ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Комплекс от витамин D и магнезий - защо да се приемат заедно

Може би сте наясно с критичното значение на получените количества от витамин D не само за костите, а и за предотвратяване на сърдечни заболявания, диабет и рак. Въпреки това, може да не знаете, че витамин D, независимо дали ще си го набавите от слънцето или чрез добавки, може да не се усвои оптимално, ако липсват някои хранителни вещества. Най-важният от тези кофактори е минералът магнезий.

Няколко думи за минерала магнезий

Магнезият е важен минерал, участващ в над 300 различни процеса в тялото, включително способността да се произвежда и използва АТФ (аденозин трифосфат), основната форма на вътреклетъчен трансфер на енергия.

От тези 300 различни роли, магнезият помага в няколко дейности, свързани с производството и употребата на витамин D. И по-конкретно - изглежда, че той модулира чувствителността на нашите тъкани към витамин D. Благодарение на магнезия се активират стотици ензими, които участват във важни биологични процеси, включително ензимите, които участват в метаболизма на витамин D.

Множество изследвания както сред американци, така и сред европейци, показват изненадващи резултати – поне 50% от хората не успяват да си набавят достатъчно магнезий. Според National Institutes of Health (NIH), препоръчителното количество магнезий е 400-420 милиграма на ден за мъже и 310-320 милиграма на ден за жени.

Други медицински проучвания сочат, че по-големите количества магнезий допринасят за по-висока костна минерална плътност и по-нисък риск от остеопороза.

Приемът на достатъчно магнезий може значително да намали риска от дефицит на витамин D, като магнезият се съдържа в някои чудесни храни като:

 • Банани
 • Боб
 • Броколи
 • Кафяв ориз
 • Бадеми
 • Кашу
 • Жълтък
 • Ленено семе
 • Овесени ядки
 • Тиквени семки
 • Сусам
 • Тофу
 • Пълнозърнести храни

Важно е да се отбележи, че приемът на магнезиеви добавки не трябва да надвишава препоръчителното количество от 350 милиграма на ден за възрастни. Това ограничение важи само за добавки, като може да бъде по-ниско от препоръчителното дневно количество, което не включва приетият от храната магнезий.

Предозирането може да причини диария, гадене и коремни спазми, а изключително високите дози може да причинят нарушения в сърдечния ритъм.

В търсене на златната среда между дефицита и предозирането следва да изясним и защо витамин D и магнезият са взаимосвързани.

Каква е връзката магнезий-витамин D

Известно е, че някои хранителни вещества имат кофактори, на които те разчитат за правилно използване и абсорбция. Вземете витамин D и витамин К като пример: те работят заедно, за да осигурят правилното регулиране на нивата на калций. Докато витамин D е отговорен за повишаване на абсорбцията на калций от храната, витамин К контролира дали калцият ще достигне до костите и зъбите или в меките тъкани (кръвоносни съдове, бъбреци).

Калцификацията на кръвоносните съдове може да доведе до сериозни здравословни проблеми, поради което гарантирането на здравословен прием на витамин К е важно, ако искате да извлечете максимума от наличния витамин D. Говорейки за него, не пропускайте да видите новия ни продукт – Съни Вит Ойл / Sunny Vit Oil 2000 IU – Витамин D3.

Витамин D, действащ също като стероиден хормон, е от жизненоважно значение за превенцията на много заболявания, включително, но без да се ограничава до диабет тип 2, свързана с възрастта макулна дегенерация (водеща причина за слепота), болестта на Алцхаймер, сърдечни заболявания и над 10 различни вида на рак (включително рак на кожата). Витамин D също така показва своите способности за борба с инфекциите при лечението на туберкулоза, пневмония, настинки и грип.

Тъй като магнезият играе важна роля в много от биологичните процеси, свързани с регулирането на настроението, е възможно да го потърсите и в магнезиева добавка. От своя страна, изследователите смятат, че "магнезиевите добавки могат да бъдат бърза, безопасна и лесно достъпна алтернатива или допълнение към регулиране нивата на антидепресанти, използвани за лечение на депресивни състояния.“

Защо високите нива на витамин D са препоръчителни

Знаете ли, че можете да използвате витамин D и магнезий за премахване на излишни килограми? Има проучвания, които доказват, че те заедно работят за тази цел.

Едно проучване от 2013 г., публикувано в Journal of Nutrition установява, че по-високият прием на магнезий корелира с по-ниските нива на глюкоза на гладно и инсулин - маркери, тясно свързани с увеличаване на теглото. Докато има други неща, които трябва да се вземат предвид - балансираната диета и контролиран прием на калории, магнезият може да бъде полезно допълнение в битката с килограмите.

На фона на увеличаващите се случаи на сърдечно-съдови заболявания, всички ние трябва да се погрижим да поддържаме здравословни нива на кръвно налягане. Витамин D и магнезий са комбинацията, която може да помогне и в това отношение.

Както при някои други здравословни проблеми, високото кръвно налягане се свързва с ниски нива на витамин D, въпреки че са необходими повече проучвания, за да се установи дали витамин D е причина или ефект. Със сигурност изследваната група в този случай е голяма - 155 000 души от Европа и Северна Америка, така че връзката не може да бъде пренебрегната. За всяко 10% увеличение на концентрациите на витамин D индивидите се радват на 8,1% намаление на риска от хипертония.

Хората с мигренозни пристъпи също често имат дефицит на магнезий, понякога неустановен от тях. В няколко проучвания, участници са приемали магнезиеви добавки, които намаляват честотата на пристъпите на мигрена с 41,6% в сравнение с 15% на плацебо групата.

Изводът – още една сериозна причина да не допускате недостиг на магнезий.

И тъй като темата се оказва необятна, в следващ материал ще разгледаме кои комбинации от витамини и минерали си подхождат с магнезия и как трябва да се приемат.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ