ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Комплекс полифеноли за подобрена антиоксидантна защита и анти-ейдж действие

Сега е перфектното време да научите повече за полифенолите. Защо ли? Първо, защото сме в активен грипен и вирусен сезон, когато постоянно ни дебнат всякакви патогени, някои от които са особено опасни за здравето. Едно от най-добрите средства за защита от потенциално опасните микроорганизми е да се храним с повече плодове и зеленчуци, които осигуряват витамини, минерали и полифеноли. От какво се получават, какво правят в организма и как могат да ви бъдат от полза полифенолите разказваме в темата.

Антиоксидантна защита - защо ни е необходима

Повечето полифеноли работят като антиоксиданти в тялото. Това означава, че могат да се борят с вредните ефекти на ендогенния оксидативен стрес и този, идващ от околната среда, като UV увреждане, замърсяване, тежки метали и др. 

“Антиоксиданти” е общ термин, използван за всички биологично активни вещества, намиращи се в храните, които имат благоприятен ефект върху човешкия организъм. Антиоксидантите често представляват пигменти, намиращи се в ципите на плодовете и зеленчуците, които им придават цвят. Поради това храните, които имат изключително ярки или тъмни цветове, най-често са отлични източници на антиоксиданти.

Защо са ни необходими антиоксидантите? Те са нашите войници, които помагат на клетките да се предпазят от увреждане в резултат на оксидативен стрес и голямо количество свободни радикали. Свободните радикали са атоми, които се произвеждат от вътрешни процеси в тялото и някои външни фактори. Увреждането на клетките може да прогресира с течение на времето и да допринесе за заболявания на кръвоносните съдове, рак и други хронични състояния. Ето защо не трябва да се лишаваме от плодове и зеленчуци, а да похапваме такива с високо съдържание на антиоксиданти всеки ден по 2-3 пъти.

Храните с високо съдържание на полифеноли са може би сред любимите ви, без да подозирате за това. Например тъмен шоколад, портокали, ябълки, грозде, праскови, грейпфрут, череши, боровинки, ягоди, кайсии и други. От зеленчуците: спанак, лук, шалот, картофи, черни и зелени маслини, броколи и аспержи са също добри естествени източници. Кестени, лешници, пекани, бадеми, орехи от ядките също съдържат голямо количество антиоксиданти. И да не забравяме здравословните масла като необработен екстра върджин зехтин, сусамово масло и авокадово масло.

Същност и полезни свойства на полифенолите

По същество полифенолите са обширно семейство от естествено срещащи се органични съединения, характеризиращи се с множество фенолни единици. 

Полифенолите са реактивни метаболити, които се съдържат в изобилие в храни от растителен произход (особено плодове, семена и растения). Тези съединения имат добре проучени и изявени антиоксидантни свойства и могат да бъдат средство за профилактика срещу хронични заболявания. Ефективността на полифенолите зависи тяхната стабилност, биологична активност и метод и време на екстракция и обработка. Има четири по-големи групи (класа) полифеноли - фенолни киселини, флавоноиди (които пък се делят на флавоноли, флавони, флаваноли, антоцианидини и изофлавони), стилбени и лигнани, като всеки от тях има и специфични полезни свойства. Един от най-добре проучените им полезни ефекти е кардиопротективното действие - полифенолите могат да предложат защита чрез:

 • подобряване функцията на вътрешната обвивка на сърцето и кръвоносните съдове
 • повишаване на добрия HDL холестерол 
 • намаляване на лошия LDL холестерол 
 • подкрепа на анти-тромбоцитната и противовъзпалителната активност

Някои изследователи съобщават, че полифенолите могат да намалят и риска от диабет тип 2. Съединенията могат да повишат инсулиновата чувствителност, както и да забавят скоростта, с която тялото усвоява и използва захарта. Това е важно за поддържане на нормално тегло, хормонален баланс и нормален индекс на телесна маса. 

След малко ще научите и специфичните ползи на някои полифеноли, които се съдържат в хранителната добавка на немския производител MitoCare.

Полифеноли МитоКеър/Polyphenole MitoCare

Ако не консумирате достатъчно храни богати на полифеноли и искате да си осигурите повече от тях, тази хранителна добавка може да бъде подходящ източник на естествени антиоксидантни съединения.

Във формулата на Полифеноли/Polyphenole MitoCare са включени най-важните компоненти за силна антиоксидантна защита и противодействие на окислителните процеси и свободните радикали, увреждащи тъканите. Всички те допринасят за защита на целостта и здравината им, предотвратявайки преждевременното стареене и оказвайки силен анти-ейдж ефект. 

 • Кверцетин - представлява полифенол, широко присъстващ в цитрусовите плодове, лука и елдата. Той намалява нивата на ROS (реактивни кислородни видове) чрез модулиране на детоксикиращи ензими като SOD и каталаза. Флавоноидите като лутеолин, кверцетин и силибин инхибират активността на ксантин оксидазата и по този начин намаляват нивата на свободните радикали. Установено е, че консумацията на кверцетин води до подобрение на кръвното налягане, оказва значителен благоприятен ефект върху обиколката на талията и допринася за модификация на морфологията на мастната тъкан.
 • Екстракт от куркума - това е добре позната ароматна и противовъзпалителна подправка, която може да помогне за подобряване на храносмилането, има и антибактериално, антивирусно и противогъбично действие.
 • Екстракт от Polygonum cuspidatum - това е името на растението, от което се извлича ресвератрол. Ресвератролът е фенолен антиоксидант, който има доказани ползи за сърдечно-съдовото здраве. В проучвания е доказано, че ресвератролът има и противовъзпалително, противогъбично, антибактериално, антивирусно, имуномодулиращо и кардиопротективно действие.
 • Екстракт от Rhodiola rosea - Родиола е растение, което расте в студените части на Европа и Азия. Коренът има богата история на употреба в традиционната медицина, като самото растение се счита за адаптоген. Това означава, че подпомага тялото в реакцията му на стрес. Екстрактът от родиола може да помогне за предпазване на клетките от увреждане и за регулиране на сърдечния ритъм, както и за подобряване на когнитивната функция.
 • Екстракт от Шизандра - използвана от хилядолетия в китайската традиционна лечебна система, шизандра е средство за облекчаване на храносмилателни проблеми, чернодробни заболявания и с мощно адаптогенно действие. Шизандра съдържа съединения, които облекчават оксидативния стрес и така проявява своя анти-ейдж ефект.
 • Екстракт от червена боровинка - естествен природен антиоксидант за защита на пикочо-половия тракт и подкрепа на имунната система. Осигурява висок брой биофлавоноиди за антиоксидантно действие и защита от настинки и грип.
 • Екстракт от Undaria pinnatifida - Undaria pinnatifida, известна още като “кафяви водорасли”, са вид водорасли, които също са годни за консумация. Те са отлични източници на полифеноли, полизахариди и фукоидан, който проявява доказана биологична активност и има антиоксидантни, противоракови и антикоагулантни свойства.

Пълният състав може да видите в описанието на самия продукт - Полифеноли/Polyphenole MitoCare.

Използвани източници

 1. Di Lorenzo, C.; Colombo, F.; Biella, S.; Stockley, C.; Restani, P. Polyphenols and Human Health: The Role of Bioavailability. Nutrients 2021, 13, 273. https://doi.org/10.3390/nu13010273
 2. El Gharras, H. (2009), Polyphenols: food sources, properties and applications – a review. International Journal of Food Science & Technology, 44: 2512-2518. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2009.02077.x
 3. Cory H, Passarelli S, Szeto J, Tamez M, Mattei J. The Role of Polyphenols in Human Health and Food Systems: A Mini-Review. Front Nutr. 2018;5:87. Published 2018 Sep 21. doi:10.3389/fnut.2018.00087
 4. Visioli F, Davalos A. Polyphenols and cardiovascular disease: a critical summary of the evidence. Mini Rev Med Chem. 2011 Dec;11(14):1186-90. doi: 10.2174/13895575111091186. PMID: 22070684.
 5. Tresserra-Rimbau A, Lamuela-Raventos RM, Moreno JJ. Polyphenols, food and pharma. Current knowledge and directions for future research. Biochem Pharmacol. 2018 Oct;156:186-195. doi: 10.1016/j.bcp.2018.07.050. Epub 2018 Aug 4. PMID: 30086286.
 6. McDougall GJ. Phenolic-enriched foods: sources and processing for enhanced health benefits. Proc Nutr Soc. 2017 May;76(2):163-171. doi: 10.1017/S0029665116000835. Epub 2016 Nov 2. PMID: 27804893. 
 7. Guasch-Ferré M, Merino J, Sun Q, Fitó M, Salas-Salvadó J. Dietary Polyphenols, Mediterranean Diet, Prediabetes, and Type 2 Diabetes: A Narrative Review of the Evidence. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:6723931. doi:10.1155/2017/6723931 
 8. Huan Zhang, Chang Li, Sin-Tung Kwok, Qing-Wen Zhang, Shun-Wan Chan, "A Review of the Pharmacological Effects of the Dried Root of Polygonum cuspidatum (Hu Zhang) and Its Constituents", Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2013, Article ID 208349, 13 pages, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/208349
 9. Zhao Y, Zheng Y, Wang J, et al. Fucoidan Extracted from Undaria pinnatifida: Source for Nutraceuticals/Functional Foods. Mar Drugs. 2018;16(9):321. Published 2018 Sep 9. doi:10.3390/md16090321

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ