество е плесен, образувана от следните микроорганизми: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Тази симбиотична култура образува зоокилим. Името „чаена гъба" се дължи именно на уникалното свойство на бактериите да синтезират целулозна мрежа, наподобяваща повърхност на плесен. По строеж прилича на оцетната гъба.

Медицински ползи

 • при артрит, язви, хемороиди
 • подчертани симптоми на менопауза, ПМС
 • при захарна болест, бъбречни проблеми, жлъчни камъни
 • за поддържане на жизнения тонус - психическите и умствените способности
 • за подобряване на отбранителните механизми на организма
 • за подобряване на метаболитната оксидация
 • за изключителна детоксикация на организма
 • при физическа и психическа умора и изтощение
 • при възстановяване на организма след боледуване
 • при мускулна умора
 • при отслабнал имунитет

Производство на комбуха

За производство в домашни условия е нужно да се спазват следните условия:

Кипва се вода, след което в нея се слага около 2 гр./л. черен или зелен чай. Престоява около 15 мин. След което водата се прецежда през пластмасова цедка. Добавя се 70-100 гр. бяла захар на литър вода в готовия чай и се разбърква до пълното й разтваряне. Подсладения чай се охлажда до 20-25 градуса С и се прелива в стъклени, керамични съдове или алпака (нераждаема стомана). Трябва да се отбележи, че по-принцип в повечето рецепти не се допуска производство на Комбуха в метални, пък макар и алпака съдове, защото киселините в питието могат да реагират с металите. Ако се  използват пластмасови съдове, то те трябва да са от полиетилен или полипропилен, но в никакъв случай не от поливинилхлорид (РVС) или полистирен.

Към така подготвения подсладен чай се прибавя гъбата (културата) Комбуха.

Винаги към чая трябва да се прибавя и 10% от предишната готова напитка. Гърлото на съда се покрива с плътна тъканна материя с цел да се предпази от винени мушици, прах, растителни спори и други замърсители. Продължителността на ферментацията, зависи от температурата на стаята и продължава от 8 – 12 дни. Колкото е по-висока температурата, толкова е по-бърза ферментацията. Периодът от 8 – 12 дни е даден само за ориентация. Комбучата се нуждае от топло и спокойно място и в никакъв случай не бива да се мести по време на ферментацията. Температурата на чая не бива да спада под 20 градуса по Целзий и не бива да превишава 30 градуса. Светлина не е задължителна. Културата работи и на тъмно. Културата може да се увреди от излагане на директна слънчева светлина.

По време на ферментацията, захарта се разрушава от дрождите до газ (СО2) и различни органични киселини и други компоненти. Комбинацията от тези процеси довежда до специфичния вкус на Комбучата. Разтворът в началото е сладък, но постепено тази сладост намалява, с разграждане на захарта. В същото време, малко по малко, се появява кисел вкус, като резултат от бактерийната активност. Ако предпочитате питието да е леко сладко, то ферментацията трябва да се спре по-рано. За сух или леко кисел вкус, тя трябва да продължи по-дълго. Когато чаят достигне достатъчно ниво на киселинност (рН 2,7 – 3,2), зависещо от търсения вкус, гъбата се вади с чисти ръце и се изплаква под студена или хладка вода.Вече ферментиралия чай, се налива в бутилки до гърлото (стъклени или пластмасови, но не с метални капачки). Около една десета (10%) се запазва, като старт за новозаредения чай. Готовата напитка има известно количество утайка, което е нормално и се дължи на растежа на дрожди (мая), произвеждайки също газ и газирайки питието.

След като се налее напитката в бутилки и се запечата е нужно да период от 5-10 дни да се остави да съзрее. Дейността на бактериите е спряна, защото бутилирането спира достъпа на въздух, но дрождите продължават да работят. Когато бутилките са добре затворени (на винт), газът получаван при тази активност, не може да излезе. Получава се газиране на питието. Чрез тази естествена газировка Комбуха се запазва с месеци.

Питието има приятен вкус. Газирано, леко кисело и освежаващо. Пие се обикновено по три чаши дневно, на празен стомах сутринта, втората чашка след обедното хранене, и последната – преди лягане.

За начинаещите консуматори се препоръчва първите няколко дена да приемат по не повече от 100 мл. веднъж дневно.

Наздраве и със здраве!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ